Ungdomspolitikarar på fjøsbesøk

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Politikarar frå dei fleste ungdomspartia deltar på Landbruksakademiet denne veka. Her får dei både meir kunnskap om landbrukspolitikk og ein tur i fjøset.

Deltakarane på Landbruksakademiet samla før fjøsbesøk. Foto: Norges BygdeungdomslagFor tredje år på rad inviterer Norges Bondelag og Norges Bygdeungdomslag topptillitsvalde frå dei fleste ungdomspartia til Landbruksakademiet. Her får dei lære om landbruk og landbrukspolitikk, og i år blir det spesielt lagt vekt på utdanning, kompetanse og kva rolle landbruket skal spele i det grønen skiftet.

- Ungdomspolitikarane representerer framtida, og vi er svært fornøgde med at dei ønskjer å lære meir om norsk landbruk og matproduksjon, seier organisasjonssjef i Norges Bondelag, Astrid Solberg.

- Denne gongen fokuserer landbruksakademiet på det grønne skiftet i landbruket, og vi trur at mange av ungdomspolitikarane er overraska over kor offensive norske bønder er når det gjeld dette, seier Solberg.

Ein av deltakarane sikrar seg ein selfie med ei ku. Foto: Norges Bygdeungdomslag

11 ungdomspolitikarar deltar på årets landbruksakademi, og alle ungdomspartia med unntak av FpU deltar. Landbruksakademiet starta tysdag med innleiingar frå leiar i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, leiar i Norges Bygdeungdomslag, Gunn Jorunn Sørum og Ola Hedstein, direktør i Norsk Landbrukssamvirke. Deretter gjekk turen til Tomb landbruksskole i Østfold, med fjøsbesøk, besøk på biogassanlegg og møte med naturbrukselevar. Tysdag kveld var det middag og innleiingar med Årets unge bonde 2014, Tor Jacob Solberg og Ragnhild Duserud frå Norges Bygdeungdomslag.

Onsdag fekk ungdomspolitikarane eit lynkurs i landbrukspolitikk, etterfølgd av besøk på garden til Karl Emil Rosnæs og Berit Ullestad i Rygge, som mellom anna produserer løk.  

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Tesco

Britisk lov om god handelsskikk fungerer

Fem år etter oppstart kan det britiske handelsombodet konstatere at leverandørane klagar mindre og daglegvarekjedane opplever at forholdet til leverandørane har betra seg.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere