Vær nysgjerrig på økologisk

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Økouka i Oslo åpnet i morges med frokost på Mathallen, hvor Lars Petter Bartnes oppfordrer både forbrukere og bønder til å være nysgjerrig på det økologiske.

Økouka er en feiring av norsk økologisk mat som formidler både råvarer, kunnskap og inspirasjon. Uka vil vise frem mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i Norge og knytte det til folks hverdag.

- Jeg er glad for å se et stort mangfold, og oppfordrer alle til å benytte seg av mangfoldet, både av økologiske produkter og programmet på Økouka, sa bondelagsleder Lars Petter Bartnes under åpningen av Økouka.

- Positivt å se så mange som er sultne både på frokost og kunnskap om økologisk mat. Det er mye nysgjerrighet blant bøndene om økologisk drift. Den økologiske produksjonen har en sentral funksjon i innovasjonsbølgen som er i landbruket nå. Både bønder og matkjeder ønsker å delta her, sa Bartnes.

Norges Bondelag er en av arrangørene når Økouka åpnet med frokost på Mathallen i dag. Norges Bondelag medvirker til sju arrangementer, og ser fram til åtte dager med inspirasjon, kunnskap og de deiligste smaker.

Bak Økouka står Norges Bondelag, Biologisk-dynamisk Forening, Bondens Marked, Bygdø Kongsgård, Bybi, Debio, Food Studio, Geitmyra matkultursenter for barn, MAJOBO, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Oikos – Økologisk Norge og ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger.

Gjennom 43 arrangementer vil Økouka vise fram mangfoldet av landbruks- og matproduksjon i Norge, og knytte det til folks hverdag.

Les om de sju arrangementene hvor Norges Bondelag er med på arrangørsiden.

Les mer om Økouka og program med arrangement åpne for alle.

Støtter felling innenfor ulvesona

Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold går inn for å ta ut tre revirer innenfor ulvesona under vinterens lisensjakt. – Nemndene tar ansvar og følger opp Stortingets politikk, sier Einar Frogner, rovviltansvarlig i styret i Norges Bondelag.

Kornet tørker bort på Romerike.

For seint for kornet

Årets kornavling kan bli om lag halvparten av det normale, mens mye av graset fortsatt kan berges.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Nedbygging av matjord

Mindre matjord omdisponert i 2017

Ferske tall fra SSB viser at 4025 dekar dyrka mark matjord ble omdisponert til andre formål enn landbruk i 2017. Dette er en nedgang på nesten 2000 dekar fra i 2016.

Forholdstallet for kvote på kumelk økes fra 0,98 til 0,99

Etter ekstraordinære kvotedrøftinger for kumelk for 2018 mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks-og matdepartementet, ble man enige om å øke forholdstallet for disponibel kvote fra 0,98 til 0,99. Tørke og usikkerhet om fôrsituasjonen spilte inn på beslutningen.

Styret i årsmøtesalen

Nullvisjon for dårleg dyrevelferd

Norges Bondelag godtar ikkje dårleg dyrevelferd og vil ha nullvisjon for dyrevelferdssaker. Det inneber at regelverket på dyrevelferd skal følgjast på alle norske husdyrbruk.

Årsmøte 2018

Se opptak fra Bondetinget 2018

Norges Bondelag sitt årsmøte gikk av stabelen 6. og 7. juni på Lillehammer. Her kan du se opptak fra innledninger og debattene.

Lars Petter Bartnes

Bartnes gjenvalgt som leder i Norges Bondelag

Norges Bondelag samlet til årsmøte på Lillehammer 6. og 7. juni har i dag gjenvalgt Lars Petter Bartnes (49) som leder. Bjørn Gimming er gjenvalgt som 1. nestleder og Frøydis Haugen er gjenvalgt som 2. nestleder for organisasjonen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere