Nyheter

Hvem fortjener Innlandets matpris?

Hvem vil du skal vinne heder, ære og 25.000 kroner? SpareBank 1 Østlandet og Innlandet Bondelag deler ut en pris til en god ambassadør for lokale råvarer.

Anne er ny organisasjonssjef i Innlandet Bondelag

Anne Hjelmstadstuen Jorde (43) er ny organisasjonssjef i Innlandet. – Jeg har et godt inntrykk av Bondelaget og gleder meg til å bli en del av laget, sier Anne.

Utsatt frist for overflatespredning av husdyrgjødsel

Som følge av at flommen og uværet på Østlandet har gjort stor skade og også blokkert for innhøsting og gjødsling, har Landbruks- og matdepartementet derfor innført midlertidige regler som åpner for overflatespredning av gjødsel fram til 01. oktober.

Utfordringer og muligheter for jordbruket – styretur i Innlandet

Etter to dager med mange menneskemøter, er det ingen tvil om at det er store utfordringer, men også mange muligheter for matproduksjonen i Gudbrandsdalen.

Fylkespolitikere fikk matbud i ord og opplevelse

- Både bønder og toppidrettsutøvere trenger et godt støtteapparat, sa sauebonde og tidligere skistjerne Erling Jevne til fylkespolitikere som var med på tur langs verdikjeden for mat i Innlandet.

Viktig gjennomslag for de som er rammet av ekstremvær

Under et besøk hos lokale bønder i Sør-Fron kommune i Innlandet i dag kom landbruksministeren med gode nyheter.

Viktige møter etter ekstremværet "Hans"

Bondelaget ber om raske tiltak til de som er rammet av ekstremværet «Hans». Landbruksdirektoratet signaliserer at de jobber for å få til en effektiv erstatningsprosess etter ekstremværet.

Ekstremsommeren - oppsummert

Det startet med tørke og gikk over til flom. Vekstsesongen 2023 går inn i historien som svært krevende.

Innovasjonspris til studentoppgaven «Hakkaball»

Fire studenter med ideen om hakkesteinsballer til høns vant Innlandet Bondelag og SpareBank 1 Østlandets innovasjonspris. – Det er overraskende og veldig moro, smiler studentene på agronomistudiet på Blæstad.

Uoversiktlig situasjon – husk å meld skader

Ekstremværet Hans har herjet flere steder i landet. Andre steder er det tørken som er problemet.

Informasjonsmøte - digitalt - om tørkesituasjonen

Innlandet bondelag arrangerte digital informasjonsmøte i samarbeid med Statsforvalteren i Innlandet, Tine, Nortura, Felleskjøpet Agri og Norsk Landbruksrådgiving Innlandet. Opptak av møtet finner du her.

Biogass på timeplanen i Innlandet!

Innlandet Bondelag inviterte til medlemsmøte om klimaarbeid og biogass på Teams 22. juni. Dersom du ikke fikk med deg møtet, har du som medlem i bondelaget mulighet til å se opptak av møtet, lenken finnes på Min side.

Felles nordisk bekymring rundt de nye nordiske kostrådene

- Vi skal høre på helseråd, men vi må sette sammen et kosthold basert på de ressursene vi har, sa fylkesleder Elisabeth Gjems da hun snakket med svenske bondekollegaer om de nye nordiske kostrådene.

All tid og penger går til kua - hva med familien?

Nora Sandberg ga årsmøtet i Norges Bondelag et innblikk i hva hun funderer på om dagen. Med løsdriftsfjøs fra 60-tallet som trenger en oppgradering, vil all tid og penger gå til gardsdrifta. Hun vurderer nå seriøst å gjøre noe helt annet.

Opptrappingsplan må på plass, og trappa må være lang nok

Vi har oppnådd rekordresultater i de to siste jordbruksoppgjørene, men har vi klart å fjerne tvilen? Forstår omverdenen hva som kreves for å gjøre oss i stand til å ta ansvar for forsyningssikkerhet over hele landet? Det spurte Elisabeth Gjems under generaldebatten på årsmøtet i Norges Bondelag.

God dyrevelferd er en av våre merkevarer

Mange som er opptatt av dyrevelferd velger etter pris når varen skal handles. Politikerne er redde for høyere matvarepriser, butikkeierne er opptatt av sin egen profitt og bruker egne merkevarer bevist til dette. Hvordan får vi dette til å henge sammen, spurte Åse Sundvor i generaldebatten under Norges Bondelags årsmøte.

Biokull - for dyrehelse, produksjon, jorda og klima

I et storstilt praktisk og lokalt forsøk har små mengder biokull i fôr gitt gode resultater for blant annet svin i vekst, motvirker diaré og forbedrer tarmhelsa. Men kan biokull også være positivt for kalven og gi kalven en bedre start? Se resultatet her.

Ny sommer med barnehagens grønnsakhage!

Solungen barnehage i Grue kommune fikk i dag plantegave av Grue bondelag, og det var nysgjerrige og ivrige barnehender som sørget for at plantene kom trygt ned i plantekassa.

Åse Sundvor innstilt som styremedlem i Norges Bondelag

Åse Sundvor, som i dag er styremedlem i Innlandet Bondelag, er innstilt som styremedlem i Norges Bondelag for å ta over for Audhild Slapgård. Slapgård går ut av styret før sin to-årsperiode er ferdig.

Ulvesona er ikke et ulvereservat

Høyesterett har i dag slått fast at ulvebestanden i ulvesonen kan reguleres ved lisensjakt.

- Viktig inntektsvekst for bonden

Norges Bondelag har blitt enig med staten om en jordbruksavtale for 2024. – Bonden trenger inntektsvekst, og denne avtalen bidrar til det, sier Elisabeth Gjems, leder i Innlandet Bondelag

Bonderekrutten fikk Innovasjonsprisen i Innlandet!

Ungdomsbedriften Bonderekrutten ved Jønsberg videregående skole fikk årets Innovasjonspris for sin gode idé om å spre landbrukskunnskap til barnehagebarn.

- Skuffende tilbud i jordbruksoppgjøret

Statens tilbud i jordbruksoppgjøret har en langt lavere inntektsvekst enn jordbrukets krav. Leder i Innlandet Bondelag, Elisabeth Gjems, mener at statens tilbud på langt nær møter jordbrukets behov.

- Et nødvendig krav for å sikre Innlands-bonden!

- Nå trengs politisk vilje for å sikre at bonden vil fortsette å være matprodusent, sier leder i Innlandet Bondelag Elisabeth Gjems.

Framsnakker norsk mat!

Både fylkespolitikere på Lillehammer og soldater i Rena leir er enige i at vi trenger norsk mat. - Uten solid, trygg og god mat fungerer ikke soldaten, bekreftet de grønnkledde på Rena.

Kraftig fall i inntekten til melkebonden

Samlet inntekstvekst for jordbruket i 2023 er lavere enn forventet, og gir ingen realinntektsvekst. – Tallene bekrefter en svært tøff økonomisk situasjon for melkebonden, og hele næringa trenger et kraftig inntektsløft, sier bondelagsleder Gimming.

Fjern tvilen og gi landbruket framtidstro - inntektsløft nå!

Representantskapet i Norges Bondelag har vedtatt følgende resolusjon som en marsjordre før jordbruksoppgjøret.

Matsikkerhet og klimakamp

- Tilgang på mat trumfer klimatiltak, for matsikkerhet er en forutsetning for en effektiv klimakamp, sa NIBIOs Audun Korsæth under Innlandet Bondelags årsmøte. 

Gjems og Manger valgt som lederduo

Elisabeth Gjems ble gjenvalgt som leder, og Arne Manger ble valgt som ny nestleder på Innlandet Bondelag sitt årsmøte.

Øyer Tretten Bondelag ble årets topplag

Øyer Tretten Bondelag har gjort seg fortjent og er verdig vinner av prisen Årets lokallag i Innlandet 2022. Det vanket også go’ord for Tynset, Grue, Østre Toten og Vang Bondelag for iherdig innsats gjennom året.

Viktig verdivalg - vil vi ha norsk mat på bordet i framtida?

«For alt vi har og alt vi er», det er Forsvarets slagord. Men hva er vi uten mat?, spurte leder Elisabeth Gjems under åpningen av årsmøte i Innlandet Bondelag i dag.

Kavalkade 2022 – Innlandet Bondelag gjør en forskjell!

Kavalkade om bondelagsåret i Innlandet 2022 er klar, og den synliggjør et hektisk og svært betydningsfullt jordbruksår.

Nyttig og nødvendig med eierskiftekurs

Et eierskifte er komplisert og kan by på mange utforinger på tvers av generasjoner. Det er godt å se at mange deltar på eierskiftekurs, for å bli best mulig skodd for prosessen.

Valgkomiteen foreslår gjenvalg på lederduoen i Innlandet Bondelag

Valgkomiteen ønsker gjenvalg av Elisabeth Gjems som leder og Kristina Hegge som nestleder. Her er valgkomiteens innstilling:

Mjøsting om matberedskap ble en suksess!

Det var ikke en ledig stol å se under Mjøstinget 8. februar på Tingvang i Moelv. Mellom 400 og 500 personer deltok under møtet med matberedskap på dagsorden. Hva skal vi spise i framtida? Hvem skal produsere maten? Hva skjer dersom norske bønder gir seg med å produsere mat?

Bønder på service under Landbrukshelga

Vi sender traktoren på service, bilen på service, men denne helga er det vår tur, sa Åse Sundvor under Landbrukshelga. Det er godt å komme unna litt og få litt sosialt påfyll, mente mange.

Vi samles til Mjøsting 8. februar

Hva skal vi spise i framtida? Hvem skal produsere maten? Hva skjer dersom norske bønder gir seg med å produsere mat? Matberedskap står på dagsorden på Tingvang 8. februar kl 17.30, og hit kommer Sandra Borch, Knut Storberget og Bjørn Gimming med flere.

-Fortsatt bekymret for prosessen

Leder av Innlandet Bondelag, Elisabeth Gjems, ble ikke beroliget etter status- og dialogmøte hos Helsedirektoratet om prosessen rundt utarbeidelse av nye nordiske ernæringsråd (NNR).

God jul fra Innlandet Bondelag

Nå skal vi senke skuldrene noen hakk, spise god julemat fra vårt eget store og mangfoldige spiskammers – Matregion nummer 1! og husk å ta vare på fjøsnissen og hverandre.

Høringsinnspill på Inntektsutvalgets rapport fra Innlandet Bondelag

Styret i Innlandet Bondelag fraråder innføring av den foreslåtte hybridmodellen. Vi må ha et omforent og gjenkjennbart tallgrunnlag som brukes likt uavhengig av ulike politiske regimer, skriver de i høringsuttalelsen som er sendt Norges Bondelag.

Bondehelse, marked og samvirkeforståelse

Tillitsvalgtrollen var hovedtema for ledermøtets dag 2 i forrige uke. Etter en dag med egne møter, var 240 tillitsvalgte fra faglag og samvirkeorganisasjoner samlet til felles samvirkedag.

Vi må spille kortene våre godt

Inntektsmåling, opptrappingsplan, jordbruksoppgjør. Vi har mange viktige milepæler foran oss. - Vi må spille kortene riktig, og vi må bruke hele kortstokken, sa Elisabeth Gjems under åpningen av ledermøtet i Innlandet Bondelag

Aktive lokallag får nå belønning for arbeidet

Lokallagene er grunnfjellet vårt. Dere ordner med sosiale møteplasser for medlemmene, møter politikerne lokalt, og dere har aktiviteter for barn og unge. Og mye mer! Nå er dette belønnet med penger tilbake til til aktive lokallag.

Inntektsutvalget: Svarer ikke ut om bondens økonomi

– Det er svært viktig å finne en god måte å måle bondens inntekt på. Inntektsutvalget sin vurdering svarer ikke godt nok ut på denne oppgaven, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Årsmøter i lokallagene 2022

I løpet av de neste ukene avholder Innlandets 67 lokallag sine årsmøter. En viktig arena for å drøfte landbrukspolitikk og medlemsaktiviteter. Hva er viktig for deg som medlem? Her er oversikt over alle lokallagsårsmøter.

Julie Engeloug-Grimset Gård er årets vinner av Innlandets Matpris

Fire finalister knivet jevnt fram til målstreken, og helt til topps i årets kåring kom Julie Engeloug fra Grimset Gård i Løten. Hun produserer bringebær og bringebæropplevelser på Løten og fikk overrakt prisen under siste dag av Midt i Matfatet.

Hvem av disse fire bør vinne?

Innlandet matpris er inne i finalerunden. Hvem synes du bør få prisen i år? Finalistene er: Valmsnes Gård v/ Jonas Ruud-Lund og Julie Dahl, melkebonde og "kufluenser" Bjørnhild Vigerust, Grimset Gård v/Julie Engeloug og Vang Gård v/Per Odd Gjestvang og Camilla Rostad.

Rustet til høstens inntektsarbeid

Tydelige oppdrag til stortingspolitikerne, innholdsrike kurs og fagforedrag, samt viktig dialog med ansatte i Norges Bondelag. Fylkesstyret i Innlandet Bondelag har hatt to gode og intense arbeidsdager i Oslo for å bygge opp til høstens og vinterens inntektsarbeid.

Hvem fortjener Innlandets matpris?

Kandidatjakten er i gang: Hvem fortjener heder og ære og 25.000 kroner som vinner av Innlandets Matpris i år? Sparebank 1 Østlandet og Innlandet Bondelag ønsker nå innspill på fremragende matambassadører. Meld inn din favoritt!

Innovasjonspris til miljøvennlig spredning av husdyrgjødsel

Blæstad-student Ole Andreas Rye er årets vinner av innovasjonsprisen. Det er Innlandet Bondelag og Sparebank1 Østlandet som står bak prisen. Rye får prisen for presisjonsgjødsling av husdyrgjødsel.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere