Fylkesleder Trond Ellingsbø og organisasjonssjef Ola Råbøl orienterte om forhandlingene og avtalen som ble inngått i kveld. Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene tidligere på dagen.

Fylkesstyret og lokallagslederne som deltok på møtet var lettet over at det tilslutt ble en avtale, men ikke fornøyde med resultatet. Det gir oss ikke det løftet som trengs for å sikre norsk matproduksjon framover, men det er en skadeforebyggende avtale, sa Trond Ellingsbø. Vi har fått medhold i en del viktige saker. Blant annet har Staten gått tilbake på sitt forslag om å halvere antall regioner for melkekvoter. Nå skal de 18 regionene bestå.

I går kveld kom Staten overraskende med et revidert tilbud. Dette er sjelden kost i jordbruksforhandlingene. Og i dag, da partene egentlig hadde frist til kl. 10 med å være ferdige, fikk vi på plass 105 millioner til. Det må være lov å glede seg over, mente de tillitsvalgte i Oppland Bondelag. Ramma endte på 400 millioner, med 315 millioner på økte målpriser, 45 millioner på økte budsjettmidler, 30 millioner som overføres fra 2014 og 10 millioner som er endret verdi av jordbruksfradraget.

Flere av lokallagslederne mente at vi har fått igjen for å stå løpet ut og vel så det. Det er tydelig at forhandlingsutvalget er gode på utholdenhet. De har snudd hver stein og ikke gitt seg. Med det fikk de uttelling på noen viktige saker, andre klarte de ikke. Vi er skuffet over at vi ikke fikk til mer på kornpris, og at frakttilskuddet på pelsdyrfôr ble tatt ut. Her var Staten ikke til å rikke. Likeledes skulle vi gjerne hatt mer på struktur, men som tidligere sagt, dette er en skadeforebyggende avtale.

I fjor fikk forhandlingsutvalget kritikk for ikke å ha sjekket hva som var bak døra til Listhaug. Denne gangen har de brukt ei uke på å banke på, vente utenfor, og banke på igjen. Staten måtte tilslutt legge mer i potten bak denne døra.

http://www.bondelaget.no/forside/bondelaget-inngar-avtale-i-jordbruksoppgjoret-article81451-6.html

Her kan du regne på hva avtalen betyr for deg.