Illustrasjonsfoto: Hedmark Bondelag.Matproduksjonen i Norge er avhengig av vanning - og av tørking. Klimautfordringene bøndene i Norge står overfor, øker behovet for effektive løsninger både når det gjelder vanning, og tørking. I dag er hovedenergikilden miljøvennlig elektrisk kraft og nettselskapene har fram til nå hatt nettariffer godt tilpasser næringas behov.

Prisøkning opp mot 700 prosent

Men, flere nettselskaper har lagt om sine tariffer. Gunstige nettariffer tilpasset periodiske strømuttak i perioden mai til til august der selskapenes gode tilgang til kraft kombineres med lav etterspørsel, er erstattet med nye tariffer med et høyt priset effektledd. Bondelaget har mottatt eksempler som viser prisøkninger mellom 300 og 700 prosent.

Ikke mulig å dekke inn prisøkningene

- For matprodusentene er det ikke mulig å dekke de dramatiske prisøkningene gjennom økte produksjonsinntekter, og lønnsomheten i produksjonene som trenger vanning eller tørking reduseres betydelig, skriver Norges Bondelag i et brev til landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum der Bondelaget ber statsråden engasjere seg i problemstillingen.

Svekker matproduksjonen

- Den kraftige økningen i energiprisene svekker lønnsomheten i mange produksjoner, og bidrar ikke til målet om økt norsk matproduksjon, understreker Norges Bondelag.

Kontaktpersoner i Norges Bondelag: Per Skorge, Arild Bustnes.

Les også: