– Viktig å vise hva som faktisk virker
Statsminister Jonas Gahr Støre og landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen besøkte mandag Øvre Berger gård i Ski for å se hvordan norske bønder kutter utslipp – uten å redusere matproduksjonen.
Klimautfordringene treffer landbruket som alle andre sektorer. På Øvre Berger gård har bonde Jon Ansten Johansen og familien gjort flere grep for å redusere gårdens utslipp og samtidig drive bedre agronomi.
– På vår gård gjør vi hele tida endringer i drifta for å drive bedre agronomi med mindre klimautslipp. Alle bønder kan bidra gjennom å redusere utslipp på egen gård. Da er det viktig for oss at disse tiltakene teller med i klimaregnskapet og er praktisk gjennomførbare uten økonomisk ulempe, sier Johansen.
Viser klimatiltak i praksis
Under besøket fikk statsministeren og landbruksministeren se konkrete klimatiltak i drift. Blant annet bedre gjødsling, god dyrehelse og målrettet avlsarbeid. Gården følger retningen i Landbrukets klimaplan, som viser hvordan næringen skal redusere sine utslipp fram mot 2030.
På Øvre Berger gjør de flere av tiltakene i klimaplanen: best mulig grovfôrkvalitet, god dyrehelse, bevisst avl, bedre utnytting av gjødselen, drenering, etc. Et tiltak som også kan være aktuelt på denne gården, er metanreduserende fôrvare for melkekyr. – Det gjenstår en del praktiske avklaringer, men jeg er trygg på at dette fôrtilskuddet er ett av tiltakene som vil gi god klimaeffekt, sier Jon Ansten Johansen.
– Viktig å få aksept for de tiltakene som virker
Bondelagsleder Bjørn Gimming deltok under besøket og understreket at klimaarbeidet i landbruket allerede er godt i gang.
Norske bønder jobber målrettet for å redusere utslipp, samtidig som vi produserer trygg og bærekraftig mat. Det er summen av alle disse tiltakene som gir effekt – fra bedre gjødsling og god dyrehelse til smartere fôrbruk og teknologiutvikling.
Bjørn Gimming, leder Norges Bondelag
Han understreket behovet for at politikken støtter opp om de tiltakene som fungerer i praksis.
– Det viktigste nå er at de løsningene som virker på gården, faktisk blir anerkjent og regnet inn i klimaarbeidet. Det må være mulig å kombinere lavere utslipp med høy norsk matproduksjon, sa han.
– Skal redusere utslipp uten å svekke matproduksjonen
Statsminister Jonas Gahr Støre sa at regjeringen ønsker tett dialog med næringen om hvordan klimagassutslippene kan reduseres uten å gå på bekostning av selvforsyningen.
– Vi har fremmet et forslag om en klimaavgift på gjødsel fordi vi mener det er riktig å diskutere virkemidlene, men vi lytter og tar med oss det vi hører. Vi vil finne de løsningene som faktisk virker i norsk landbruk, sa Støre.
Han la vekt på at agronomisk kunnskap og bondens faglige vurderinger må ligge til grunn:
– Jeg håper bøndene gir den gjødselmengden som er nødvendig for å få høyest mulig matproduksjon med minst mulig klimagassutslipp. Hvordan vi får til dette på en god måte, er et tema vi skal diskutere videre i jordbruksforhandlingene, sa han.
Samarbeid for klima og mat
Landbruket har en egen klimaavtale med regjeringen og en plan for hvordan utslippene skal reduseres fram mot 2030. Besøket på Øvre Berger gård viste hvordan klimatiltak kan gjennomføres i praksis og at det er mulig å kutte utslipp samtidig som norsk matproduksjon opprettholdes.