Innlandets Matpris til Tyinlam

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Høyt til fjells og lengst vest i Oppland finner vi årets vinner av Innlandets Matpris. Sau, kulturlandskap, historier, kvalitet, bilder og god formidlingsevne er stikkord for det Line og Kjell Gudmund Svien holder på med midt i mellom Vangsmjøsi og Tyin i Vang i Valdres.

I fjor gikk prisen til Linda Suleng med sitt sirkus av saft, syltetøy og sau på Toten. Hun kan fortelle at prispengene hun fikk i fjor gikk rett inn som delfinansiering av en etikettmaskin for nisjeproduktene på garden på Toten.

 

Tyinlam fikk nesten halvparten av stemmene

Det er Bondelagene i Oppland, Hedmark og Akershus og Sparebank 1 Østlandet som står bak prisen, og det er i år fjerde gangen prisen blir delt ut. Prisen er på 25.000 kr.

Prisens krav til kandidatene:

  • Fremme mat og landbruk på en positiv måte
  • Er nyskapende, framtidsrettet og og viser innovasjonsevne
  • Er en god ambassadør og bidrar til økt optimisme og rekruttering i næringen
  • Har forankring i Hedmark, Oppland eller Akershus med fokus på lokalprodusert mat

 

Det var fritt fram for nominasjon av kandidater til prisen. 50 kandidater ble nominert. En jury fra arrangørene plukket ut fire finalister blant de nominerte. Finalistene var Skarstad Gartneri og Gårdsmarked utenfor Kongsvinger, Grøndalen Gård i Akershus, Bryn Gardsmeieri i Trysil og Tyinlam i Vang i Valdres.

Tyinlam stakk av med seieren etter å ha sanket hele 45% (!) av stemmene.

Prisutdeling under Midt i matfatet: Her er prisvinnerne Line og Kjell Gudmund Svien flankert av prisutdelerne Håvard Bjørgen fra Sparebank1 Østlandet, Astrid Simengård fra Oppland Bondelag og Anne Rustad fra Hedmark Bondelag

 

Gode samarbeidspartnere og landets beste utmarksbeite

Line og Kjell Gudmund Svien benyttet anledningen til å takke alle dem som har bidratt opp gjennom tida. Alene får vi ikke til noen ting. Vi må gjøre det sammen, sa Line Svien, og sender en spesiell takk til Solbjørg Kvålshaugen på Fondsbu, som gjorde dem bevisste på hvilden unik råvare de satt på. Dette produktet vil jeg servere på Fondsbu, var Solbjørgs klare melding. Dette var starten. Solbjørg er fortsatt vår beste ambassadør og samarbeidspartner. 

Sauen beiter fra Tyin og nordover Jotunheimen og vestover mot Årdal. NBIO har kartlagt beitekvaliteten, og Kjell Gudmund kan fortelle at dette er landets beste utmarksbeite. Høyest opp går snøen seint, og det gir ferskt gras langt utover seisommeren og høst.

Sosiale medier er et must skal vi bli kjent. Det var vi imidlertid helt grønne på. Og ikke var vi interesserte i, sier Kjell Gudmund. Men om jeg fortsatt er ganske grønn på området, er Line blitt desto bedre. Etter en diskusjon for noen år siden, trakk hun det korteste strået og dro på kurs i bruk av sosiale medier. Og det kan vi se på facebook og instagram. Line har blitt en racer. På instagram og facebook kan vi følge parets hverdag med arbeid, dyr, mat, kutlurlandskap, dans og musikk.

 

Glade prisvinnere fra Tyinlam

 

Ufiltrert innblikk i hverdagen

Allerede i 2016 kunne vi i NRK Hedmark og Oppland lese om Line og Kjell Gudmund Svien i forbindelse med en sak om bruk av sosiale medier.

Foruten Line (43) og Kjell Gudmund (45), står 130 vinterfora sau, 28 dekar egen dyrka mark, 100 dekar leid dyrka mark og 50 dekar leid innmarksbeite bak Tyinlam. Men som nevnt over er den største ressursen vår de store og næringsrike utmarksbeitene i høyfjellene rundt Tyin og Jotunheimen på opp til 1450 moh, sier paret.

Kjell Gudmund har drevet garden Sveji fra 1997, og i 2010 blomstret bonderomantikken da Line kom flyttende fra Oslo. Line kunne faktisk kjenne på den ydmyke følelsen og store gleden under prisutdelingen i dag som hun kjente på da hun svarte ja foran presten for vel tre år siden.

 

Skikkelig kvalitet ga grunnlaget for merkevaren

Vi har hatt stabil og god drift, samt meget gode kjøttklasser og slaktevekter på lammene. Med denne kvaliteten i bunn, så vi muligheten for og tok sjansen på å bygge opp en egen merkevare, Tyinlam.

Vi har bygget oss opp litt etter litt, og utvidet produksjonslokaler med tilhørende vareutvalg, sier de. De siste fem årene har vi bygget ut fjøset og doblet antall vinterfora sau, vi har bygget tørkeloft, kjøkken, salterom og kjøleavdeling.

Historien bak maten er viktig for oss og vi formidler denne på Facebook og Instagram til samlet over 5400 følgere, sier de.

Vi produserer, selger, markedsfører og leverer alle våre produkter selv, uten mellomledd. Og slik ønsker vi at Tyinlam skal være; den ekte historien, hjemmelagede og naturbaserte produkter, personlig, og med det lille ekstra. Ca 5 tonn produseres og selges fra garden, som ferskt lammekjøtt, pinnekjøtt og fenalår.

Line og Kjell Gudmund Svien. Foto: Tyinlam

 

Takker gode samarbeidspartnere

Utbygging og satsing har vært mulig med smarte investeringer og god støtte fra Innovasjon Norge, Vang kommune, Valdres Næringshage, og Mattilsynet. Men ikke minst også takket være tilliten fra samarbeidende gode serveringsbedrifter og sporty kunder som har gitt oss tilliten til å levere både råvarer til høytid, hverdag og fest! 

En stor takk til de alle, det er på grunn av dem vi føler at vi i dag har vunnet "Innlandets Matpris 2018", og vi er bare veldig stolte og takknemlige for prisen, avslutter de før de får med seg sjekken på 25.000 kroner og kan vende nesen hjemover fra Hamar til Sveji i Vang i Valdres.

Det er for øvrig ikke første gang de mottar en pris. I fjor fikk Tyinlam Landbruksprisen for Valdres.

Tyinlam på facebook

 

 

Gode muligheter med innenlandsk arbeidskraft

Vi skal bygge et godt miljø med en miks av utenlandsk og innenlandsk arbeidskraft. Vi skal opprettholde matproduksjon, og dette skal bli moro. Men skal vi få det til, må myndighetene hjelpe til, sier grøntprodusent Per Odd Gjestvang.

Arbeidskraft i matproduksjon

Grunnlaget for matproduksjonen legges de neste ukene, og mange er spente på om det er nok hjelp å få tak i nå, og ikke minst når det skal høstes i sommer og senere i høst.

Eierskiftekurs høsten 2020-vinter 2021

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs i eierskifte tre steder i Innlandet høsten 2020 og vinter 2021. Korona-viruset stopper alle møte- og kursvirksomhet nå, men vi håper ting skal normalisere seg til høsten.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Lunner Bondelag - årets lokallag

Lunner Bondelag er kåret til årets lokallag i Oppland for 2019. Lunner og Vestre Toten er fylkets beste ververe, og Fåvang hedres som årets influenser. Offentliggjøringen skjedde under et telefonmøte i går kveld.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Disse skal jobbe for Innlandet Bondelag

Dette laget skal stå for den daglige kontor-driften av det nye Innlandet Bondelag etter sammenslåing 19. mars: Margrete Nøkleby, Astrid Simengård, Jorunn Løvdal, Anne Rustad, Guro Breck og Ola Råbøl.

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
02
november

Skattekurs 2020

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
01
desember

Årsmøte Oppland Bondelag / Konstituerende årsmøte Innlandet Bondelag

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
08
desember

Møte for nye lokallagsledere

Mjøsen Skog, 5. etg.

Våre samarbeidspartnere