Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

Publisert 11.04.2018
  • Tips en venn om denne siden

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjennom landbruksakademiet får ungdomspolitikere et døgn med teoretisk og praktisk kunnskap om landbruket i regi av Norges Bondelag og Norges Bygdeungdsomslag.

- Spesielt er det viktig å legge til rette for at unge bønder kan satse og at en har trygghet for at investeringene lønner seg, sier Eivind Skår, som er sentralstyremedlem i KrfU.

- Det som gjør størst inntrykk er å se hvor modige unge bønder er. De tar stor risiko for å forvalte landets matressurser og det gjør meg veldig stolt, sier Ada Arnstad, leder i Senterungdommen etter gjennomført landbruksakademi.

Møtte ung bonde

På landbruksakademiet fikk ungdommene høre om aktuelle landbrukspolitiske saker, og landbrukets plass i det grønne skiftet. Dyrehelse og dyrevelferd stod også på timeplanen. De fikk møte flere unge bønder, og prøvd seg i fjøset hos Marte Bogstad.

- Det som kanskje har gjort størst inntrykk på meg er å møte folka bak tallene i statistikken. Det var utrolig lærerikt å få snakke med de ulike bøndene og høre på deres historier, lære om deres hverdag og deres bekymringer, sier Per Emil Skjelbred fra Rød Ungdom.

- Landbruksakademiet er et flott opplegg hvor man virkelig får gått i dybden av hvordan det er å være bonde. På disse to dagene har jeg lært masse spennende om norsk landbruk, spesielt om hvordan det er å være ung bonde, kvinne i landbruket og om dyrevelferd, sier Una Pasovic fra Sosialistisk Ungdom.

Organisasjonssjef Astrid Solberg står ansvarlig for landbruksakademiet fra Bondelaget. - Landbruk er ei framtidsnæring. Det er derfor viktig at ungdomspolitikerne, som representerer framtida, har innblikk i hvordan landbruket drives i dag og hva som er viktig for at vi skal ha matproduksjon i Norge også framover. Vi velger derfor å ikke bare gi ungdomspolitikerne teoretisk innføring i landbrukspolitikk, men også ta dem med på gårdsbesøk og treffe bønder, sier hun om hvorfor Bondelaget gjennomfører landbruksakademiet.

Velferdsordningene engasjerer

Blant temaene som ungdomspolitikerne fikk innføring i utfordringer for unge bønder og vanskeligheter med ordningene rundt sykdom og svangerskap.Ada Arnstad, leder i Senterungdommen. Foto: NBU.

- Det er ikke rart at kjønnsbalansen i jordbruket er ujevn når velferdsordningene for unge kvinnelige bønder er så dårlige. Ønsker man at flere kvinner skal inn i næringa, er det noe av det første vi politikere må ta tak i, lover Ada Arnstad fra Senterungdommen.

Skår fra KrfU mener at en av grunnene til at spesielt få unge kvinner satser i landbruket kan være at det er en høy økonomisk terskel å investere i landbruk, og at det kan være krevende å kombinere med fødsel og småbarn. - Vi i KrFU er opptatt av å legge til rette for familie, og det må også gjelde familier som satser på landbruk, sier han. 

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Frøydis Haugen i Malawi

Varmt møte mellom malawiske og norske bønder

Landbruket i Malawi liknar ikkje mykje på vårt landbruk. Men ein ting har bøndene i dei to landa til felles: Bekymringa for vêret. For bonden frå Bergen vart det uvant å gå rundt og håpe på regn, då ho nyleg besøkte Malawi.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere