Ungdomssamarbeid på tvers av kontinenter

Av Astrid Solberg,
  • Tips en venn om denne siden

Bygdeungdom fra Norge møtte bygdeungdom i Malawi.

Mathilde Dæhlin forteller om arbeidet i Norges Bygdeungdomslag til lydhøre tilhørere fra ungdomsorganisasjonen.- Jenter på bygda i Malawi blir ikke hørt og blir betraktet som familiens eiendom, fortalte Catherine fra organisasjonen Young Women Can Do It i Nkhata Bay nord i Malawi. - Derfor arbeider vi gjennom vår organisasjon for at jentene skal få en stemme, at de skal bli tatt på alvor av de voksne, og at det skal få utdanning og ikke bli giftet bort helt unge.

Det var i et møte mellom  representanter for YWCDI og gjengen fra Norges Bondelag og Norges Bygdeungdomslag under en studietur til Malawi disse kommentarene falt. Mathilde Dæhlin og Inger Martha Skjelland fra Norges Bygdeungdomslag reiste sammen med fire representanter fra Norges Bondelag rundt i Malawi for å se hvordan bistandsprosjektet Bønder hjelper bønder utvikler seg. Det var i 2012 at Norges Bondelag startet samarbeidet med Utviklingsfondet om landbruksbistand til fattige bønder i Malawi. I 2014 kom også Bygdeungdomslaget med i prosjektet. Inger Martha og Mathilde var med på turen for å se på muligheter for samarbeid med Young Women can do it i framtida.

Mathilde og Inger Martha omringet av ivrige barn i landsbyen Chipuka i Ntchisi-området i Malawi.

Inspirert av Norges Bygdeungdomslag

- Vi vil utvikle vår organisasjon til å bli til bli like sterk og med like stor innflytelse på de voksne som Norges Bygdeungdomslag. Men vi har en lang vei å gå, fortsetter Cathrine.

Matproduksjon er viktig for et land som Malawi, hvor befolkningsveksten er meget stor, og hvor landet sliter for å produsere nok mat til egen befolkning. Å få ungdom til å ta i bruk nye metoder for å tilpasse matproduksjonen til klimaendringene Malawi står overfor, er en viktig det av arbeidet i YWCDI.

Mathilde og Inger Martha reiste hjem med en ryggsekk full av inntrykk og med forventinger fra jentene i Young Women Can Do It om framtid samarbeid.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere