- Vi kan gjøre kuttene uten å redusere norsk kjøttproduksjon

Av Siv Iren Åmodt Moe,
  • Tips en venn om denne siden

Lars Petter Bartnes

Klimakur og kjøttkutt og var blant temaene da Norges Bondelag møtte statsministeren i regjeringas kontaktutvalg på tirsdag.

Gjennom møtene i regjeringas kontaktutvalg kan Norges Bondelag, og andre arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, ta opp aktuelle saker med bl.a statsminister Erna Solberg. Blant temaene for Bondelaget i tirsdagens møte var landbrukets klimaavtale med regjeringa og foreslåtte kjøttkutt som ble lagt fram på fredag i forbindelse med klimakur (grunnlaget for regjeringas kommende klimamelding). Nok en gang blir redusert kjøttproduksjon trukket frem som et billig og effektivt klimatiltak. 

- Et stort kutt i kjøttforbruket har en prislapp som ikke regnes inn. Det handler om å opprettholde et aktivt landbruk over hele landet og det handler om matsikkerhet, noe flere rapporter fra NIBIO, NMBU og Menon har vist i det siste, sa Lars Petter Bartnes.

- Den gode nyheten er at det faktisk er mulig å redusere utslippene med 5 mill tonn fra jordbruket, uten å redusere norsk kjøttproduksjon. Men da må vi innrette tiltakene på fornuftig vis. Akkurat nå er hele landbruket i ferd med å utarbeide en plan fram til 2030 med slike tiltak.

- Klimaavtalen som jordbruket inngikk med regjeringa i juni er ambisiøs, og blir et viktig element i hvordan Norge skal nå sine klimamål. Vi er i gang med tiltak innenfor ei ramme på et ambisiøst kutt på 5 mill tonn CO2-ekvivalenter fram til 2030, og legger opp til en god dialog med myndighetene om hvordan vi skal gjøre det framover. 

I tillegg tok Bartnes opp regjeringsskiftet, de kommende jordbruksforhandlingene og løftet igjen saken om erstatning til pelsdyrbøndene.

Relaterte filer

Meld deg på Øko2020!

Hvordan kan landbruket bidra til en mer klimavennlig og bærekraftig framtid? Dette blir et sentralt spørsmål under den nasjonale kongressen om økologisk landbruk 21. og 22.januar.

Er kjøtt bærekraftig

Landbrukspodden om kjøtt og bærekraft

Nok et gjenhør med en populær episode fra året som gikk når vi spør om kjøtt er bærekraftig? Silje Lundberg i Naturvernforbundet og Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse er på plass i studio for å gi svar.

Lars Petter Bartnes ønsker god jul, her fra kantina i Landbrukets Hus i Oslo.

Julehilsen fra Bondelagslederen

Når jeg ser tilbake på året tenker jeg at det har skjedd mye. Språkrådet kårer hvert år årets ord, og årets liste er interessant nok i seg selv. Likevel klarte jeg ikke la være å spekulere i hvordan vår liste ville sett ut, og mistenker at disse ordene hadde tronet høyt på toppen; dyrevelferd, melkekutt, grøntsatsing og klimaavtale. Dette er alle ord som det ligger mye bak.

Åpner dørene 

Tirsdag kan du få et innblikk i fjørfeproduksjon, når fjørfebønder deler hverdagen i sosiale medier.

Landbrukspodden oppsummerer halvåret høsten 2019

Landbrukspodden oppsummerer halvåret som gikk

Året nærmer seg slutten og Landbrukspodden tar et tilbakeblikk før jula ringes inn. Det blir rom for både nedturer, oppturer og høydepunkter når Kato Nykvist, politisk redaktør i Nationen, er på plass i studio!

Ku på beite på Kjerringøy

Kan gi tilliten Mattilsynet trenger

Rapporten om Mattilsynets forvaltningspraksis ble lagt fram i dag. Den befester tillitskrise. Bondelaget har tro på flere av endringsforslagene.

Landbrukspodden om EU-kampen

Landbrukspodden om EU-kampen

Den 28. november markerte vi 25 års-jubileum for EU-avstemninga i 1994. Hvorfor ble EU-kampen så viktig for norsk landbruk, hvordan jobba Bondelaget for gjennomslag og hvorfor gikk det som det gikk?

- Gledelig og på tide

Regjeringen har sendt forslag til Stortinget om lov om god handelsskikk og et uavhengig tilsyn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
04
mars

AU-møte

Landbrukets hus
Torsdag
05
mars

Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane

Skei Hotell
Fredag
06
mars

Fylkesårsmøte i Møre og Romsdal

Våre samarbeidspartnere