- Vi er klare til kamp

Publisert 13.05.2014
  • Tips en venn om denne siden

Bønder over hele landet mobiliserer til aksjoner etter bruddet i jordbruksforhandlingene.

Over hele landet er det klart for bondeaksjoner etter brudd i jordbruksforhandlingene.

Bønder mobiliserer i Oslo

Bønder mobiliserer i OsloNord-Trøndelag- Vi er sinna, det blir ikke mer norsk matproduksjon på Listhaug-vis, sa Lars Halvor Stokstad og tok med seg en gjeng bønder fra Romerike, kastet seg på traktoren og kjørte til Oslo da de hørte om brudd i jordbruksforhandlingene.

- Vi kjører gjennom Oslo sentrum og blir definitvt lagt merke til. Vi får mange støtteerklæringer og folk gir oss tommelen opp i det vi passerer. Tydelig at folk er opptatt av dette, sier Stokstad.

Leder i Sogn og Fjordane Bondelag, Per Hilleren, forsikrer overfor NRK at bøndene ruster seg til aksjoner etter bruddet. Han mener regjeringens politikk vil føre til sentralisering og lavere selvforsyning av mat. Bonde Jan Ove Flaten har fått hengt opp banner på driftsbygningen sin, og rundballer med klare budskap langs E39.

- Nå er det ikke lenger by og land, hand i hand, nå er det by og land, mann mot mann, seier Flaten.

I Nord - Trøndelag har bønder klar budskap til regjeringens tilbud: «Lag maten din selv»

- Aksjonsviljen blant våre medlemmer er meget stor, sier leder Asbjørn Helland i Nord-Trøndelag Bondelag, som klistret den første adresselappen på en ferdig innpakket traktor.

Det vil bli aksjoner, men målet er at de i minst mulig grad skal ramme innbyggerne.

- Vi vet at vi har nordtrønderne med oss i kampen for å beholde matproduksjonen, arbeidsplassene og det landskapet vi alle kjenner og er glade i. Aksjonene er rettet mot regjeringen, sier Helland.

Her kan du lese om jordbruksforhandlingene

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere