Vinner med hjerte for norsk mat

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Matmerks Nina Sundqvist, Inge Johnsen og landbruks-og matminister Jon Georg Dale

Tidligere Bondelagskokk Inge Johnsen ble tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2017 for LianTunet i Trondheim.

- ​Jeg skulle ønske vi kunne finne tilbake til samlinga ved kjøkkenbordet i hverdagen. Vi må gjenreise den gode, norske måltidskulturen, sa Inge Johnsen da han ble tildelt prisen og et stipend på 30 000 kroner av Landbruks- og matminister Jon Georg Dale under Matmerks fagdag i Oslo 26.oktober.

Det var en rørt Johnsen som ble kalt opp på scenen til stående applaus.

- Å få en pris i Ingrid Espelid Hovigs navn, det føles like stort som å få Kongens fortjenstmedalje!

Norskt og kortreist

Den tidligere Bondelagskokken fra 2009 har et bankende hjerte for norsk og kortreist mat, noe hans prosjekt LianTunet i Trondheim bærer preg av. Det er et ikke-kommersielt selskap som jobber etter mantraet «Lokalmat på Hvermannsens fat». Deres overordnede mål er å jobbe for en varig endring i samfunnets holdninger og handlinger knyttet til mat og matproduksjon.

- Når avstanden mellom den som produserer maten og den som spiser maten blir for stor, oppstår et gap. På denne veien går kunnskap, respekt og kvalitet tapt. Derfor jobber vi for å gjenopprette kontakten mellom produsent og forbruker, forklarer Johnsen på nettsiden sin

LianTunet mener at kort reisevei bidrar til økt matsikkerhet og redusert miljøbelastning, og begge deler noe vi sårt trenger i dagens samfunn.

Vi mener det er viktig at trenden om kortreist mat ikke blir en hipp trend for restauranter og gourmetkokker. Skal endringene forslå, må kortreist mat ligge i hverdagshandlekurva til alle som handler mat.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Askeladdvinner Fredrik Bye sammen med Knut Nordmo og Lars Petter Bartnes.

Gründerpris til landbruksfilmskaper

Årets vinner av Askeladdprisen er en gründer som lever av å vise fram landbruket. For Fredrik Bye ble filmen han laget av det lokale maskinlaget startskuddet for å få film- og bildeproduksjon som levebrød.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
20
Juni

Generalforsamling i BS

Landbrukets hus
Onsdag
20
Juni

Styremøte i Norges Bondelag

Landbrukets hus
Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek

Våre samarbeidspartnere