Tre spesialitetsmerker tildelt på Grüne Woche

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Tre norske osteprodusenter ble tildelt Spesialitet-merke for unik smak under åpningen av Grüne Woche (IGW) i dag.

Heidal Ysteri, Gangstad Gardsysteri og Myrdal Gård ble alle tildelt utmerkelsen “Spesialitet” av adm.dir. i Matmerk Nina Sundqvist og landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Merkeordningen er en garanti for at produktet er produsert i Norge, og laget av lokale råvarer, gjerne basert på lokale oppskrifter. Den blir vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse.

Grüne Woche som er en av verdens største forbrukermesser for landbruk, mat og reiseliv og landbruksministeren sto for den offisielle åpningen av den norske standen. Dale understreket at Grüne Woche er en viktig arena for produsentene å vise seg frem på.

- Det er et paradoks at de må hit for å få den anerkjennelsen de fortjener, sa Dale.

Nettverksbygging

Leder i Bondelaget, Lars Petter Bartnes, er også i Berlin som en del av næringsdelegasjonen.  Han mener IGW er et godt sted for utstillere og produsenter å bygge nettverk.

- Resultatet fra IGW ser vi i samarbeidet som har utviklet seg innad i regionene og på tvers av ulike næringer. Det er positivt, sier Bartnes.

Norge deltar på messen fra 19.–28. januar og i år er det regionene Fjell-Norge, Fjordene og Trøndelag som deltar. Tilsammen representeres Norge med 95 utstillere. Det er forventete besøk at opp mot 400.000 i løpet av den tiden messen pågår.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere