Vi opphever blokadene

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

ASKO Arna
Bønder fra Sogn og Fjordane og Hordaland blokerte ASKOs anlegg i Arna i Bergen. Her i samtale med ASKO-sjef Edvin Nilsson.

Bønder over hele landet opphever blokadene fra klokka 09.00.

Lokale bondelag i 13 norske fylker har i dag tidlig fra klokka 06.00 blokkert sentrallagrene til Norgesgruppen, Coop og Rema 1000.

Klokka 09.00 ble blokadene oppheva med øyeblikkelig virkning.

Norsk mat ingen selvfølge

- Vi har oppnådd det vi ønsket, vi har fått oppmerksomhet om at norskprodusert mat i butikkene er ingen selvfølge. Dette er en planlagt avslutning, vi har gjennomført blokadene etter planen, sier Lise Boeck Jakobsen, kommunikasjonssjef i Norges Bondelag.

Blokadene er en del av Norges Bondelags reaksjon på regjeringas landbrukspolitikk. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, og en politikk Norges Bondelag sa nei til da vi brøt årets jordbruksforhandlinger.

Vil ikke ramme forbrukere og ansatte

- Vi har ikke ønsket å ramme forbrukere og de som jobber i matkjedene, og ber om forståelse hvis noen har hatt ulemper som følge av blokaden, sier hun.

​26 anlegg fra Tromsø i nord til Lillesand i sør har blitt blokkert i morgentimene fredag.

Bønder blokerer Coops lager på Jessheim.

Foran REMA 1000 sitt lager i Narvik.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Tesco

Britisk lov om god handelsskikk fungerer

Fem år etter oppstart kan det britiske handelsombodet konstatere at leverandørane klagar mindre og daglegvarekjedane opplever at forholdet til leverandørane har betra seg.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere