Vil at flere skal produsere lokalmat

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

- Norge har plass til et større antall lokalmatprodusenter, mener Brita Skallerud i Bondelaget.


"Smaken av lokalmat"-filmene ble lansert i Mathallen denne uken. Eple- og kirsebærbonde Amund Berger (f.v.), siderbonde Asbjørn Børsheim, 2. nestleder i Bondelaget Brita Skallerud, osteprodusent og kafedriver Astrid Olsen, sauebonde Tone Gjedrem og sauebonde Svein Gjedrem.

Salget av lokalmat hos Bondens Marked har det siste året økt kraftig, og veksten ser ut til å fortsette.

- Det er viktig å ta vare på smaken av lokalmat. Vi må utnytte markedene våre, og lokalmat er det marked for. Norge har en unik variasjon i lokalmatproduktene sine i og med at vi har landbruk over hele landet. Det tar vare på smakene av Norge, sier Skallerud.

Prosjektet ”Smaken av lokalmat”, et samarbeid mellom Norges Bondelag og Norsk landbrukssamvirke, lanserte fem filmer i Mathallen denne uka. De fem filmene viser fem ulike produsenter og ulike regioner i Norge. Hensikten med prosjektet er å få flere produsenter til å se mulighetene i lokalmatproduksjon.

- Å drive med denne formen for bygdenæring kan passe for mange. Hver enkelt må vurdere gårdens lokale fortrinn og ressurser i tillegg til egne ønsker og kunnskaper. Kanskje er det noen som ønsker å satse på lokalmat som framhever akkurat deres lokalmiljø, sier Skallerud.

- Det tradisjonelle landbruket må ligge i bunn for at vi skal få flere lokalmatprodusenter. Mange som lager oster er også melkeprodusenter som i tillegg leverer til eksempelvis Tine, forklarer Skallerud.

- Tør å satse

Amund Bergers epler og kirsebær er en viktig ingrediens når Tine skal lage den prisbelønte fruktmosten Vår. Bonden fra Bagstevold Gård i Øvre Eiker liker å kunne produsere mat som folk setter pris på.

- Det er veldig moro at folk setter pris på lokalmat. Mitt råd til de som spekulerer på å begynner er: Ta en sjans og sats, sier Berger.

”Smaken av lokalmat”

Neste fase i prosjektet er mobilisering mot produsenter i de ulike landbruksrelaterte organisasjonene og offentlig forvaltning for å få flere produsenter til å se mulighetene i lokalmat som en måte å utnytte gårdens ressurser.

Se filmene og lær mer om lokalmat her

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere