For første gang er det opprettet en nordisk matpris, Embla, som skal representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet. Siden 14.mars i år har man kunnet nominere kandidater i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene, i tillegg til Ålandsøyene. Juryarbeidet er nå avsluttet, og i Norge ble det nominert 38 kandidater fordelt på syv kategorier.

De nominerte er:

  1. Årets mathåndverker: Tingvollost

  2. Årets råvareprodusent: Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda

  3. Årets matgründer: North Sea Salt Works

  4. Årets mat til barn og unge: Geitmyra matkultursenter (Oslo)

  5. Årets matformidler: Matmagasinet NORD

  6. Årets matdestinasjon: Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros

  7. Årets mat til mange: Hurtigruten

-Alle kandidatene som skal representere Norge, uansett kategori, står for kvalitet. Jeg ser frem til det videre juryarbeidet sammen med de andre nordiske juryene. Forhåpentlig vil noen av de norske kandidatene nå helt til topps, sier jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Seks nordiske landbruksorganisasjoner samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd) står bak prisen, som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd.

Vinnersjanser

-Dette er et resultat vi kan være stolte av. Flere utpeker seg som naturlige kandidater innen sitt fagfelt og er til inspirasjon for andre, sier jurymedlem og kokk Even Ramsvik i kokkekollektivet Lava.

Alle de nominerte skal delta under matfestivalen Copenhagen Cooking 23.-24. august 2017 hvor en nordisk jury skal kåre en nordisk vinner i hver kategori. Samlet kom det inn 185  nominasjoner fordelt på de ulike nordiske deltakerne.

-Jeg tror flere av de norske kandidatene har reelle muligheter til å vinne i København, sier Ramsvik.

Det siste jurymedlemmet, redaktør Anya Seeberg Liaaen i Matmagasinet Nord, ble svært overrasket og glad da bladet hun leder var nominert i klassen "Årets matformidler". Hun deltok derfor ikke under diskusjonene om hvem som skulle innstilles i denne klassen. 

Norge 2019?

Embla hyller det ypperste i det nordiske kjøkkenet. Prisen ble etablert for å styrke den nordiske matidentiteten- og kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Prisen skal deles ut hvert annet år, og i år er det Danmark som er vertsland for Embla. Hvem som skal være vertsland i 2019 er ikke avgjort ennå.

De syv nominerte fra hvert enkelt nordisk land finnes på www.emblafoodaward.com.