Innlandets Matpris til Linda Suleng

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Lindas sau, saft, syltetøy og sirkus gikk av med seieren i kåringen «Innlandets Matpris 2017». Bonden fra Østre Toten satte stor pris på utmerkelsen. Dette varmer etter en svært vanskelig sommer, sier prisvinneren.

Innlandets Matpris ble i år delt ut for tredje gang. Det er Bondelagene i Oppland, Hedmark og Akershus sammen med Sparebank1 Østlandet som står bak prisen. Aktuelle kandidater for prisen skulle oppfylle ett eller flere av følgende kriterier:

  • Fremmer mat og landbruket på en positiv måte
  • Er nyskapende, fremtidsrettet og viser innovasjonsevne
  • Er en god ambassadør og bidrar til økt optimisme og rekruttering i næringen
  • Har forankring i Hedmark, Oppland eller Akershus med fokus på lokalprodusert mat

Det ble foreslått 22 kandidater fra alle kanter av Oppland, Hedmark og Akershus, og en jury bestående av representanter fra Oppland Bondelag, Hedmark Bondelag og Sparebank1 Østlandet plukket ut fire finalister. I tillegg til Linda Suleng, kom også familien Avdem på Lesja, Eva Moberg fra Flisa og Innlandsmarkedet i Moelv til finalen.

En klar vinner

Linda Suleng oppfylte alle kriteriene, og hun fikk flest stemmer i finalerunden. Det var en glad og ydmyk vinner som fikk overrakt prisen av fjorårets vinner Louise Gjør under arrangementet Midt i matfatet i Vikingeskipet på Hamar i dag.

En glad prisvinner, Linda Suleng

Jeg hadde ikke trodd jeg skulle hamle opp med store og veletablerte matmiljøer som Avdem på Lesja, sa hun. Det at hun har stått opp og frontet beitenæringa i en svært presset sesong, kan nok ha medvirket til stemmene, tror hun. Og denne sommeren har vært ekstra vanskelig. Lamminga i vår gikk bra, deretter har hun som saueprodusent og bærprodusent fått føle både ulv og ustabilt vær på kroppen. Da varmet denne prisen ekstra. Jeg setter stor pris på dette, sier Linda Suleng.

Linda Suleng fikk overrakt prisen av f.v. Astrid Simengård i Oppland Bondelag, fjorårets vinner Louise Gjør fra Stange og Håvard Bjørgen i Sparebanken 1 Østlandet.

 

Fra grafisk designer til sau og bringebær

Da Linda Suleng og mannen Olav overtok garden Østre Lae, ønsket Linda å bytte ut jobben som grafisk designer og starte som bonde på heltid. Første steg var voksenagronomstudiet.

Linda har skapt sin egen arbeidsplass på gården som sauebonde, bringebærprodusent og birøkter. Hun har etablert Totens første eplefelt i nyere tid, og neste år høster hun sine første epler. Linda videreforedler bringebær til saft og syltetøy og selger egen honning, alle produkter under eget merke, Østre Lae. Hun har også planer om å bytte ut sukker i syltetøyproduksjon med honning fra Toten, et ÆKTE Totenprodukt.

Noen av produktene fra Østre Lae. Foto: privat

Aktiviteten på garden er økt såpass mye at mannen Olav nå har gått ned til 50% stilling i landbruksmaskinbransjen. Og hverdagen for familien Suleng har dermed blitt ganske så forandret fra de tok over garden og jorda var bortleid til den virksomheten vi ser på Østre Lae i dag.

Inspirasjonskilde for andre i næringa

Linda er også leder i Østre Toten Bondelag. Hun er flink til å framsnakke næringa, har hatt mangt et besøk på garden som har reist derfra med en god porsjon inspirasjon med seg hjem.

Ei gruppe fra Bondelaget er samlet rundt hagebordet til Linda Suleng.

Sommeren i år ble veldig spesiell for sauenæringa på Toten og i områdene sørover på Hadeland og i Hurdal. Hun har stått i stormen og vært en av næringas positive og tydelige talspersoner under ulveangrepene i regionen.

Linda Suleng har vært klar og tydelig om problemene som beitenæringa har hatt i regionen. Her fra et intervju i NRK. Foto: NRK (skjermdump)

 

Gode muligheter med innenlandsk arbeidskraft

Vi skal bygge et godt miljø med en miks av utenlandsk og innenlandsk arbeidskraft. Vi skal opprettholde matproduksjon, og dette skal bli moro. Men skal vi få det til, må myndighetene hjelpe til, sier grøntprodusent Per Odd Gjestvang.

Arbeidskraft i matproduksjon

Grunnlaget for matproduksjonen legges de neste ukene, og mange er spente på om det er nok hjelp å få tak i nå, og ikke minst når det skal høstes i sommer og senere i høst.

Eierskiftekurs høsten 2020-vinter 2021

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs i eierskifte tre steder i Innlandet høsten 2020 og vinter 2021. Korona-viruset stopper alle møte- og kursvirksomhet nå, men vi håper ting skal normalisere seg til høsten.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Lunner Bondelag - årets lokallag

Lunner Bondelag er kåret til årets lokallag i Oppland for 2019. Lunner og Vestre Toten er fylkets beste ververe, og Fåvang hedres som årets influenser. Offentliggjøringen skjedde under et telefonmøte i går kveld.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Disse skal jobbe for Innlandet Bondelag

Dette laget skal stå for den daglige kontor-driften av det nye Innlandet Bondelag etter sammenslåing 19. mars: Margrete Nøkleby, Astrid Simengård, Jorunn Løvdal, Anne Rustad, Guro Breck og Ola Råbøl.

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
02
november

Skattekurs 2020

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
01
desember

Årsmøte Oppland Bondelag / Konstituerende årsmøte Innlandet Bondelag

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
08
desember

Møte for nye lokallagsledere

Mjøsen Skog, 5. etg.

Våre samarbeidspartnere