Det var ingen tvil om at det var nettopp denne iherdige Lesja-bedriften som skulle gå helt til topps. Både folkejuryen og hovedjuryen stemte frem Avdemsbue og Avdem gardsysteri som vinner.

Konkurransen Årets loklamatgründer er et samarbeid mellom Nationen, HANEN og NorgesGruppen. Vinneren ble offentliggjort under festivalen Matstreif i Oslo før helgen, og prisen ble delt ut av landbruks-og matminister Jon Georg Dale.

Kvalitet i alle ledd

-Avdem gardsysteri er noe av det beste vi har av lokalmat i Norge. Bak denne prisen ligger det hard jobbing og fokus på kvalitet i alle ledd. Det står det respekt av, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

I tillegg til denne gründerprisen fikk Avdem to gullmedaljar i NM Gardsost 2017. Familiebedrifta tok imot gullmedalje for pultosten fra Avdem, og osten «Fjelldronning».

-Dette er kjempestort. Gull for produktene bekrefter at det er gode produkt vi leverer, og at vi er på riktig vei i utviklingsarbeidet.  Gründerprisen bekrefter det samme. I tillegg til at vi lykkes med våre produkt, viser den at vi har oppnådd knoppskyting, og vi er i god utvikling også økonomisk, sier Sigurd Avdem til avisen Gudbrandsdølen Dagningen.

Lokalutsalg

I 2015 ble Avdemsbue åpnet da bygdas gamle landhandel, som hadde vært i drift helt fra 1878, skulle stenge. Landhandleriet, som ligger langs E6 mellom Dombås og Åndalsnes, er i dag et utsalg for lokalmat. Samtidig viser det hele sortimentet fra Avdem Gardsysteri. Hovedvekten av varene er ost, smør, prim og rømme. Ysteriet har familien Avdem drevet siden 200, og restauranter som Noma i København har deres produkter på menyen (Avdems Huderost).

Dette sier juryen:

«Årets Lokalmatgründer 2017 tildeles familien Haugstad Avdem (Anna Haugstad Avdem, Åse Haugstad og Sigurd Avdem) og deres Avdemsbue og Avdem gardsysteri. Under slagordet «Ny smak av tradisjon», produseres oster av meget høy kvalitet som selger godt, nå også fra disken i familiens eget landhandleri. Gjennom nyskapende, innovativt og hardt arbeid over mange år, har familien lagt grunnlag for nye generasjoner på gården, i landhandelen og i lokalsamfunnet».