Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

Publisert 11.04.2018
  • Tips en venn om denne siden

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjennom landbruksakademiet får ungdomspolitikere et døgn med teoretisk og praktisk kunnskap om landbruket i regi av Norges Bondelag og Norges Bygdeungdsomslag.

- Spesielt er det viktig å legge til rette for at unge bønder kan satse og at en har trygghet for at investeringene lønner seg, sier Eivind Skår, som er sentralstyremedlem i KrfU.

- Det som gjør størst inntrykk er å se hvor modige unge bønder er. De tar stor risiko for å forvalte landets matressurser og det gjør meg veldig stolt, sier Ada Arnstad, leder i Senterungdommen etter gjennomført landbruksakademi.

Møtte ung bonde

På landbruksakademiet fikk ungdommene høre om aktuelle landbrukspolitiske saker, og landbrukets plass i det grønne skiftet. Dyrehelse og dyrevelferd stod også på timeplanen. De fikk møte flere unge bønder, og prøvd seg i fjøset hos Marte Bogstad.

- Det som kanskje har gjort størst inntrykk på meg er å møte folka bak tallene i statistikken. Det var utrolig lærerikt å få snakke med de ulike bøndene og høre på deres historier, lære om deres hverdag og deres bekymringer, sier Per Emil Skjelbred fra Rød Ungdom.

- Landbruksakademiet er et flott opplegg hvor man virkelig får gått i dybden av hvordan det er å være bonde. På disse to dagene har jeg lært masse spennende om norsk landbruk, spesielt om hvordan det er å være ung bonde, kvinne i landbruket og om dyrevelferd, sier Una Pasovic fra Sosialistisk Ungdom.

Organisasjonssjef Astrid Solberg står ansvarlig for landbruksakademiet fra Bondelaget. - Landbruk er ei framtidsnæring. Det er derfor viktig at ungdomspolitikerne, som representerer framtida, har innblikk i hvordan landbruket drives i dag og hva som er viktig for at vi skal ha matproduksjon i Norge også framover. Vi velger derfor å ikke bare gi ungdomspolitikerne teoretisk innføring i landbrukspolitikk, men også ta dem med på gårdsbesøk og treffe bønder, sier hun om hvorfor Bondelaget gjennomfører landbruksakademiet.

Velferdsordningene engasjerer

Blant temaene som ungdomspolitikerne fikk innføring i utfordringer for unge bønder og vanskeligheter med ordningene rundt sykdom og svangerskap.Ada Arnstad, leder i Senterungdommen. Foto: NBU.

- Det er ikke rart at kjønnsbalansen i jordbruket er ujevn når velferdsordningene for unge kvinnelige bønder er så dårlige. Ønsker man at flere kvinner skal inn i næringa, er det noe av det første vi politikere må ta tak i, lover Ada Arnstad fra Senterungdommen.

Skår fra KrfU mener at en av grunnene til at spesielt få unge kvinner satser i landbruket kan være at det er en høy økonomisk terskel å investere i landbruk, og at det kan være krevende å kombinere med fødsel og småbarn. - Vi i KrFU er opptatt av å legge til rette for familie, og det må også gjelde familier som satser på landbruk, sier han. 

Ole Laurits Lønnum, konsernsjef i Landkreditt

Vil hjelpe tørkerammede bønder

Landkreditt Bank har flere råd til de som frykter de vil slite med framover på grunn av tørken. – Vi vil strekke oss langt for å hjelpe tørkerammede bønder, sier konsernsjef i Landkreditt, Ole Laurits Lønnum.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere