- Tar klimajobben i landbruket på alvor

Publisert 11.11.2019
  • Tips en venn om denne siden

​​​​​​Arbeiderpartiet foreslår å etablere en klimafondsordning i landbruket i sitt alternative statsbudsjett for 2020.

For en drøy måned siden la regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2020, i dag kom det første alternative budsjettet fra opposisjonen. I sitt budsjettforslag foreslår Arbeiderpartiet blant annet å etablere en fondsordning for klimainvesteringer i norsk landbruk.

- Dette er veldig positivt fra Arbeiderpartiet, og de viser med dette at de tar klimajobben i landbruket på alvor, sier generalsekretær i Norges Bondelag, Sigrid Hjørnegård.

Stimulerer til klimainvesteringer i landbruket

En klimafondsordning i landbruket fungerer slik at bonden gis skattefordel når avsatte midler i fondet brukes til definerte klimainvesteringer. Dermed vil ordningen stimulere til både klimagassreduksjon og klimatilpasning i landbruket . Senest i 2017 ba et flertall på Stortinget regjeringa om å legge frem en modell for en slik fondsordning. Regjeringa har så langt ikke levert på Stortingets bestilling.

- Store deler av klimainnsatsen i jordbruket dreier seg om langsiktige investeringer. Derfor treffer en klimafondsordning som virkemiddel svært godt, da den gir bonden insentiv til å spare opp eget til å foreta klimainvesteringer, sier Hjørnegård

I tillegg til klimafond vil Arbeiderpartiet bruke 30 millioner kroner mer enn regjeringen på produksjon av biogass fra husdyrgjødsel. De setter av penger til å etablere beredskapslagre for såkorn og matkorn og de styrker Mattilsynet med 20 millioner kroner.

Vil innføre «frikort» for permitterte

Våronna står for døren og det er et stort behov for arbeidskraft i landbruket. Nå foreslår Norges Bondelag å innføre et «frikort» slik at permitterte arbeidstakere motiveres til å søke jobb i næringa.

Forlenget oppholdstillatelse i grøntsektoren

Mange som allerede er i arbeid får nå fortsette å jobbe. – Et godt grep for å sikre nødvendig arbeidskraft i grønsektoren, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

Viktig seier for våre medlemmer

Bønder som ikke har fått registrert sine søknader om produksjonstilskudd i søknadsomgangene i 2019 vil nå få en ny sjanse. Landbruksdirektoratet endrer dispensasjonspraksisen.

Ukens podkast - korona spesial

Landet vårt er sterkt preget av situasjonen vi står i, samtidig skal vi i landbruket sørge for å holde hjulene i gang og produsere mat til befolkningen.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere