Innlandets Matpris 2019 - finalistene er klare!

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Over 50 kandidater ble nominert til Innlandets Matpris 2019. Fire finalister er nå klare, og innen 17. september kan du stemme fram din favoritt. Bondelaget og Sparebank1 Østlandet står bak prisen som går til en god ambassadør for landbruket, lokale råvarer og kortreist mat.

 

Innlandet har et rikt og mangfoldig jordbruk, med mange dyktige produsenter og aktører som fremmer næringen på en positiv måte. Det synes vi er viktig å synliggjøre utad, og gjennom Innlandets Matpris vil vi gjerne hedre de som skiller seg ekstra positivt ut og inspirerer andre. Vi gleder oss nå over å kunne presentere fire likeverdige og gode finalister, sier Anne Rustad i Hedmark Bondelag, Astrid Simengård i Oppland Bondelag og Ann Brudevoll i SpareBank 1 Østlandet.

 

Årets finalister

Du kan stemme fram din favoritt blant disse fire finalistene:

  • Eggen Gardsysteri - Vingelen
  • Mat fra Øyerfjellet- Øyer
  • Marianne Wimmer/Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken – Elverum
  • Anni's pølsemakeri - Ringebu

Under finner dere en presentasjon av finalistene. Du kan stemme fram til 17. september.

Vinneren er den av de fire finalistene som får flest stemmer. Selve prisen blir delt ut under arrangementet «Midt i Matfatet» 22. september 2019 kl. 13.00 i Vikingskipet. Prisen deles ut av Arne Hjeltnes sammen med Bondelaget og SpareBank 1 Østlandet.

- Vi håper at folk engasjerer seg og stemmer frem sin favoritt. Lokalmat er viktig, og dette er et bidrag for å sette lokale produsenter på kartet, sier Brudevoll, Simengård og Rustad.
 

Kandidatene er vurdert og valgt ut med bakgrunn i følgende kriterier:

  • Fremmer mat og landbruket på en positiv måte
  • Er nyskapende, fremtidsrettet og viser innovasjonsevne
  • Er en god ambassadør og bidrar til økt optimisme og rekruttering i næringen
  • Har forankring i Hedmark eller Oppland med fokus på lokalprodusert mat.


Her kan du stemme på din favoritt til å vinne Innlandets Matpris 2019: https://ekstra.sb1ostlandet.no/svar/til/115
 

Mer om finalistene


1. Eggen Gardsysteri – Østerdalen, Vingelen

https://www.facebook.com/EggenGardsysteri/

Økologisk ost fra Vingelen har blitt en favoritt. Eggen Gardsysteri ble etablert i 2001 og er bygd vegg i vegg med fjøskjøkkenet. Mjølka pumpes direkte fra mjølktanken og over i ystekaret, og pasteuriseres før den blir til Fjellost, Fjellblå, Eggen spesial, Fjellgo’ og salatost. De legger stor vekt på håndtverket i osteproduksjonen. Eggen Gardsysteri har mottatt flere priser for sine produkter. De er tildelt gull for Fjellblå og sølv for Fjellgo’ i World Cheese Awards 2017 i London. Mesteparten av produksjonen selges gjennom Rørosmat, de er også tilstede på messer og åpner gardsbutikken om sommeren.

 

2. Mat fra Øyerfjellet – Gudbrandsdalen, Øyer

www.matfraoyer.no  

https://www.facebook.com/matfraoyer/

Mat fra Øyerfjellet er et fellesskap av gårdsbrukere i Øyer og Hafjell. De tilbyr blant annet fjellgris, kjekjøtt, storfekjøtt, lammekjøtt, spekepølser, steinovnsbakt kaku, poteter, ferske bringebær, honning og bringebærprodukter. Mat fra Øyerfjellet er innovative og fokuserer på et mangfold av produkter basert på råvarer fra Øyer og Øyerfjellet. Sammen fokuserer de på at verdiskapingen skjer mest mulig lokalt og ønsker å legge til rette for at flere gårdbrukere i Øyer vil starte med å produsere småskala håndverksmat.

 

3. Marianne Wimmer/Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken – Østerdalen, Elverum

https://www.facebook.com/gransjoberget/

Marianne Wimmer er daglig leder og eier av Gransjøberget Viltkjøkken i Hernes. Hun driver også Gransjøberget Sæter der hun har med gjestejegere på elgjakt som sørger for de beste råvarene til elgpølser og elgkarbonader. Disse to produktene har fått nasjonal oppmerksomhet fra Matmerk og tildelt Spesialitetsmerket.

