Viktig dag for landbruket
Politikerne strømmet til Bondelagets årlige frokost foran Stortinget i dag, samme dag som næringskomiteens innstilling til jordbruksmeldingen legges frem. Engasjementet for norsk landbruk kom tydelig frem i alle appellene.
Nestleder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, ledet årets politikerfrokost som samlet om lag 200 personer. Han startet med å gi ordet til Anja Gotvasli, bransjeansvarlig for landbruk i Sparebank 1 Midt Norge, som første av tre kvinner på podiet.
Gotvasli vektla hvilken plass norsk landbruket har for næringsutvikling og verdiskaping, også sett fra bankens side.
-Landbruk er den nest største bransjen vår. Vi ser at investeringsviljen er stor. Dette på tross av at landbruk er den næringa som tar mest risiko for minst gevinst. Det er nok ei erkjennelse mange flere enn oss i næringa burde tenkt over, sa hun og fortsatte:
- Men vi i banken ser viljen og kompetansen til gårdbrukerne og heier på landbruket. Vi tror på prosjektene og blir med og stiller opp på kreditt. Vi taper svært sjeldent penger på landbruksengasjementene våre. Det er ikke fordi det er en så utrolig god lønnsomhet i næringa, men fordi gårdbrukerne er utrolig arbeidsomme, løsningsorienterte og fleksible når det trengs. De jobber seg over kneika.
Spente politikere
Knut Storberget, Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson, var tilstede på Eidsvolls plass og ga uttrykk for at dette var en viktig dag for norsk landbruk.
-Denne jordbruksmeldingen som kommer senere i dag, er utrolig viktig fordi den kan endre det norske landbruket dramatisk. De foreslåtte endringene til regjeringen vil være irreversible, men vi håper på en god dag og en enda bedre kveld, sa Storberget.
Også Line Henriette Hjemdal fra KrF var spent på det som ville komme i næringskomiteens innstilling.
-Kristelig Folkeparti er klare til å avgi innstillingen om fremtidens landbruk i Norge med økt matproduksjon, sa Hjemdal.
Tro på landbruk i hele landet
Det har vært knyttet stor spenning til hva som vil skje med de som driver med geit. I meldingen ble det forslått å fjerne markedsregulering på geit. Geitebonde Hege Gonsholt fra Vinje vektla geitas plass i fortellingen om norsk landbruk i sin appell.
- Det synes godt i landskapet når geita forsvinner. Uten geita står store områder i fare for å gro igjen. Det vil gi ringvirkninger for flere enn geitebøndene når bratte lier rundt Vestlandsfjordene gror igjen og landskapet i fjellbygdene endres. Da mister vi mer enn levebrødet til geitebonden; vi mister en del av vår identitet og kulturarv, sa Gonsholt og avsluttet med en oppfordring til politikerne:
-Dere bør satse på utvikling og økt verdiskaping, ikke nedtrapping og avvikling av det unike norske geiteholdet.
Ordfører i Malvik kommune, Ingrid Aune (Ap), var også på podiet. Hun snakket varmt om at det må være plass til både små og mellomstore gårder i landet.
Leder av næringskomiteen, Senterpartiets Geir Pollestad, var også tilstede og kommenterte dagen der meldingen kommer på denne måten:
-Jeg håper dette blir en dag der folk i landbruket kan puste lettet ut og kanskje se litt lyst på fremtiden.
Leder av Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, var sistemann opp på podiet og vektla blant annet at et Aktivt landbruk i hele Norge i dag ikke er selvfølge.
-Det er resultatet av en aktiv politikk med konkrete virkemidler og tiltak. Det er en stor fordel med et landbruk i hele landet – og et avgjørende bidrag til at Norge ser ut som det gjør. Landbruk gir verdiskaping og derfor trenger Norge bønder, sa Bartnes.
- Verdiskapinga pløyes tilbake til lokalsamfunnet. I mange bygder er det helt avgjørende og gir næringsgrunnlag for mange andre.
Bartnes vektla også at det er stort potensiale for å øke matproduksjonen i Norge.
-Vi må ta i bruk distrikta til matproduksjon i større grad. Det må lønne seg å drive de små og mellomstore brukene også, sa han og avsluttet med å takke for fremmøte.