Nyheter

Statens tilbud til jordbruket inneholder urealistiske inntektsmuligheter

Staten la i dag fram sitt tilbud til jordbruket. Vi ser at de har lest kravet vårt, men det mangler en god del penger for å gjennomføre Stortingets ønskede politikk, sier fylkesleder Kristina Hegge. Dessuten er deler av Statens ramme fylt med urealistiske inntektsmuligheter.

- Målrettet skivebom fra regjeringen

- Regjeringens tilbud i jordbruksforhandlingene er noe så spesielt som en målrettet skivebom, sier lederduoen i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng og Lars Opsal jr.

Vil du bli vår nye kollega?

Vi har ledig et vikariat som rådgiver i administrasjonen i Hedmark Bondelag fra 1. juni 2018 til 1. juni 2019, i forbindelse med at Margrete Nøkleby skal vikariere som næringspolitisk sjef i Norges Bondelag.

Rydd plast og annen søppel før våronna

Det meste av plasten vi bruker i landbruket, leveres til gjenvinning. Men noe blir dessverre igjen, og nå oppfordrer vi til en ryddedugnad.

Tar gode grep for distrikt og struktur

Fylkesleder Kristina Hegge er fornøyd med jordbrukets krav til jordbruksforhandlingene som ble lagt fram i dag. Her skal det tas hensyn til distrikt og struktur. Vi skal ta hele landet i bruk, sier hun.

Tiltak for lønnsom matproduksjon over hele landet

- Det skal lønne seg å drive matproduksjon med utgangspunkt i jorda, uansett hvor jorda ligger og hvor store jordstykkene er. Det er utgangspunktet for jordbrukets krav til jordbruksforhandlingene, sier leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng.

Fikk ferske sveler på tur hjem

Nå er jeg sulten, dette passet bra, sa forbipasserende på vei til skysstasjonen på Lillehammer i ettermiddag. Oppland Bondelag slo et slag for egne råvarer og serverte ferske sveler.

Dialog med Dyrevernalliansen

Hedmark Bondelag møtte Dyrevernalliansen til dialogmøte denne uka. Et konkret resultat av møtet er at representanter fra alliansen blir invitert til Hedmark for å besøke en av våre dyktige svineprodusenter.

Fikk servert pannekaker og matkunnskap på IKEA

Hva inneholder ei pannekake? Jo, en rekke kvalitetsråvarer fra norsk landbruk: Melk, smør, egg, mel, og så gjerne friske, søte, gode bær på toppen. I disse dager serverer vi pannekaker rundt om i fylket, og forklarer samtidig betydningen av norsk matproduksjon og sunne råvarer fra lokale bønder..

Venter kraftig inntektsnedgang for hedmarksbonden

Ny prognose viser kraftig inntektsnedgang for hedmarksbønder i 2018. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, sier fylkesleder Erling Aas-Eng om tallene fra Budsjettnemnda for jordbruket.

Stort engasjement for dyrevelferd i svinehold

90 svinebønder fra distriktet stilte opp på fagmøte om dyrevelferd i svineholdet på Blæstad 5. april.

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Kurs om erstatning for tap av husdyr

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs for beitebrukere som ønsker å få bedre kunnskap om hvordan de skal sikre god dokumentasjon, slik at søknaden om erstatning blir bedre. Det er en kjensgjerning at dette er et veldig vanskelig område, og vår erfaring er at det er for mange som får urettmessig avkortning pga feil og mangler i søknaden.

Krever tiltak mot villsvin

Årsmøtet i Hedmark Bondelag krever at det raskt settes i verk tiltak for å stanse framveksten av villsvin i Norge. Villsvin er svartelistet av norske myndigheter, men det mangler et godt nok regelverk og regime for avliving av individer.

Etterlyser verktøy for å regulere markedet

Klar melding om markedsregulering fra årsmøtet i Hedmark Bondelag. "Næringa tar ansvaret for å regulere markedet for egen regning, men da må jordbruket få bruke nødvendige verktøy for å gjøre jobben. Årsmøtet i Hedmark Bondelag ber regjeringa sette ideologiske kjepphester på stallen og åpne for nye tiltak til å håndtere markedet."

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Aas-Eng gjenvalgt som leder

Erling Aas-Eng er gjenvalgt som leder i Hedmark Bondelag, og får med seg samme styre som forrige år.

Nes og Helgøya Bondelag ble årets lokallag

Nes og Helgøya Bondelag fikk prisen som årets lokallag på Hedmark Bondelags årsmøte. Lokallaget har det siste året stått i spissen for et stort bredbåndsprosjekt som hele lokalsamfunnet har dratt nytte av.

Jønsberg-elever vant innovasjonspris

Elever på Jønsberg videregående skole fikk tildelt innovasjonspris på 20.000 kroner på Hedmark Bondelags årsmøte for sin idé om en seksjonsinndelt avfallscontainer spesialdesignet for bonden og arbeidet på gården.

Norsk dyrehelse er en suksess - reklamer for det!

Klar beskjed fra toppledelse fra Veterinærinstituttet og Folkehelseinstitutt på Hedmark Bondelags årsmøte: Norsk dyrehelse er en suksesshistorie, som bør brukes mer i omtale og markedsføring av norsk mat.

Krever realisme og fakta i klimadebatten

Leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag refset dem som ser på matproduksjon som et klimaproblem i stedet for en del av klimaløsningen i sin årsmøtetale, og satte det opp mot nordmenns stadig økende flyreiser. – Om vi så hadde sju kjøttfrie dager i uka hele året, ville vi ikke komme halvnær den utslippsreduksjonen som vi får av å avlyse ferieturen til Thailand, sa Aas-Eng.

Overproduksjon - en tukling med markedsmuligheter

Trond Ellingsbø holdt i dag sin siste årsmøtetale som fylkesleder, fortsatt like framoverlendt som før. Jeg har store ambisjoner på deres og næringas vegne sa han. Men vi må stå sammen.

Tar opp dyrevelferd og folkehelse på årsmøtet

Hedmark Bondelag har årsmøte på Scandic Elgstua i Elverum tirsdag 13. mars til onsdag 14. mars 2018. Toppfolk fra Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet skal bidra til å sette dyrevelferd og folkehelse på agendaen.

Nyttig møte med Stortingsbenken

Rammebetingelser og prioritering av små og mellomstore bruk, ulv, jordvern og landbruksutdanning var hovedtemaer da Hedmark Bondelag hadde møte med Hedmarksbenken på Stortinget 1. mars. Nyttig og bra!

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Landbrukspolitisk toppmøte

Nord-Fron kommune inviterer til landbrukspolitisk møte i Vinstrahallen 21. februar 2018.

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Når bonden har det vanskelig, får også dyra og garden det vanskelig.

Vi har alle kjent på perioder som kan være tunge å jobbe seg igjennom. Psykisk helse i landbruket er et tema vi må snakke mer om, sier leder i Dovre Bondelag, Bjørnhild Vigerust.

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tull med tall om ulv

Leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng, tar et oppgjør med WWF og Naturvernforbundet om feil tallbruk om ulv. Her følger leserinnlegget, som har stått på trykk i Nationen, Bondebladet og en rekke Hedmark-medier.

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

Kan feire enda en medlemsrekord

Hedmark Bondelag fikk i fjor en medlemsvekst på 67, og er nå oppe i 5644 medlemmer. – Det er svært gledelig at vi for sjette året på rad kan feire medlemsvekst, sier fylkesleder Erling Aas-Eng, og roser blant andre Helmer Amb i Ringsaker Bondelag, som alene vervet 10 medlemmer på kort tid.

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

Spennende kursserie om beredskap og samfunnssikkerhet

Hvordan kan du som bonde og innbygger bidra til best mulig sikkerhet på egen gård og for lokalsamfunnet rundt deg når en ulykke eller naturkatastrofe inntreffer? Hedmark Bondelag er i gang med en kursserie som er noe ganske annet enn en HMS-runde i henhold til KSL. Nyttig for alle - bli med!

Bli med på eierskiftekurs og kurs for unge bønder!

Er du ung bonde eller har du ønske om å drive gård? Eller er det et generasjonsskifte på gang på gården? Da bør du bli med på kurshelga vår 26.-28. januar, når vi kjører eierskiftekurs og kurs for unge bønder.

Positivt ulvevedtak

Leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag er godt fornøyd med at klima- og miljøminister Vidar Helgesen har gjort et nytt vedtak om lisensfelling av ulv. Men han er skuffet over at Slettåsflokken ikke skal tas ut.

Kan Opplandsbonden spare millioner med egen korntørke?

Dette er et av spørsmålene som ble stilt under fagdagen for korntørking og lagring som Oppland Bondelag og Norsk Landbruksrådgiving arrangerte på Toten i går.

Dramatisk stans i ulvejakta

- At ulvejakta nå er stanset er sterkt nedslående nyheter som vil få dramatiske konsekvenser for beite- og utmarksnæringa, sier leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng.

Eierskiftekurs

Begynner det å nærme seg tid for overdragelse av garden? Oppland Bondelag arrangerer eierskiftekurs på Honne 3.-4. februar 2018. Vi vil bidra til gode eierskifteprosesser, og kurset fokuserer både på de formelle og de menneskelige sidene ved et eierskifte.

- Må sikre egen matproduksjon

- Verdens befolkningsvekst, kriger, klimaendringer, naturkatastrofer og andre ekstreme hendelser skaper en økt sårbarhet rundt mat og vann. Staten må bruke politiske virkemidler for å sikre vår matforsyningssikkerhet, sa tidligere forsvarssjef Harald Sunde på Mat og Landbruk Innlandet.

Den bevisste matforbrukerens kjedelige valg

Er norske forbrukere utrolig kjedelige butikk-kunder, eller er det slik at forbrukerne aldri har vært mer kvalitetsbevisste, kunnskapsrike, miljøbevisste, helsebevisste, opptatt av dyra og sosialt engasjerte? Begge beskrivelser ble brukt under debatt på Mat og Landbruk Innlandet, og meget mulig er det noe riktig i begge påstander.

Mat og landbruk Innlandet 2017

Neste tirsdag møtes 250 tillitsvalgte fra landbruksorganisasjonene i Oppland og Hedmark for å diskutere felles saker og utfordringer. Bioøkonomi, marked, engasjement, medlemsdemokrati, matsikkerhet og beredskap står på programmet.

Fagdag korntørking og lagring

En fuktig innhøstingssesong setter egen korntørke på dagsorden. NLR Innlandet inviterer i samarbeid med Oppland Bondelag til fagdag om korntørker og kornlagring

Et skritt i riktig retning

-Dette er et skritt i riktig retning for at de som mister næringsgrunnlag på grunn av rovdyr skal få full erstatning for både tap av dyr og merarbeid, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Møte om rovdyrerstatning

Oppland Bondelag m.fl inviterer sine medlemmer til møte om erstatningsordninger etter årets beitesesong. Møtet er mandag 23. oktober kl. 18.00 på Lygnasæter Hotell.

Krevende høst for kornbonde og kornmottak

Fylkesleder Trond Ellingsbø var i går ute blant kornbønder og kornmottak på Toten og Hadeland for å se og høre nærmere om situasjonen for innhøsting og mottak av korn.

Årsmøter i lokallagene 2017

Lokallagene skal gjennomføre årsmøte innen utgangen av oktober. Dovre, Nord-Aurdal og Øystre Slidre Bondelag er først ute med årsmøte den 11. oktober.

Avdem ble Årets lokalmatgründer 2017

-Veldig morsomt, mente både datter Anna Haugstad Avdem, mor Åse Haugstad og far Sigurd Avdem om å bli kåret til den beste lokalmatgründeren i landet.

E6-utbygging og jordvern

Veien skal fram, men hvordan kan vi unngå at den går midt i matfatet? Oppland Bondelag anbefaler øst-alternativet. Jordvern må tillegges stor vekt ved valg av trasé når E6-utbygginga gjennom Lillehammer nå tar form.

Innlandets Matpris til Linda Suleng

Lindas sau, saft, syltetøy og sirkus gikk av med seieren i kåringen «Innlandets Matpris 2017». Bonden fra Østre Toten satte stor pris på utmerkelsen. Dette varmer etter en svært vanskelig sommer, sier prisvinneren.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere