Bondelaget orienterte om Opplandslandbruket og Landbruksmeldinga i Fylkesutvalget

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Fylkesutvalget vedtok i dag enstemmig en uttalelse foran jordbruksforhandlingene 2012. Styreleder i Oppland Bondelag orienterte først i møtet om Opplandslandbruket og utfordringer vi ser.

Styreleder Trond Ellingsbø orienterte fylkespolitikerne om utviklingstrekk i Opplandslandbruket og kommentarene han har til den framlagte Landbruks- og matmeldinga. Den utviklinga vi ser blant annet i Gudbrandsdalen nå, der 1 av 5 mjølkeprodusenter vurderer å slutte innen 2015, er alvorlig, sa Ellingsbø. Hovedårsaken i dette ligger, mener han, i økonomi og i kostnadene med nødvendig investeringer i fjøs.

Når det gjelder Landbruks- og matmeldinga, slår Ellingsbø fast at det er gledelig at følgende grunnpilarer slås fast:

- Vi skal ha årlige jordbruksforhandlinger

- Vi skal ha et sterkt importvern

- Markedsordningene skal videreføres

- Landbruk over hele landet

Det vi er spente på nå, er om Regjeringa mener noe med det. Det vil vise seg i årets jordbruksforhandlinger. Hovedutfordringa er å få en inntektsutvikling som kronemessig er lik andre grupper + tetting av gap, samt investeringsvirkemidler og styrking av importvernet, sa Trond Ellingsbø.

 

Fylkesordfører Gro Lundby (Ap), fylkesvaraordfører Ivar Odnes (Sp) og leder i Oppland Bondelag Trond Ellingsbø

 

Senere på møtet vedtok Fylkesutvalget en enstemmig uttalelse foran jordbruksforhandlingene 2012. Se uttalelsen her.

Arbeidskraft i matproduksjon

Grunnlaget for matproduksjonen legges de neste ukene, og mange er spente på om det er nok hjelp å få tak i nå, og ikke minst når det skal høstes i sommer og senere i høst.

Eierskiftekurs høsten 2020-vinter 2021

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs i eierskifte tre steder i Innlandet høsten 2020 og vinter 2021. Korona-viruset stopper alle møte- og kursvirksomhet nå, men vi håper ting skal normalisere seg til høsten.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Lunner Bondelag - årets lokallag

Lunner Bondelag er kåret til årets lokallag i Oppland for 2019. Lunner og Vestre Toten er fylkets beste ververe, og Fåvang hedres som årets influenser. Offentliggjøringen skjedde under et telefonmøte i går kveld.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Disse skal jobbe for Innlandet Bondelag

Dette laget skal stå for den daglige kontor-driften av det nye Innlandet Bondelag etter sammenslåing 19. mars: Margrete Nøkleby, Astrid Simengård, Jorunn Løvdal, Anne Rustad, Guro Breck og Ola Råbøl.

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Grønt fokus for Innlandet – vi ga slowfood til fastfood-Erna

- Innlandet er et tyngdepunkt innen biobaserte næringer; jord og skog. Dette gir store muligheter for Innlandet, sa Erna Solberg på Agenda Innlandet-konferansen. Fra Bondelaget fikk statsministeren slowfood-poteter sammen med flere grønne oppfordringer.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
02
november

Skattekurs 2020

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
08
desember

Møte for nye lokallagsledere

Mjøsen Skog, 5. etg.

Våre samarbeidspartnere