Fantastisk synliggjøring av matregion nummer 1

Av Guro Breck,
 • Tips en venn om denne siden

For et mangfold vi har i matproduksjonen i Innlandet! Gjennom adventstida oppfordret vi folk på facebook til å vise fram de produktene og tjenestene som de setter mest pris på. Engasjementet gir stolthet og trygghet for Innlandet som matregion nummer 1!


Et knippe knallgode bilder som ble delt i forbindelse med adventskalenderen. (Fotografer: Hanne Guåker, Linda Suleng, Borgny Sletten, Birgitte Vedum Skaare, Marita Aanekre og Marianne Hermansen Meidell)
 

Fra 1.1.2020 ble det nye fylket Innlandet en realitet. Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag blir etter planene slått sammen til Innlandet Bondelag på årsmøtet 19. mars 2020.

Innlandet er landets største landbruksfylke, og visjonen for det nye Innlandet Bondelag er at Innlandet skal være MATREGION NUMMER 1.
Bondelaget vil gå i bresjen for alle de gode produktene og tjenestene som landbruksnæringa i regionen leverer. Sammen fyller næringa hele tallerkenen, og en rekke samfunnsoppgaver attpå. Næringa kjennetegnes av stor bredde, slik at Innlandet trygt kan kalles en matregion nummer 1- med smak av mangfold.

Gjennom adventstida spurte vi følgerne på facebooksidene til Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag om hvilke produkter og tjenester de setter mest pris på.
Hver dag fra 1. til 24. desember la vi ut et eksempel på produkt/tjeneste fra vår mangfoldige næring i Innlandet, og oppfordret folk til å bruke kommentarfeltet til å komme med bilder, historier eller assosiasjoner når det gjelder de aktuelle produktene.
Gjennom adventsdagene har vi hatt fokus på tomat og agurk, storfekjøtt, skog, sau og geit, potet, ost, mjølk, løk, kålrot, kål og salat, kylling, korn, julebordets gleder, inn på tunet-tjenester, hjort, gulrot, gris, gras og utmark, gardsturisme, epler og plommer, entreprenør/utmark-tjenester, egg, bær og bioenergi.
Alt dette produserer vi så klart i Innlandet!

For et engasjement! Gjennom perioden har vi nådd over 75.240 lesere, og vi fikk 122 kommentarer.
Vi har nå trukket ut to vinnere fra Oppland og to fra Hedmark, som får et fritt valgt plagg fra Bondelags-kolleksjonen:


Foto: Simona Kostelnikova

 • Simona Kostelnikova viste fram økologiske mangalitsagris som går ute på 800 meters høyde på Brekkom i Fåvang.


Foto: Mona Løndalen Taraldrud

 • Mona Løndalen Taraldrud viste fram løkproduksjon på Toten nærmest fra a til å, med blant annet setting av løken 22. april, spiring 15. mai, høsting og til slutt levering av løk til pakkeriet vinterstid.


Foto: Astrid Marie Sinnerud

 • Astrid Marie Sinnerud fra Stange engasjerte seg gjennom hele perioden, og kom med bildeglimt fra gulrotproduksjon, en fristende bolle med jordbær, potethøsting med ivrig deltakelse fra neste generasjon, samt at hun fremmet svineproduksjonen med bilde av et herlig spekematfat og kornproduksjonen med bilde av fersk brødbakst. 


Foto: Tine

 • Amund Grindalen fra Elverum engasjerte seg på ostens dag med å rette tommelen opp for sin klare favoritt, Jarlsberosten. En ost i verdensklasse!

Om du er nysgjerrig på grunnlaget for Innlandets posisjon som Norges største landbruksregion og matregion nummer 1, så kan du kikke på følgende nøkkeltall:

Innlandet har:
Ressursgrunnlaget:

 • 20 % av landets produktive jordbruksareal (ca. 2 mill daa)
 • 30 % av landets produktive skogareal
 • 40 % av den årlige avvirkningen av skog i Norge

Verdiskaping og sysselsetting:

 • 10 mrd. kr i årlig verdiskaping i nær komplette verdikjeder for jord- og skog, dette utgjør ca 8 % av samlet verdiskaping i regionen
 • Grunnlag for 23.000 arbeidsplasser (13 % av samlet sysselsetting)
 • Grønn kunnskapsproduksjon på alle nivå (7 landbruksfaglige læresteder)
 • Norges ledende bioøkonomiklynge er i Mjøsregionen

Noen av Innlandets fortrinn er:

 • Et nasjonalt tyngdepunkt for produksjon og foredling av landbruksråvarer
 • Nær komplette verdikjeder for de fleste hovedproduksjoner
 • Et nasjonalt tyngdepunkt for grønn kompetanse, innovasjon og nyskaping
 • Verdensledende bedrifter innen genetikk og avl
 • Landbruket har (stort sett) en solid posisjon i bevisstheten lokalt og regionalt
 • Nærhet til større markeder

Det foregår nå et stort arbeid og mange prosesser for å bygge videre på dette.
Flere rapporter peker på muligheter for vekst innen grønne næringer i Innlandet:
SINTEF rapport: potensialet innen grønne næringer i Innlandet kan gi en økt verdiskapning på 20 milliarder og 25 000 arbeidsplasser.
NMBU-rapport utarbeidet til NHO viser på nasjonalt nivå potensial for biobasert verdiskaping på minst 40 milliarder kroner innen 2050 særlig innen følgende felter:

 1. Omdanning av skogbasert biomasse til biodrivstoff
 2. Bioraffinering av bioressurser til mikrobiell mat og fôr
 3. Presisjonsavl basert på genetisk forskning
 4. Utvikling av robotbasert produksjonsteknologi.

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO uttaler som følger: - Innlandet har store muligheter. Det er her det største potensialet er.
 

Her følger et lite utvalg av øvrige blinkskudd som ble delt på våre facebooksider i forbindelse med adventskalenderen:


Foto: Jan-Ivar Hagen


Foto: Ingvill Sveen


Foto: Mari Trøan


Foto: Ola Masseng Sylte


Foto: Ingvald Landet


Foto: Marita Aanekre

 

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Grønt fokus for Innlandet – vi ga slowfood til fastfood-Erna

- Innlandet er et tyngdepunkt innen biobaserte næringer; jord og skog. Dette gir store muligheter for Innlandet, sa Erna Solberg på Agenda Innlandet-konferansen. Fra Bondelaget fikk statsministeren slowfood-poteter sammen med flere grønne oppfordringer.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula.

Kan bli krise i potetproduksjonen

Mangel på plantevernmidler kan forårsake krise for potetproduksjon og næringsmiddelindustri. Over 70 personer møtte opp på møte om grøntproduksjon og tilgang på plantevernmidler på Brandval i Kongsvinger. Samlet konklusjon: Nå må politikerne gripe inn!

Stå bedre rustet mot uvær

Hvordan er du forberedt på utfordringer som dukker opp på garden og i drifta di? Beredskap og risikovurdering på gardsnivå og i lokallaget var, sammen med klima, hovedtemaer for ledermøtets første dag.

Anders Formo og Selsvollene

Nortura Otta - kan det satses på ei breiere plattform?

Engasjementet rundt Norturas anlegg på Otta er stort og det gjer inntrykk. Finst det andre måtar å skape meirverdi i matproduksjonen på enn berre å konkurrere med butikkane sine merkevarer, spør Anders Formo, 1.vara i fylkesstyret og Norturaeigar.

Potetåker

Svært vanskelig sesong for mange potetprodusenter

Onsdag var fylkesleder Kristina Hegge, styremedlem Bjørnhild Kihle og org.sjef Ola Råbøl på rundtur på Toten for å få et innblikk i hvordan situasjonen er for mange grønt- og kornprodusenter etter en vanskelig vår og høst.

Kua gjennom Mayrhofen

Seterbrukerne feiret med folkefest

Fylkesstyret har besøkt Bayern og Tyrol. Kronen på turen var «Almabtrieb» - folkefesten i landsbyen Mayrhofen, der kua kom ned fra sætrene, gikk storpyntet gjennom hovedgata og hjem til gardene i og rundt landsbyen.

Årsmøter i lokallagene 2019

Lokallagene skal gjennomføre årsmøter innen utgangen av oktober. Lesja og Lesjaskog Bondelag er først ute med årsmøte 14. oktober, mens Nord-Fron og Ringebu Bondelag avslutter det hele med årsmøte 31. oktober.

Eggen Gardsysteri vant Innlandets Matpris

De har 20 melkekyr i fjellbygda Vingelen i Tolga, og produserer ost som har fått internasjonal gullmedalje. I år ble Eggen Gardsysteri stemt fram som vinneren av Innlandets Matpris. En strålende glad Ola Eggen mottok den gjeve prisen på Midt i matfatet på Hamar søndag.

Innlandets Matpris 2019 - finalistene er klare!

Over 50 kandidater ble nominert til Innlandets Matpris 2019. Fire finalister er nå klare, og innen 17. september kan du stemme fram din favoritt. Bondelaget og Sparebank1 Østlandet står bak prisen som går til en god ambassadør for landbruket, lokale råvarer og kortreist mat.

NHO, LO og Bondelaget tok politikere med på grønn Innlands-busstur

40 fylkespolitikere, 4 poster på programmet og 4 tydelige felles budskap fra NHO Innlandet, LO i Oppland, LO i Hedmark, Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag. Mye nytte i å dra på busstur med fokus på grønn næring og vekst i det nye Innlandet i innspurten av valgkampen - og nå er NHO på banen med jordvernengasjement.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Onsdag
04
mars

Styremøte 4. mars 2020

Glommen Mjøsen, 5. etg.
Onsdag
18
mars

Årsmøte i Oppland og Hedmark Bondelag

Scandic Lillehammer Hotel
Mandag
02
november

Skattekurs 2020

Scandic Lillehammer Hotel

Våre samarbeidspartnere