Nyheter

Landbrukshelga 2.-3. februar 2019

Sett av første helga i februar. Snart kan du melde deg på Landbrukshelga 2019. Helga for faglig og sosialt påfyll!

Handlingsplan mot villsvin - se seminarforedragene

Villsvin utgjør en svært stor skaderisiko for norsk matproduksjon, og det er helt avgjørende med et godt samarbeid mellom jegere og grunneiere. Miljødirektoratet varslet på Bondelagets og NJFFs villsvinkonferanse at det kommer en handlingsplan mot villsvin på nyåret. De fleste foredragene fra seminaret er nå samlet, og er å finne nederst i denne artikkelen

Dokumenter og meld fra raskt

Deler av Vestlandet og Oppland er rammet av flom. Er du en av disse innenfor landbruket finner du informasjon om naturskadeerstatningsordningen her.

Bartnes til møte med grønt- og bærprodusenter

Norges Bondelags leder, Lars Petter Bartnes, deltar på medlemsmøte for produsenter av poteter, grønnsaker, bær og frukt i Hedmark, Oppland og Akershus tirsdag 16. oktober. Møtet finner sted på Blæstad i Vang ved Hamar kl 18.30.

Inviterer til to store debattmøter

Sammen med Nationen og andre samarbeidspartnere inviterer Hedmark Bondelag til to store debattmøter: Onsdag 10. oktober på Tynset om mjølkekvoter og torsdag 11. oktober i Ringsaker om matmakt. Velkommen!

Bli med på seminar om villsvin!

Villsvin er i ferd med å etablere seg i Norge selv om det er en uønsket art i vår fauna. Tiltak rettet mot villsvin vil bli diskutert når Hedmark Bondelag og NJFF Hedmark arrangerer villsvinseminar 23. oktober på Skaslien Gjestgiveri i Grue. Påmelding er i gang - meld på her og nå!

Avtaler om kjøp av halm til fôr må holdes

Har du bestilt halm til fôr som du likevel ikke trenger? Vær klar over at avtalen er bindende og kan sette deg i erstatningsansvar om du ikke står ved avtalen.

Årsmøter i lokallagene 2018

Lokallagene skal gjennomføre årsmøter innen utgangen av oktober. Ringebu Bondelag er først ute med årsmøte 8. oktober, mens Øyer-Tretten Bondelag avslutter det hele med årsmøte 31. oktober.

Innlandets Matpris til Tyinlam

Høyt til fjells og lengst vest i Oppland finner vi årets vinner av Innlandets Matpris. Sau, kulturlandskap, historier, kvalitet, bilder og god formidlingsevne er stikkord for det Line og Kjell Gudmund Svien holder på med midt i mellom Vangsmjøsi og Tyin i Vang i Valdres.

Inspirert til utdanningsvalg Midt i matfatet

1800 niendeklassinger fra store deler av Hedmark fikk snuse og smake på yrkesvalg innen mat, matproduksjon og landbruk på Midt i matfatet fredag 21. september. De fikk blant annet høre følgende: - Det som er så genialt med å jobbe i matbransjen, er at én ting er sikkert for all framtid: Vi trenger mat!

Ingen avklaring om erstatning

Beitebrukernes organisasjoner fikk ikke noe klart svar på hvordan årets ulvehjeringer i Nord-Østerdalen vil erstattes da de møtte regjeringen onsdag.

Presset på for uttak i ulvesona

Statssekretær i klima- og miljødepartementet, Atle Hamar (V), måtte tåle tøffe spørsmål om regjeringas rovdyrpolitikk under ulveseminaret på Elverum.

Ulveseminar i ulvesonen

Det blir seminar om ulv på Elverum tirsdag 18.september.

Finalerunden i Innlandets matpris er i gang!

Fire flinke finalister kjemper om å vinne Innlandets Matpris i år. Hvem av dem som vinner, er det publikum som avgjør. Stem fram din favoritt her - om det er Skarstad gartneri og gårdsmarked, Grøndalen gård, Bryn Gardsmeieri eller Tyinlam. Stem i vei!

