Trenger Norge bonden?

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Nå kan du møte fjellbonden, konsulentbonden og storbonden. Alle bidrar til å utnytte ressursene og skape et landbruk med trygg mat for alle.

Bondevenn.no

Mathias Snerle. Foto: Erik Berg Johansen.- Å produsere mat samtidig som vi tar vare på kulturen og gårdsarven gir ekstra motivasjon, sier fjellbonden Mathias Snerle. Han og familien har sau og lam i Vågå, Oppland, og er en av bøndene som fronter årets kampanje.

På nettstedet bondevenn.no møter du fem utvalgte bønder fra alle deler av landet. Til sammen representerer bøndene ulike deler av dagens matproduksjon.

- Vi bønder er avhengige av hverandre for å produsere mest mulig mat i landet vårt. Bare slik kan vi tilby kvalitetsmat til norske forbrukere samtidig som vi opprettholder et åpent landskap og bosetting i distriktene, sier storbonden Guttorm Gudmestad som driver mangfoldig med melk, storfekjøtt og sau på Rennesøy i Rogaland.

Møt alle bøndene på bondevenn.no

Geir Skuterud, foto: Mats Olsen.En annen av bøndene er Geir Skuterud, som driver korngård på Romerike.

Å være bonde på ettermiddagen og i helgene, sammen med kontorjobben i Oslo, gir oss meningsfylte dager. Å produsere korn er ingen hobby. Vi er profesjonelle i begge våre yrker, sier konsulentbonden Skuterud.

- Vi vil fortelle historier fra det norske landbruket som viser hvor stort mangfoldet er, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes. - For å produsere trygg mat til alle, trenger vi bønder av alle størrelser som bruker alle ressursene knyttet til gården. Eksemplene viser variasjonen i hva forbruker, turist og innbygger får tilbake fra landbruket enten det handler om kvalitetsmat eller landskapspleie, sier Bartnes.

 

Sparker i gang jordbruksforhandlingene

Det er nå få uker til årets jordbruksforhandlinger er i gang, og Lars Petter Bartnes forbereder sitt første jordbruksoppgjør som leder av Norges Bondelag. – Vi jobber for å få til en jordbruksavtale som gjør at bøndene kan produsere mer mat på en klimavennlig måte, sier Bartnes.

- Det handler om hvilket landbruk vi vil ha, og hvordan maten skal produseres for å gi forbrukerne trygge og rene råvarer slik de etterspør, sier Bartnes.

Nå lanserer Norges Bondelag kampanjen Norge trenger bonden. Vi vil vise særpreget ved det norske landbruket, og hva samfunnet får tilbake av fellesgoder. Et mangfoldig landbruk bygget på små og mellomstore gårdsbruk over hele landet, som produserer trygge og kortreiste råvarene av høy kvalitet.

 

 

 

 

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere