Dette er Bondelagskokken
Felles for alle Bondelagskokkene siden oppstarten i 2003 har vært å fremme bruken av norske råvarer, -mattradisjoner og -produsenter. Bondelagskokken skal gjennom sitt engasjement og virke som kokk være med å skape entusiasme og interesse for bruk av norske råvarer.-Vi ønsker at stipendet skal bidra til å utvikle og fremme norsk matglede og mathistorie, fra bonden til kokk og forbruker, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

- Dette er ufattelig gøy! Det blir spenennde å se hva dette fører til og jeg gleder meg til å bli kjent med og jobbe med flere bønder, forteller Ellingsen. 

Årets jury bestående av kokkene Even Ramsvik, Mette Evensen og Jørn Lie i tillegg til Bondelagsleder Lars Petter Bartnes var de enstemmig i sin innstilling av Halvar Ellingsen fra Sigerfjord i Vesterålen.

I begrunnelsen vektla de blant annet Ellingsens unike og ekte kokkestil:

«Årets Bondelagskokk har jobbet ved noen av landets beste restauranter, han lever tett på bondeyrket og har et nært samarbeid med bønder. Han har en ujålete og rustikk kokkestil og et stort engasjement for faget. Han utfordrer og skaper stadig nye kulinariske opplevelser.»

-Vi er veldig glade og stolte av å ha Halvar med på laget som Bondelagskokk. Han har en imponerende faglig bakgrunn, blant annet fra kokkelandslaget. Råvarer av høy kvalitet har alltid vært viktig for han enten de kommer fra jord, hav eller fjøs. Han lever på gård og er dermed tett på bondelivet, noe som gir årets Bondelagskokk en ekstra dimensjon, sier Lars Petter Bartnes.

Tettere på bonden

Rekordmange søkte om å bli den nye Bondelagskokken de to neste årene, og i søknadsbunken var det mange sterke søkere fra hele landet.To av årets Bondelagskokker driver matservering i forbindelse med egen gård. Det ser ut til å være en trend at flere kokker lever enda tettere på der maten produseres.

I tillegg til Ellingsen var to andre sterke kandidater nominert: Thomas Valø fra Buøy Gård på Buøya nord på Trøndelagskysten og Fredric Klev, kjøkkensjef og medeier i Sellanraa Bok & Bar i Trondheim.

- Alle tre er verdige kandidater som brenner for gode råvarer og er opptatt av å skape gode opplevelser for gjestene, sier jurymedlem Mette Evensen.

Nytt av året er at prisen deles ut under Det norske måltid i Stavanger.

- Vi er veldig fornøyde med å få anledningen til å løfte frem Bondelagskokken under Det Norske Måltid der matkjennere, produsenter og kokker er samlet for å hylle det beste innen norsk matproduksjon, sier Lars Petter Bartnes.

Bestemte seg tidlige for å bli kokk

Vesterålingen bestemte seg allerede som 6-åring for å bli kokk. I 2009, 23 år gammel, gikk han helt til topps i Norgesmesterskapet i kokkekunst som en av tidenes yngste vinnere.  Samme år, fra 2009 til 2015, var han en del av det norske kokkelandslaget. I 2016 kom han på andreplass i Top Chef på TV2. Halvar flyttet tilbake til Nord-Norge for tre år siden der han driver eget cateringfirma.

Den nye Bondelagskokken har noen klare mål for hvordan han vil bruke stipendet på 100 000 kroner.

- Jeg har en ambisjon om å få åpnet Kvitnes Gård som ligger i Hadsel kommune for å drive restaurant og overnatting. Stipendet vil bli brukt til å finslipe konseptet. Gården ble bygd av min tipp-tipp-oldefar, og både bestefaren og faren min drev med sau. Nærheten til å produsere mat og et tett samarbeid med bønder er viktig for meg som kokk. Maten kommer til å være dypt forankret i råvarene og historien til regionen vår, sier Ellingsen.

 

Tidligere Bondelagskokker:

Nils Henning Nesje, driver firmaet «Mat med hjerte» og en del kokkegruppen Chefs Dinners Norge, Møre og Romsdal 

Karla Linhave Siverts, Smalhans, Oslo

Bodil Fjellestad Eikrem, Gloppen Hotell, Sogn og Fjordane

Kurt Sverre Øraas, Curtisen, Østfold

Jørn Lie, Gamle Raadhus, Oslo

Inge Johnsen, Liantundet, Trondheim

Michael Forselius, Røros Hotell, Røros

Hanne Frosta, Hanne på høyden, Bergen

Charlotte Omsted Mohn, Oppaker gård, Hedmark

Harald Berger, Oro, Oslo

Ingvild Skorpen Bøge, Spisekroken, Bergen