Over 90 gårder over hele landet arrangerer Åpen Gård denne sommeren og høsten. På Åpen Gård får publikum se og oppleve norsk matproduksjon på nært hold, lære mer om dyra på gården og ta del i ulike aktiviteter. Noen arrangementer gjenstår, men så langt har det blitt rapportert om stort oppmøte i alle fylker. Dyktige lokallag i hele landet har vist fram mangfoldet i norsk landbruk til publikum.

Lærte om økomjølk og robot

En av de åpne gårdene i Sør-Trøndelag i år er Skaun Økomjølk, et samdriftsfjøs som driver økologisk mjølkeproduksjon. Over 500 besøkende tok turen dit 30. august. Her fikk folk lære om hvordan en mjølkerobot fungerer, om økologisk drift og de fikk se ammebinger. Hos Skaun får den nyfødte kalven gå sammen med mora i minst fem døgn døgn før den flyttes over i ammebinger. Kun de snilleste kyrne plukkes ut til å være "ammetanter". Vertskapet hadde lagt mye arbeid i å lage plakater som fortalte om drifta og dyrene. De aller fleste var ute på beite enda rundt omkring i bygda, men melkekyrne og de minste kalvene var hjemme under Åpen Gård.

  • Les mer: Masse kos på Åpen Gård i Skaun

Åpen Gård gav mersmak for lokallaget

Froland Bondelag i Aust-Agder arrangerte Åpen Gård for første gang i år. Arrangementet på Homlegården i Froland trakk rundt 400 gjester, og nå ønsker Froland Bondelag å gjøre Åpen Gård til en fast tradisjon.

Besøksrekord i Telemark?

Det gjenstår ett Åpen Gård-arrangement i Telemark, men de seks første Åpen Gård-arrangementene har vært en suksess. Hele 3500 gjester har vært innom de seks gårdene. Det går mot rekord.

Landbruk før og nå

Stor interesse for saueklipping på Åpen Gård på Søya Gard .

Gjesdal og Bjerkreim Bondelag i Rogaland hadde blant andre fått med seg det lokale historielaget på Åpen Gård, og kunne derfor vise fram landbruk både før og nå for de over 600 gjestene sine. De fikk oppleve hesjing, klipping av sau, partering av sau og kalveveddeløp.

700 gjester i regnet i Fauske

Til tross for grått vær og regn, var det rundt 700 personer som besøkte Åpen Gård på Fauske. Der var blant annet kalvemønstring en del av programmet, og mange stolte, unge deltakere var med.

Stor interesse for andelslandbruk

I Gjerdrum i Akershus møtte nesten 2000 personer opp for å ta del i gårdslivet for en dag. Mange av dem som var der ønsket også å være på gård mer enn en gang i året. Styremedlem i Akershus Bondelag, Stina Mehus, var på plass for å presentere konseptet andelslandbruk. Det var det stor interesse for, både fra potensielle andelshavere og en del grunneiere.

Gamalost i Vik

Vik Bondelag arrangerte Åpen Gård hos Hove samdrift 23. august. Og når du er på Åpen Gård i Vik, får du sjølsagt smake Gamalost.  

Motorsagshow i Hurum

Et av de populære innslagene på Åpen Gård i Hurum 23. august var motorsagshow med Jakob Volent om lagde små stoler og krakker av vedkubber. Å sitte i traktor var også veldig populært.

  • Les mer: Åpen Gård Hurum

Dagsferske kalver i Radøy

På Åpen Gård i Radøy i Hordaland kunne publikum få møte to nyfødte kalver. Da bonden Johnny Soltveit kom i fjøset om morgenen den 30. september, ble han møtt av to nyfødte kalver. Det ble litt ekstra jobb for verten for Åpen Gård, men da publikum kom på plass, fikk de møte de to ferske kalvene.

Deltok på mjølking i Vestnes

Over 400 besøkende var innom Åpen Gård i Vestnes i Romsdal 23. august. Arrangøren og vertskapet hadde lagt godt til rette med varierte aktiviteter: møte med alle dyrene på garden, de besøkende fikk være med på mjølking, delta på riding, kjøre hest og vogn og selvsagt natursti rundt om i gardstunet.

Nyetablert lokallag med Åpen Gård

Det nyetablerte lokallaget i Kåfjord var det eneste som arrangerte Åpen Gård i Troms. Både framvisning av dyr og matservering falt i smak hos de besøkende.

  • Les mer: Åpen Gård i Kåfjord

25 år på rad

Botne og Hillestad Bondelag er det et av lokallagene i Norges Bondelag som har hatt Åpen Gård flest ganger. De startet for over 25 år siden og gjennomfører dette hvert år. Her veksler Åpen Gård på å være på forskjellige gårder i kommunen, fra de helt bynære til nord i Hillestad. Dette gjør nok at mange kommmer igjen år etter år, det er stadig nye ting å se på. I år var det 700 besøkende hos svineprodusent Stian Bore.