Bli med å rydde Innlandet

Publisert 26.04.2019
  • Tips en venn om denne siden

Neste uke er den store plastryddeuka. Bondelaget samarbeider med Hold Innlandet rent og arrangerer ryddeaksjoner rundt om i hele fylket. Oppland Bondelag oppfordrer alle til å være med.

Neste uke (29. april - 5. mai) er det storstilt ryddedugnad rundt om i hele landet. I Oppland har noen allerede startet.

Lokallagene i Bondelaget deltar i ryddedugnad i området rundt Gudbrandsdalslågen og sideelver. Det herreløse avfallet rundt om i Gudbrandsdalen skal opp fra bakken og inn i avfallssystemet!

Plastremser er hverken pene eller ufarlige der de ligger. Få dem opp fra bakken og ned fra gjerder og trær og inn til plastgjenvinning. Foto: Dovre Bondelag

 

Det planlegges ryddeaksjoner også i alle andre kommuner i Oppland, og noen er allerede i gang. Vi oppfordrer til å delta i ryddeaksjonen en eller flere dager i denne perioden. Mer informasjon om ryddeaksjonen i din kommune finner du her.

 

Velfortjent kaffepause i plastryddinga i Heidal. Foto: Sel og Vågå Bondelag

 

Eget plastprosjekt i Gudbrandsdalen

I mars 2019 bevilget Miljødirektoratet penger til en plastryddedugnad i Gudbrandsdalslågen.

Initiativet ble tatt av landbrukskontoret og faglaga i Midt-Gudbrandsdal. Fylkesmannen Innlandet er positiv til initiativet, og prosjektet involverer alle de tolv kommunene i Gudbrandsdalen og mange organisasjoner. I tillegg til Oppland Bondelag er Vassdragsforbundet for Mjøsa med tilløpselver, Glør, Midt-Gudbrandsdal Renovasjonsselskap, Nord-Gudbrandsdal Renovasjonsselskap, Lågen Fiskeelv, Gudbrandsdal Sportsfiskeforening (GSFF), Hold Norge Rent, Røde Kors Oppland, Oppland Bonde- og Småbrukarlag og Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter med som støttespillere og/eller direkte bidragsytere inn i prosjektet. Prosjektet vil konsentrere seg om å rydde opp i rundballeplast i Lågen og forebygge for å hindre at mer havner i vassdragene.

 

Del bilder og videoer med oss

Bruk emneknaggene #opplandsbonden, #norgetrengerbonden og #plukkplast og post bilder og videoer på instagram eller facebook.

 

Les mer om Strandryddeuka 2019

 

Gode muligheter med innenlandsk arbeidskraft

Vi skal bygge et godt miljø med en miks av utenlandsk og innenlandsk arbeidskraft. Vi skal opprettholde matproduksjon, og dette skal bli moro. Men skal vi få det til, må myndighetene hjelpe til, sier grøntprodusent Per Odd Gjestvang.

Arbeidskraft i matproduksjon

Grunnlaget for matproduksjonen legges de neste ukene, og mange er spente på om det er nok hjelp å få tak i nå, og ikke minst når det skal høstes i sommer og senere i høst.

Eierskiftekurs høsten 2020-vinter 2021

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs i eierskifte tre steder i Innlandet høsten 2020 og vinter 2021. Korona-viruset stopper alle møte- og kursvirksomhet nå, men vi håper ting skal normalisere seg til høsten.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Lunner Bondelag - årets lokallag

Lunner Bondelag er kåret til årets lokallag i Oppland for 2019. Lunner og Vestre Toten er fylkets beste ververe, og Fåvang hedres som årets influenser. Offentliggjøringen skjedde under et telefonmøte i går kveld.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Disse skal jobbe for Innlandet Bondelag

Dette laget skal stå for den daglige kontor-driften av det nye Innlandet Bondelag etter sammenslåing 19. mars: Margrete Nøkleby, Astrid Simengård, Jorunn Løvdal, Anne Rustad, Guro Breck og Ola Råbøl.

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
02
november

Skattekurs 2020

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
01
desember

Årsmøte Oppland Bondelag / Konstituerende årsmøte Innlandet Bondelag

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
08
desember

Møte for nye lokallagsledere

Mjøsen Skog, 5. etg.

Våre samarbeidspartnere