Fakta om Askeladdprisen

Prisen deles ut til ungdom, som er i ferd med, eller som har etablert næringsvirksomhet på bygdene.

Prisen deles ut av Norges Bondelag og Landkreditt Bank, og har blitt delt ut på Bondelagets årsmøte 22 ganger.

Mange tidligere prisvinnere har hatt suksess med sine konsepter, og til og med slått gjennom internasjonalt.

Med hver sin virksomhet med tett samarbeid, vinner Anna Avdem og Sofia Bang Elm årets Askeladdpris. Prisen ble delt ut av Norges Bondelag og Landkreditt Bank på Bondelagets årsmøte i kveld.

Juryen har spesielt sett etter kandidater med evne til engasjement og stå-på-vilje. At det finnes folk på bygda med disse egenskapene, er årets vinnere et meget godt eksempel på.

Lokalmat i ny drakt

- Det jeg ønsket var å skape et utsalgsted for lokalmat som var verdig de gode produktene. Det er så mange gode produkter med skikkelige råvarer fra hele Norge.

Da den gamle lokalbutikken stod i fare for å bli lagt ned, grep Anna Avdem sjansen og flyttet hjem for å ta over butikken som har hatt kontinuerlig drift siden 1878. På to år har hun skapt det som blir omtalt som landets beste butikk for lokalmat. Avdemsbue har et stort utvalg av ost fra mer enn tjue ysterier, og selvsagt hele sortimentet til hjemgården Avdem Gårdsysteri som ligger et steinkast unna. Avdemsbue har også over hundre typer norsk mikroøl, og et bredt utvalg av spekemat med mer.

 – Avdemsbue er nyskapende ved å samle lokalmat, og har blitt et naturlig stoppested for bygdefolk og turister. Anna Avdem skaper sin egen arbeidsplass og gir lokalmatbutikker en ny dimensjon, sier Lars Petter Bartnes.

- Det er artig å vinne Askeladdprisen, særlig sammen med Sofie. Prispengene skal brukes til noe vi har felles nytte av: kjøledisker til hennes grønnsaker i min butikk, sier Anna.

Mens Anna er vokst opp i Lesja, kommer Sofia fra Danmark. Studier ved Sogn jord- og hagebruksskole førte henne til Lesja med samboeren Hans Avdem. Med kunnskapen og engasjementet for grønnsaksdyrking etablerer hun nå Avdem Gardsgrønt og har i år sådd 35 ulike grønnsakssorter og flere typer av hver, for å teste hva som vil vokse 600 meter over havet. Grønnsakene dyrkes etter økologiske prinsipper.

- Grønnsakene skal selges i Avdemsbue og på markeder. Jeg har også planer om å lansere en grønnsakskasse med grønnsaker og brukertips, som folk kan hente på Avdemsbue etter stengetid, sier Sofia.

- Det er fantastisk at vi vinner prisen sammen, sier Sofia. -  Jeg kunne ikke startet hvis ikke Anna hadde vært her, som allerede er etablert og har en kundekrets. Vi har det fint sammen, og jeg får direkte innflytelse selv om hun driver butikken.

- Sofia er en askeladd som ser muligheter der andre ser begrensninger. Det er spenstig å satse på grønnsaker i fjellregionen, sier Lars Petter Bartnes.

- Å skape noe med utgangspunkt i de muligheter som finnes i bygda si er noe av det som kjennetegner vinnere av Askeladdprisen. Årets mottakere av prisen har i høyeste rad gjort dette, og føyer seg inn i en etter hvert lang rekke vellykkede bygdegründere, sier Knut A. Nordmo, styreleder i Landkreditt.

 

Begrunnelsen for årets priser:

Sofia Maria Bang Elm og Avdem Gardsgrønt
Sofia er en Askeladd som ser muligheter der andre ser begrensninger.
Med stor kunnskap og interesse starter hun opp produksjon og salg av grønnsaker i et område hvor dette ikke er vanlig.
Askeladdprisen deles med Anna Avdem og Avdemsbue.  

Anna Avdem og Avdemsbue
Anna Avdem bestemte seg for å skape sin egen arbeidsplass for å kunne flytte tilbake til hjembygda. Avdemsbue er en lokalmatbutikk som klarer å være et midtpunkt i fjellbygda Lesja, for bygdefolket og turister.
Askeladdprisen deles med Sofia Bang Elm og Avdem Gardsgrønt.