Uholdbare forhold for slaktegris

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Disse grisene har det bra. Illlustrasjonsfoto.
Disse grisene har det bra. Illlustrasjonsfoto.

Mattilsynet har avdekket svært dårlig dyrevelferd hos enkelte gårder med slaktegris i Rogaland. - Slik skal vi ikke ha det, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

Etter mistanke om at dyrevelferden hos slaktegrisbøndene i Rogaland ikke var god, har Mattilsynet satt i gang et tilsynsprosjekt, der alle de rundt 360 bøndene skal få uanmeldt tilsynsbesøk. Halvveis i tilsynsprosjektet viser resultatene at griser på flere av gårdene har for dårlig dyrevelferd, med halebiting, for trange binger og syke dyr som ikke er tatt hånd om.

- Slik skal vi ikke ha det. Som bonde skal du drive etter gode dyrevelferdsprinsipper. Bønder har rutiner og retningslinjer som de skal følge, sier Lars Petter Bartnes.

Næringa har et kontinuerlig fokus på helse og velferd, og den vanlige norske svinebonden driver en husdyrproduksjon med god dyrevelferd.

- Vi kommer til å følge opp dette i vår organisasjon, og også i samarbeid med Norsvin. Vi vil jobbe med holdninger og at det skal drives med god dyrevelferd, sier Bartnes.

- Jobben Mattilsynet gjør er viktig, vi vil være en pådriver overfor dem og den jobben de skal gjøre, avslutter Bartnes.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere