Hun er kåret til (en av) Europas mest inspirerende kvinner og er en prisbelønnet økonom og ekspert innen ledelse og er senest i sommer nominert i The Guardian til The European Diversity Awards 2012.

I september skal hun inspirere kvinner, uavhengig av rolle i landbruket, til å se mulighetene.  Kvinner i landbruket er en mangfoldig gruppe. De bor der, jobber der, oppdrar barn, skaper trivelige omgivelser og opptrer ute som forbrukere og samfunnsborgere.

-Det er plass til alle disse ulike kvinnerollene i landbruket. Men vi må være bevisste og ærlige på hvilken rolle vi selv ønsker og satse på den. Vi har enorm påvirkningskraft selv på å få suksess. Makt er ikke noe vi får men må ta, mener Benja Stig Fagerland.

 - Finn din indre Pippi

Temaet for seminaret er ” Kvinner tør - makt, mot og muligheter i landbruket”.  Selv har hun turt og gripe mulighetene og sprenge grenser.

  • Personlig har jeg alltid gått etter utfordringene. Vi må tenke som Pippi Langstrømpe. Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert. Vi må tørre å gjøre feil noen ganger. Veien til suksess er fylt med mange fristene rasteplasser, men feil er et skritt på veien til suksess. sier hun optimistisk og siterer Elbert Hubbard: "The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one."

Benja har klart å få suksess, både profesjonelt og privat.  Hun er lidenskapelig opptatt av sine tre barn og mann i Asker. Samtidig har hun gjort karriere av de sjeldne.

Hennes arbeid i NHO med å få kvinner til toppstillinger, Female Future, har vekket oppsikt hos blant annet Kofi Annan og FN. Hun er utdannet økonom i Tyskland og tok markedsføring i Oslo. Hun er tidligere direktør i blant annet Telenor, NHO og Kunnskapsforlaget og arbeider i dag som spesial rådgiver for toppledere, Olympiatoppen og ministere (blant annet  Den danske Likestillingsminister). I høst skal hun på foredragsturne til Moskva, Riga, Berlin og Australia.

  • Vi må danse med frykten og løfte hverandre

Råd om frykt og motgang gir hun blant annet til idrettsutøverne i Olympiatoppen.

  • Vi må forholde oss til det som jobber mot oss, for eksempel jente- og janteloven. Vi må bruke den negative kraften som noe positivt, og lykkes vi så blir vi sterkere. Det handler om hvordan vi danser med frykter, sier hun elegant.

Benja er samtidig svært opptatt av at vi skal ta ansvar for omgivelsene.

  • Vi må hjelpe alle som vil opp og frem og styrke hverandre, sier hun.

Et av målene med seminaret er nettopp å få deltakerne til å se seg selv som en del av en større helhet og hjelpe til med å løfte hverandre frem.

Innholdet i programmet skal gi inspirasjon og motivasjon til å gjøre noe selv og i fellesskap! 

Bruk jente- og janteloven som medvind!

Benja tør å si ifra der andre velger å være stille. Og hun har selv brøytet veg i mannsdominerte miljøer.

  • Derfor blir det spennende å møte kvinner i landbruket. For landbruket kan også være preget av et mannsdominert miljø. Vi må tørre å utfordre spillereglene i landbruket. Og vi må huske på å utfordre det etablerte på en kvinnelig måte. Vi skal ikke gjøre det på mannens premisser men på kvinnens, understreker Benja.

På vegen mener hun det er viktig å ta et bevisst oppgjør med den flinke piken.

  • Vi må være bevisst hvilken rolle vi setter oss i. Vi må ikke være den flinke og snille piken som alltid skal tilfredsstille andre. Vi må finne frem til vår indre bitch og gi blaffen i hva andre tenker. Vil møte fordommer, men må tørre å gå opp en fjelltopp for å kunne nyte utsikten, sier hun bestemt.

Samtidig er hun opptatt av at kvinner selv må slutte å dømme hverandre.

  • Kvinner har det alt for travelt med å kritisere hverandre og dermed gi styrke til jenteloven. Dessverre er vi kvinner altfor ivrige etter å kritisere andre kvinner, ofte i en slags irettesettende og bedrevitende tone for hva som er riktig eller feil måte å leve et kvinneliv. Men vi må huske på at gjennom å bygge andre bygger du deg selv, sier Benja overbevisende.

 Her er invitasjonen med program til seminaret.