Innlandets Matpris 2019 - finalistene er klare!

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Over 50 kandidater ble nominert til Innlandets Matpris 2019. Fire finalister er nå klare, og innen 17. september kan du stemme fram din favoritt. Bondelaget og Sparebank1 Østlandet står bak prisen som går til en god ambassadør for landbruket, lokale råvarer og kortreist mat.

 

Innlandet har et rikt og mangfoldig jordbruk, med mange dyktige produsenter og aktører som fremmer næringen på en positiv måte. Det synes vi er viktig å synliggjøre utad, og gjennom Innlandets Matpris vil vi gjerne hedre de som skiller seg ekstra positivt ut og inspirerer andre. Vi gleder oss nå over å kunne presentere fire likeverdige og gode finalister, sier Anne Rustad i Hedmark Bondelag, Astrid Simengård i Oppland Bondelag og Ann Brudevoll i SpareBank 1 Østlandet.

 

Årets finalister

Du kan stemme fram din favoritt blant disse fire finalistene:

  • Eggen Gardsysteri - Vingelen
  • Mat fra Øyerfjellet- Øyer
  • Marianne Wimmer/Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken – Elverum
  • Anni's pølsemakeri - Ringebu

Under finner dere en presentasjon av finalistene. Du kan stemme fram til 17. september.

Vinneren er den av de fire finalistene som får flest stemmer. Selve prisen blir delt ut under arrangementet «Midt i Matfatet» 22. september 2019 kl. 13.00 i Vikingskipet. Prisen deles ut av Arne Hjeltnes sammen med Bondelaget og SpareBank 1 Østlandet.

- Vi håper at folk engasjerer seg og stemmer frem sin favoritt. Lokalmat er viktig, og dette er et bidrag for å sette lokale produsenter på kartet, sier Brudevoll, Simengård og Rustad.
 

Kandidatene er vurdert og valgt ut med bakgrunn i følgende kriterier:

  • Fremmer mat og landbruket på en positiv måte
  • Er nyskapende, fremtidsrettet og viser innovasjonsevne
  • Er en god ambassadør og bidrar til økt optimisme og rekruttering i næringen
  • Har forankring i Hedmark eller Oppland med fokus på lokalprodusert mat.


Her kan du stemme på din favoritt til å vinne Innlandets Matpris 2019: https://ekstra.sb1ostlandet.no/svar/til/115
 

Mer om finalistene


1. Eggen Gardsysteri – Østerdalen, Vingelen

https://www.facebook.com/EggenGardsysteri/

Økologisk ost fra Vingelen har blitt en favoritt. Eggen Gardsysteri ble etablert i 2001 og er bygd vegg i vegg med fjøskjøkkenet. Mjølka pumpes direkte fra mjølktanken og over i ystekaret, og pasteuriseres før den blir til Fjellost, Fjellblå, Eggen spesial, Fjellgo’ og salatost. De legger stor vekt på håndtverket i osteproduksjonen. Eggen Gardsysteri har mottatt flere priser for sine produkter. De er tildelt gull for Fjellblå og sølv for Fjellgo’ i World Cheese Awards 2017 i London. Mesteparten av produksjonen selges gjennom Rørosmat, de er også tilstede på messer og åpner gardsbutikken om sommeren.

 

2. Mat fra Øyerfjellet – Gudbrandsdalen, Øyer

www.matfraoyer.no  

https://www.facebook.com/matfraoyer/

Mat fra Øyerfjellet er et fellesskap av gårdsbrukere i Øyer og Hafjell. De tilbyr blant annet fjellgris, kjekjøtt, storfekjøtt, lammekjøtt, spekepølser, steinovnsbakt kaku, poteter, ferske bringebær, honning og bringebærprodukter. Mat fra Øyerfjellet er innovative og fokuserer på et mangfold av produkter basert på råvarer fra Øyer og Øyerfjellet. Sammen fokuserer de på at verdiskapingen skjer mest mulig lokalt og ønsker å legge til rette for at flere gårdbrukere i Øyer vil starte med å produsere småskala håndverksmat.

 

3. Marianne Wimmer/Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken – Østerdalen, Elverum

https://www.facebook.com/gransjoberget/

Marianne Wimmer er daglig leder og eier av Gransjøberget Viltkjøkken i Hernes. Hun driver også Gransjøberget Sæter der hun har med gjestejegere på elgjakt som sørger for de beste råvarene til elgpølser og elgkarbonader. Disse to produktene har fått nasjonal oppmerksomhet fra Matmerk og tildelt Spesialitetsmerket.

 

4. Annis Pølsemakeri – Gudbrandsdalen, Ringebu

https://www.facebook.com/Polsemakeri/

Annis er landsbyens spiseri og delikatessebutikk der det serveres de nydeligste måltider. I tillegg bys det på konserter og andre spennende kulturarrangementer. Som en selvstendig slakter lager de absolutt alle varene selv, og har et stort fokus på håndverksmat med tradisjoner fra Gudbrandsdalen og Norge. Annis er kåret til Norges beste veimat, ved siden av å være en bauta for kortreist kvalitetsvarer og med eget utsalg både på Ringebu og Vulkan i Oslo.

 

 

 

 

Gode muligheter med innenlandsk arbeidskraft

Vi skal bygge et godt miljø med en miks av utenlandsk og innenlandsk arbeidskraft. Vi skal opprettholde matproduksjon, og dette skal bli moro. Men skal vi få det til, må myndighetene hjelpe til, sier grøntprodusent Per Odd Gjestvang.

Arbeidskraft i matproduksjon

Grunnlaget for matproduksjonen legges de neste ukene, og mange er spente på om det er nok hjelp å få tak i nå, og ikke minst når det skal høstes i sommer og senere i høst.

Eierskiftekurs høsten 2020-vinter 2021

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs i eierskifte tre steder i Innlandet høsten 2020 og vinter 2021. Korona-viruset stopper alle møte- og kursvirksomhet nå, men vi håper ting skal normalisere seg til høsten.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Lunner Bondelag - årets lokallag

Lunner Bondelag er kåret til årets lokallag i Oppland for 2019. Lunner og Vestre Toten er fylkets beste ververe, og Fåvang hedres som årets influenser. Offentliggjøringen skjedde under et telefonmøte i går kveld.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Disse skal jobbe for Innlandet Bondelag

Dette laget skal stå for den daglige kontor-driften av det nye Innlandet Bondelag etter sammenslåing 19. mars: Margrete Nøkleby, Astrid Simengård, Jorunn Løvdal, Anne Rustad, Guro Breck og Ola Råbøl.

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
02
november

Skattekurs 2020

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
01
desember

Årsmøte Oppland Bondelag / Konstituerende årsmøte Innlandet Bondelag

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
08
desember

Møte for nye lokallagsledere

Mjøsen Skog, 5. etg.

Våre samarbeidspartnere