 

4. Annis Pølsemakeri – Gudbrandsdalen, Ringebu

https://www.facebook.com/Polsemakeri/

Annis er landsbyens spiseri og delikatessebutikk der det serveres de nydeligste måltider. I tillegg bys det på konserter og andre spennende kulturarrangementer. Som en selvstendig slakter lager de absolutt alle varene selv, og har et stort fokus på håndverksmat med tradisjoner fra Gudbrandsdalen og Norge. Annis er kåret til Norges beste veimat, ved siden av å være en bauta for kortreist kvalitetsvarer og med eget utsalg både på Ringebu og Vulkan i Oslo.

 

 

 

 

Grønt fokus for Innlandet – vi ga slowfood til fastfood-Erna

- Innlandet er et tyngdepunkt innen biobaserte næringer; jord og skog. Dette gir store muligheter for Innlandet, sa Erna Solberg på Agenda Innlandet-konferansen. Fra Bondelaget fikk statsministeren slowfood-poteter sammen med flere grønne oppfordringer.

Fantastisk synliggjøring av matregion nummer 1

For et mangfold vi har i matproduksjonen i Innlandet! Gjennom adventstida oppfordret vi folk på facebook til å vise fram de produktene og tjenestene som de setter mest pris på. Engasjementet gir stolthet og trygghet for Innlandet som matregion nummer 1!

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula.

Kan bli krise i potetproduksjonen

Mangel på plantevernmidler kan forårsake krise for potetproduksjon og næringsmiddelindustri. Over 70 personer møtte opp på møte om grøntproduksjon og tilgang på plantevernmidler på Brandval i Kongsvinger. Samlet konklusjon: Nå må politikerne gripe inn!

Stå bedre rustet mot uvær

Hvordan er du forberedt på utfordringer som dukker opp på garden og i drifta di? Beredskap og risikovurdering på gardsnivå og i lokallaget var, sammen med klima, hovedtemaer for ledermøtets første dag.

Anders Formo og Selsvollene

Nortura Otta - kan det satses på ei breiere plattform?

Engasjementet rundt Norturas anlegg på Otta er stort og det gjer inntrykk. Finst det andre måtar å skape meirverdi i matproduksjonen på enn berre å konkurrere med butikkane sine merkevarer, spør Anders Formo, 1.vara i fylkesstyret og Norturaeigar.

Potetåker

Svært vanskelig sesong for mange potetprodusenter

Onsdag var fylkesleder Kristina Hegge, styremedlem Bjørnhild Kihle og org.sjef Ola Råbøl på rundtur på Toten for å få et innblikk i hvordan situasjonen er for mange grønt- og kornprodusenter etter en vanskelig vår og høst.

Kua gjennom Mayrhofen

Seterbrukerne feiret med folkefest

Fylkesstyret har besøkt Bayern og Tyrol. Kronen på turen var «Almabtrieb» - folkefesten i landsbyen Mayrhofen, der kua kom ned fra sætrene, gikk storpyntet gjennom hovedgata og hjem til gardene i og rundt landsbyen.

Årsmøter i lokallagene 2019

Lokallagene skal gjennomføre årsmøter innen utgangen av oktober. Lesja og Lesjaskog Bondelag er først ute med årsmøte 14. oktober, mens Nord-Fron og Ringebu Bondelag avslutter det hele med årsmøte 31. oktober.

Eggen Gardsysteri vant Innlandets Matpris

De har 20 melkekyr i fjellbygda Vingelen i Tolga, og produserer ost som har fått internasjonal gullmedalje. I år ble Eggen Gardsysteri stemt fram som vinneren av Innlandets Matpris. En strålende glad Ola Eggen mottok den gjeve prisen på Midt i matfatet på Hamar søndag.

NHO, LO og Bondelaget tok politikere med på grønn Innlands-busstur

40 fylkespolitikere, 4 poster på programmet og 4 tydelige felles budskap fra NHO Innlandet, LO i Oppland, LO i Hedmark, Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag. Mye nytte i å dra på busstur med fokus på grønn næring og vekst i det nye Innlandet i innspurten av valgkampen - og nå er NHO på banen med jordvernengasjement.

Elvestuen utsetter rivingen av Vesllia

Regjeringen har her en mulighet til bygge tillit og vise sunn fornuft, sier leder i Oppland Bondelag, Kristina Hegge. I morgen skulle rivingen av den 150 år gamle sætra Vesllia på Dovrefjell starte. Etter den massive motstanden, er nå rivingen utsatt.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Tirsdag
04
februar

Styremøte

Honne Hotel og Konferansesenter, Biri
Onsdag
04
mars

Styremøte 4. mars 2020

Glommen Mjøsen, 5. etg.
Onsdag
18
mars

Årsmøte i Oppland og Hedmark Bondelag

Scandic Lillehammer Hotel

Våre samarbeidspartnere