"Smaken av lokalmat"-filmene ble lansert i Mathallen denne uken. Eple- og kirsebærbonde Amund Berger (f.v.), siderbonde Asbjørn Børsheim, 2. nestleder i Bondelaget Brita Skallerud, osteprodusent og kafedriver Astrid Olsen, sauebonde Tone Gjedrem og sauebonde Svein Gjedrem.

Salget av lokalmat hos Bondens Marked har det siste året økt kraftig, og veksten ser ut til å fortsette.

- Det er viktig å ta vare på smaken av lokalmat. Vi må utnytte markedene våre, og lokalmat er det marked for. Norge har en unik variasjon i lokalmatproduktene sine i og med at vi har landbruk over hele landet. Det tar vare på smakene av Norge, sier Skallerud.

Prosjektet ”Smaken av lokalmat”, et samarbeid mellom Norges Bondelag og Norsk landbrukssamvirke, lanserte fem filmer i Mathallen denne uka. De fem filmene viser fem ulike produsenter og ulike regioner i Norge. Hensikten med prosjektet er å få flere produsenter til å se mulighetene i lokalmatproduksjon.

- Å drive med denne formen for bygdenæring kan passe for mange. Hver enkelt må vurdere gårdens lokale fortrinn og ressurser i tillegg til egne ønsker og kunnskaper. Kanskje er det noen som ønsker å satse på lokalmat som framhever akkurat deres lokalmiljø, sier Skallerud.

- Det tradisjonelle landbruket må ligge i bunn for at vi skal få flere lokalmatprodusenter. Mange som lager oster er også melkeprodusenter som i tillegg leverer til eksempelvis Tine, forklarer Skallerud.

- Tør å satse

Amund Bergers epler og kirsebær er en viktig ingrediens når Tine skal lage den prisbelønte fruktmosten Vår. Bonden fra Bagstevold Gård i Øvre Eiker liker å kunne produsere mat som folk setter pris på.

- Det er veldig moro at folk setter pris på lokalmat. Mitt råd til de som spekulerer på å begynner er: Ta en sjans og sats, sier Berger.

”Smaken av lokalmat”

Neste fase i prosjektet er mobilisering mot produsenter i de ulike landbruksrelaterte organisasjonene og offentlig forvaltning for å få flere produsenter til å se mulighetene i lokalmat som en måte å utnytte gårdens ressurser.

Se filmene og lær mer om lokalmat her