Viktig siger for landbruket

Publisert 
av ,

Sylvi Listhaug ber om ei evaluering av korleis rovdyrbestanden påverkar landbruket.

 

Etter press frå næringa ber landbruks- og matministeren om at det blir gjort ein gjennomgang av kva konsekvensar rovdyra har på beitenæringa.

- Når klima- og miljødepartementet ikkje ville evaluere konsekvensane av rovviltforliket for landbruket, er det bra at Sylvi Listhaug tar ansvar for dette, seier leiar i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

- Det betyr mykje for dei som har utfordringar med rovdyr at deira erfaringar og opplevingar blir tatt på alvor, understreker Bartnes.

I sommar sende Norges Bondelag i lag med Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norsk Sau og Geit eit brev til klima- og miljøminister Tine Sundtoft, der vi bad om ei landbruksfagleg evaluering av rovviltforliket for å sjå korleis dette påverkar vår næringa. Sundtoft avviste dette, og det same gjorde statssekretæren hennes i ein debatt med Lars Petter Bartnes på NRK. Departementet let Norsk Institutt for naturforskning NINA gjennomføre evalueringa av den regionale forvaltninga og dei regionale bestandsmåla som vedtatt i forliket.

Viktig siger for næringa

Etter intens jobbing frå vår side, har no landbruks- og matminister Sylvi Listhaug gripe inn i saka og bedd Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) gjennomføre ein vitskapeleg gjennomgang av korleis rovviltbestanden påverkar landbruket.

– Klima- og miljødepartementet gjennomfører den evalueringa av regional rovviltforvalting som Stortinget bad om i rovviltforliket. Eg har lytta  til næringsorganisasjonane og er einig i at det i tillegg er nyttig med ein mer landbruksspesifikk gjennomgang av kva rovviltbestandane betyr for norsk landbruk, seier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug i ei pressemelding.

Brei gjennomgang

- No er det viktig at denne evalueringa blir ein del av kunnskapsgrunnlaget for det vidare arbeidet med rovviltforliket i Klima- og miljødepartementet, og ikkje berre blir brukt av Landbruks- og matdepartementet, seier Lars Petter Bartnes.

Landbruks- og matdepartementet vil be NIBIO sjå på kva betydning rovviltbestanden har for følgjande område innafor norsk landbruk:

  • Matproduksjon basert på norske ressursar
  • Utnytting av beiteressursar
  • Vegetasjon og naturmangfald
  • Alternativ næringsutvikling i landbruket/omstilling til annan drift
  • Beite-/områdebruk innafor reindrifta.

Hvilken verdi har tollvernet for norsk matproduksjon?

Bondelaget inviterer til frokostmøte hvor du kan bli klokere på hvordan tollvernet for norske landbruksprodukter fungerer, forskjellen på kronetoll og prosenttoll, og hvordan dette henger sammen med landets selvforsyning.  

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere