Tre spesialitetsmerker tildelt på Grüne Woche

Av Anne C. Wangberg,
  • Tips en venn om denne siden

Tre norske osteprodusenter ble tildelt Spesialitet-merke for unik smak under åpningen av Grüne Woche (IGW) i dag.

Heidal Ysteri, Gangstad Gardsysteri og Myrdal Gård ble alle tildelt utmerkelsen “Spesialitet” av adm.dir. i Matmerk Nina Sundqvist og landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Merkeordningen er en garanti for at produktet er produsert i Norge, og laget av lokale råvarer, gjerne basert på lokale oppskrifter. Den blir vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse.

Grüne Woche som er en av verdens største forbrukermesser for landbruk, mat og reiseliv og landbruksministeren sto for den offisielle åpningen av den norske standen. Dale understreket at Grüne Woche er en viktig arena for produsentene å vise seg frem på.

- Det er et paradoks at de må hit for å få den anerkjennelsen de fortjener, sa Dale.

Nettverksbygging

Leder i Bondelaget, Lars Petter Bartnes, er også i Berlin som en del av næringsdelegasjonen.  Han mener IGW er et godt sted for utstillere og produsenter å bygge nettverk.

- Resultatet fra IGW ser vi i samarbeidet som har utviklet seg innad i regionene og på tvers av ulike næringer. Det er positivt, sier Bartnes.

Norge deltar på messen fra 19.–28. januar og i år er det regionene Fjell-Norge, Fjordene og Trøndelag som deltar. Tilsammen representeres Norge med 95 utstillere. Det er forventete besøk at opp mot 400.000 i løpet av den tiden messen pågår.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Tesco

Britisk lov om god handelsskikk fungerer

Fem år etter oppstart kan det britiske handelsombodet konstatere at leverandørane klagar mindre og daglegvarekjedane opplever at forholdet til leverandørane har betra seg.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere