- ​Jeg skulle ønske vi kunne finne tilbake til samlinga ved kjøkkenbordet i hverdagen. Vi må gjenreise den gode, norske måltidskulturen, sa Inge Johnsen da han ble tildelt prisen og et stipend på 30 000 kroner av Landbruks- og matminister Jon Georg Dale under Matmerks fagdag i Oslo 26.oktober.

Det var en rørt Johnsen som ble kalt opp på scenen til stående applaus.

- Å få en pris i Ingrid Espelid Hovigs navn, det føles like stort som å få Kongens fortjenstmedalje!

Norskt og kortreist

Den tidligere Bondelagskokken fra 2009 har et bankende hjerte for norsk og kortreist mat, noe hans prosjekt LianTunet i Trondheim bærer preg av. Det er et ikke-kommersielt selskap som jobber etter mantraet «Lokalmat på Hvermannsens fat». Deres overordnede mål er å jobbe for en varig endring i samfunnets holdninger og handlinger knyttet til mat og matproduksjon.

- Når avstanden mellom den som produserer maten og den som spiser maten blir for stor, oppstår et gap. På denne veien går kunnskap, respekt og kvalitet tapt. Derfor jobber vi for å gjenopprette kontakten mellom produsent og forbruker, forklarer Johnsen på nettsiden sin

LianTunet mener at kort reisevei bidrar til økt matsikkerhet og redusert miljøbelastning, og begge deler noe vi sårt trenger i dagens samfunn.

Vi mener det er viktig at trenden om kortreist mat ikke blir en hipp trend for restauranter og gourmetkokker. Skal endringene forslå, må kortreist mat ligge i hverdagshandlekurva til alle som handler mat.