Vinner med hjerte for norsk mat

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Matmerks Nina Sundqvist, Inge Johnsen og landbruks-og matminister Jon Georg Dale

Tidligere Bondelagskokk Inge Johnsen ble tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2017 for LianTunet i Trondheim.

- ​Jeg skulle ønske vi kunne finne tilbake til samlinga ved kjøkkenbordet i hverdagen. Vi må gjenreise den gode, norske måltidskulturen, sa Inge Johnsen da han ble tildelt prisen og et stipend på 30 000 kroner av Landbruks- og matminister Jon Georg Dale under Matmerks fagdag i Oslo 26.oktober.

Det var en rørt Johnsen som ble kalt opp på scenen til stående applaus.

- Å få en pris i Ingrid Espelid Hovigs navn, det føles like stort som å få Kongens fortjenstmedalje!

Norskt og kortreist

Den tidligere Bondelagskokken fra 2009 har et bankende hjerte for norsk og kortreist mat, noe hans prosjekt LianTunet i Trondheim bærer preg av. Det er et ikke-kommersielt selskap som jobber etter mantraet «Lokalmat på Hvermannsens fat». Deres overordnede mål er å jobbe for en varig endring i samfunnets holdninger og handlinger knyttet til mat og matproduksjon.

- Når avstanden mellom den som produserer maten og den som spiser maten blir for stor, oppstår et gap. På denne veien går kunnskap, respekt og kvalitet tapt. Derfor jobber vi for å gjenopprette kontakten mellom produsent og forbruker, forklarer Johnsen på nettsiden sin

LianTunet mener at kort reisevei bidrar til økt matsikkerhet og redusert miljøbelastning, og begge deler noe vi sårt trenger i dagens samfunn.

Vi mener det er viktig at trenden om kortreist mat ikke blir en hipp trend for restauranter og gourmetkokker. Skal endringene forslå, må kortreist mat ligge i hverdagshandlekurva til alle som handler mat.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere