Nord-Fron Bondelag oppfordret Oppland Bondelag om å jobbe for at undersøkelser om kulturminner i forbindelse med nydyrking i sin helhet skal dekkes av staten. De ønsker også at det må gis erstatning for eventuelle arealer som er eller blir båndlagte pga kulturminner.

I praksis ser vi at kostnadene med arkeologiske undersøkelser tar en god del av dyrkingstilskuddet, og det kan vel i verste fall koste mer enn tilskuddet samtidig som det i etterkant av undersøkelsen kan bli båndlegging av deler av arealet.

Styret støttet saken og sendte den videre til Norges Bondelag. Norges Bondelag har tatt inn begge punktene i deres innspill til Stortingsmelding om kulturminner.

  

I stitt innspill sier Norges Bondelag blant annet at:

  • For å øke matproduksjonen slik landbruks- og matmeldinga har som målsetting, foreslår Norges Bondelag at staten dekker utgifter til arkeologiske arbeider så lenge formålet ved tiltaket er matproduksjon og nødvendige bygninger i produksjon.

  • Videre ønsker Norges Bondelag en lovendring for å sikre muligheter for erstatningskrav ved båndlegging av arealer som følge av kulturminner slik det er nå er gjennomført for alle typer vernekategorier etter naturmangfoldloven for tap som skyldes innskrenkninger i "pågående bruk".

 

Her kan du lese mer om Norges Bondelags syn på saken.