Åpen Gård i Oppland

Det har vært avholdt åpen gård flere steder i Oppland, bl.a. i Lenaparken, Øvre Fall gård og Landbruksdagen i Valdres. Siste åpen gård arrangement var 6. oktober på Valstad. Alle arrangementene var godt besøkt.

Pass på ballene dine!

Landbruksforsikring sendte denne uka ut pressemelding om stjålne rundballer på Østlandet. Her er et godt eksempel på merking av rundballer fra Stange Vestbygd.

Seminar om ulveforvaltning

Etter en ytterst krevende beitesesong med svært store tap til ulv i Nord-Østerdal, arrangerer Naturbruksalliansen et seminar om ulveforvaltning. Ola Elvestuen, som opprinnelig hadde takket ja til å delta har nå meldt avbud. Det blir statssekretær Atle Hamar som deltar i stedet.

Rovviltskader - Bønder ber om likebehandling!

23. august sendte Norges Bondelag et brev til Klima- og miljøminister Ola Elvestuen og Landbruksminister Jon Georg Dale med krav om erstatning for rovviltskader i Nord-Østerdal i år. Kravet var kort og godt å få samme økonomiske kompensasjon som på Hadeland/Toten i 2017.

Hvem skal vinne Innlandets Matpris i år?

Den første som vant prisen, i 2015, var gulrotprodusent Valborg Alhaug. Gårdsbutikkinnehaver og grønt- og eggeprodusent Louise Gjør vant den i 2016. Lindas sau, saft, syltetøy og sirkus (Linda Suleng, fra Østre Toten) gikk av med seieren i 2017. Hvem vinner Innlandets Matpris i 2018? Bli med på å foreslå kandidater fram til 6. september!

Reagerer på tiltale mot Åmot-bonde

Leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng, reagerer skarpt på den oppsiktsvekkende tiltalen for brudd på naturmangfoldloven mot Tormod Skramstad i Åmot.

Informasjonsmøte i forbindelse med med Nato-øvelsen Trident Juncture

Informasjonsmøte for landbruket / grunneiere om skadeserstatning og hvordan redusere skade. Møtet holdes på Dombås Samfunnshus torsdag 23. august. Erlend Stabell Daling – jurist i Norges Bondelag informerer om skadeserstaning.

Ny kunnskap og ny teknologi - og et pusterom i hverdagen

I forrige uke var 200 bønder og andre landbruksinteresserte samlet til inspirasjonsdag på NIBIO Apelsvoll. Jordbær, potet, gras, gener, presisjon, hvitløk, solceller og hybridfly var blant programpostene.

Delte ut innovasjonspris til Blæstad-student

Hedmark Bondelags og Sparebank 1 Østlandets innovasjonspris ble 14. august delt ut til Blæstad-student Nikolai Ødegaard for hans forretningsplan for firmaet Dataharvest AS, som kan bruke droner og dataløsninger for å kartlegge dyrkingsarealer og gi råd om de beste agronomiske tiltakene.

Marked- og produksjonsregulering engasjerte svineprodusentene

Markedet for svinekjøtt er helt ute av balanse. Det produseres langt mer svin enn det konsumeres, og nesten 6200 tonn svinekjøtt er lagt på reguleringslager. Fra 2021 faller mulighetene for eksport bort så det haster med å finne fram til ordninger som gir bedre balanse mellom produksjon og etterspørsel - og dette engasjerer svineprodusentene!

- Kjøp rare, små og krokete grønnsaker!

Felles budskap fra Bama, Grøntprodusentenes Samarbeidsråd og grøntprodusenter fra Hedmark og Oppland: I år må det legges til rette for salg av grønnsaker og poteter som ser annerledes ut eller er mindre enn normalt.

Samler grøntprodusenter til møte om tørken

Hedmark Bondelag og Oppland Bondelag arrangerer i fellesskap møte for produsenter av poteter, grønnsaker, bær og frukt i de to fylkene i forbindelse med den ekstreme tørkesituasjonen. Her deltar bl a toppledelse i Bama og Grøntprodusentenes Samarbeidsråd. Møtet finner sted på Blæstad torsdag 9. august kl 13.30.

Markedsregulering på svin - Møte 9.august

Til tross for en lang, varm grillsesong ligger et rekordstort antall svinekjøtt fortsatt på reguleringslager. Det skyldes flere ting: Økt effektivisering, stagnasjon i salg og mindre eksportmuligheter. Etter siste jordbruksoppgjør har næringen fått anledning til å foreslå en annen måte å regulere markedet på, og hva som må til for å få markedet i balanse før eksportmuligheten blir borte ved utgangen av 2020. Derfor inviterer Hedmark og Oppland Bondelag sammen med Norsvin Hedmark og Oppland til et åpent informasjons- og debattmøte om fremtidas markedsregulering på svin.

Ny kunnskap og ny teknologi – inspirasjonsdag for bønder

Vi ønsker velkommen til en stor kunnskaps- og teknologi-dag på Apelsvoll på Østre Toten, torsdag 16. august. Og sommerens tørkesituasjon blir selvsagt et sentralt tema denne dagen. Blant annet vil Fylkesmannens Landbruksavdeling være til stede for å svare på spørsmål.

Berg halmen! Praktisk info her

Nå er skuronna i gang lengst i sør og for resten av fylket nærmer den seg med stormskritt. Det begynner å haste for de som ennå ikke har ordnet seg med kjøper eller selger, så nå gjelder det å svinge seg rundt og sørge for at all halm som produseres omsettes til dyrefôr! Det er ikke for sent. Nord for oss, i Sør-Trøndelag, er det fortsatt halm tilgjengelig. Og uansett skal den behandles og transporteres, så her følger litt praktisk informasjon om halm samlet.

Stort engasjement på tørkemøter - les foredragsinfo her

700 personer deltok på tørkemøtene som Hedmark Bondelag var med på å arrangere i uke 29. Selv om hovedtema for møtene i stor grad fokuserte på grovfôrmangel som følge av ekstremtørken, inneholdt foredragene nok av annen informasjon til korn-, potetprodusenter og andre tilknyttet landbruksnæringen. Og engasjementet var det ingenting å si på!

Tørken fortsetter

- Det er viktig med solidaritet mellom yrkesbrødre i denne vanskelige situasjonen, sier Kristina Hegge, leder i Oppland Bondelag.

Tørken fortsetter..... NY oppdatering

Det ser dessverre ut som tørken fortsetter, og behovet for informasjon blir stadig større. Ikke alle spørsmål er like enkle å svare på eller gjøre noe med, men heldigvis er det mange som "kaster" seg rundt og gjør tiltak for å bedre situasjonen noe.

Bondelaget samlet landbruksaktører til samordningsmøte om fôrsituasjonen

Bondelagene i Innlandet samlet torsdag landbruksaktører til samordningsmøte for å sjekke ut hva som gjøres og for å enes om ulike tiltak som må settes i gang for å hjelpe tørkeramma bønder framover. Hovedtema var halm og fôrressurs og hvordan vi best mulig klarer å ta vare på og formidle halmen.

Grovfôrmangel og korn som ikke vokser fram

Både flom og tørke gir avlingssvikt. Det kan gå mot en vinter med stor grovfôrmangel og kornet vokser ikke fram. Vi får henvendelser fra bønder som er fortvilet og lurer på hva de skal gjøre, sier fylkesleder Kristina Hegge. Nå har Bondelagene i Innlandet innkalt til et samordningsmøte med myndigheter og andre organisasjoner.

Ingen ulvesvar fra statsråden

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen hadde ingen klare svar å gi de rovdyrramma lokalsamfunnene i Nord-Østerdalen, da han kom på besøk på søndag.

- Man kan ikke forvalte ulv i et beiteområde

- Dette er utslaget av et uansvarlig sjansespill, og det vil skje hvert år i juni om ikke forvaltninga følger opp politikken, sa Lars Petter Bartnes da han besøkte sauebønder i Nord-Østerdal tirsdag.

Tørkesommer: Erstatning for avlingssvikt

Årets tørke kan få betydelige konsekvenser for matproduksjonen og fôrsituasjonen, og mange kan være berettiget til erstatning for avlingssvikt. Meld fra til landbrukskontoret så raskt som mulig etter at skaden har oppstått!

Ny bemanning hos Hedmark Bondelag

Fra sommeren 2018 til våren 2019 er Guro Breck ansatt som organisasjonssjef i Hedmark Bondelag. Mona Solum Gjestvang er ny rådgiver ved kontoret. Margrete Nøkleby er i perioden ansatt som næringspolitisk sjef i Norges Bondelag i Oslo.

Nytt tilskudd til miljøvennlig husdyrgjødselspredning

Som følge av Jordbruksavtalen 2018-2019 blir det nå i 2018 mulig å søke på tilskudd i Oppland for areal der det er brukt nedlegging (stripespreder) eller nedfelling som spredemetode om våren eller i vekstsesongen.

Krever systematisk uttak av villsvin

- Villsvin er definert som uønsket i norsk natur, og det burde innebære automatisk uttak av arten. Nå er det slik at enkelte grunneiere nekter jakt på sin eiendom, og dermed freder arten innenfor et geografisk område. Nå trengs et et tydeligere regelverk for systematisk uttak av uønskede arter, sa Anne-Lise Brenna Ording på Norges Bondelags årsmøte.

- Tollvernet må sikres!

- Tollvernet er selve fundamentet i norsk landbrukspolitikk. Ryker dette, er det tilnærmet katastrofe. Det vi ser nå er at beskyttelsen blir mer og mer svekket, sa Thor Ludvig Løken på Norges Bondelags årsmøte.

Flomforebygging, soneinndeling og rovdyr

Opplandsdelegasjonen på Bondetinget hadde gode og viktige innlegg på vegne av medlemmene våre. Vi stanger hodet i veggen for flomforebygging, sa Kristina Hegge. Dette må vi løfte opp og få gjort noe med.

Utfordret Dale på matematikk og inntektsberegning

Leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng, utfordret på Norges Bondelags årsmøte landbruks- og matminister Jon Georg Dale på ei matematisk nøtt, siden han stadig vil regne inntektsutvikling i prosent.

- Trengs mer rettferdige soner for gras og korn

Lars Opsal jr fra Hedmark Bondelag tok på årsmøtet i Norges Bondelag opp faren for «ekstremkanalisering», og behovet for arealtilskudd for grovfôrproduksjon i sone 1 og 3, der hvor det ikke er mulig å produsere korn.

Brannberedskap - fyll opp tanken

Det begynner å bli kritisk tørt, og det er større brannfare enn på lenge. Oppland Bondelag oppfordrer de som har anledning, til å fylle møkktank med vann og gi tilbakemelding om at dere vil stå på en beredskapsliste som vi sender over til 110-sentralen.

Inngår jordbruksavtale med staten

Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag, er tilfreds med at jordbruksorganisasjonene har blitt enige med staten om jordbruksavtale for 2019.

Viktig informasjon ved flomskade

I helga er det igjen mange i fylket vårt som har opplevd flom og at vannmasser har gått innover store jordarealer. Dette gjelder først og fremst Midt- og Sør-Gudbrandsdalen og deler av Etnedal og Nordre Land.

Statens tilbud til jordbruket inneholder urealistiske inntektsmuligheter

Staten la i dag fram sitt tilbud til jordbruket. Vi ser at de har lest kravet vårt, men det mangler en god del penger for å gjennomføre Stortingets ønskede politikk, sier fylkesleder Kristina Hegge. Dessuten er deler av Statens ramme fylt med urealistiske inntektsmuligheter.

- Målrettet skivebom fra regjeringen

- Regjeringens tilbud i jordbruksforhandlingene er noe så spesielt som en målrettet skivebom, sier lederduoen i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng og Lars Opsal jr.

Vil du bli vår nye kollega?

Vi har ledig et vikariat som rådgiver i administrasjonen i Hedmark Bondelag fra 1. juni 2018 til 1. juni 2019, i forbindelse med at Margrete Nøkleby skal vikariere som næringspolitisk sjef i Norges Bondelag.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere