Vanskelig å spore inntektsutvikling

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Det er vanskelig å spore en tydelg positiv inntektsutvikling blant bøndene.

Fordelingen mellom de som synes inntektene fra gården har blitt "noe dårligere" og "noe bedre" er omtrent lik i en undersøkelse Landbrukets Utredningskontor har gjort for Norges Bondelag. Slik svarer bøndene sjøl:

  • 32 prosent - det har ikke vært noen endring,
  • 29 prosent - har blitt noe bedre,
  • 28 prosent  - har blitt noe dårligere
  • 9 prosent - har blitt betydelig verre,
  • 3 prosent - har blitt betydelig bedre.

Kornprodusentene er i flertall blant de som mener inntektene har blitt noe dårligere. 39 prosent av kornbøndene svarer dette, mens 31 prosent svarer at det ikke har blitt noen endring og 16 prosent mener inntektene har blitt betydelig verre.

40 prosent av mjølkeprodusentene og 37 prosent av fjørfeprodusentene mener inntektene har blitt noe bedre. Blant de andre produksjonene er fordelinga omtrent som for gjennomsnittet.

Bondelagets temasider jordbruksavtalen.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere