- Tar klimajobben i landbruket på alvor

Publisert 11.11.2019
  • Tips en venn om denne siden

​​​​​​Arbeiderpartiet foreslår å etablere en klimafondsordning i landbruket i sitt alternative statsbudsjett for 2020.

For en drøy måned siden la regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2020, i dag kom det første alternative budsjettet fra opposisjonen. I sitt budsjettforslag foreslår Arbeiderpartiet blant annet å etablere en fondsordning for klimainvesteringer i norsk landbruk.

- Dette er veldig positivt fra Arbeiderpartiet, og de viser med dette at de tar klimajobben i landbruket på alvor, sier generalsekretær i Norges Bondelag, Sigrid Hjørnegård.

Stimulerer til klimainvesteringer i landbruket

En klimafondsordning i landbruket fungerer slik at bonden gis skattefordel når avsatte midler i fondet brukes til definerte klimainvesteringer. Dermed vil ordningen stimulere til både klimagassreduksjon og klimatilpasning i landbruket . Senest i 2017 ba et flertall på Stortinget regjeringa om å legge frem en modell for en slik fondsordning. Regjeringa har så langt ikke levert på Stortingets bestilling.

- Store deler av klimainnsatsen i jordbruket dreier seg om langsiktige investeringer. Derfor treffer en klimafondsordning som virkemiddel svært godt, da den gir bonden insentiv til å spare opp eget til å foreta klimainvesteringer, sier Hjørnegård

I tillegg til klimafond vil Arbeiderpartiet bruke 30 millioner kroner mer enn regjeringen på produksjon av biogass fra husdyrgjødsel. De setter av penger til å etablere beredskapslagre for såkorn og matkorn og de styrker Mattilsynet med 20 millioner kroner.

Fakkeltog og folkemøte mot regjeringas rovdyrforvaltning

Nyttårsaften overprøvde regjeringa rovviltnemndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokker i ulvesona. Denne overkjøringa av rovviltnemdene må ta slutt, og Stortingets vedtak må følges! Den 22. januar sees vi på Bjørkelangen.

Grüne Woche (IGW) 2020: Rekruttering på dagsorden

BERLIN: Hvordan få flere unge til å velge en fremtid innen mat- og restaurantbransjen, og hvem vinner BU-prisen 2020? Det er noe av det som står på programmet i forbindelse med åpningen av IGW i Berlin.

Rekordmange påmeldte Øko2020

Norges første økologiske kongress har over 375 påmeldte. -Vi merker at stadig flere, spesielt unge, er opptatt av hvordan maten produseres, kortreist mat og økologisk landbruk, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Landbrukspodden Panengstuen

Landbrukspodden om framtida for Nortura

De siste årene har vært preget av svake resultater for Nortura. Høsten 2019 fikk samvirket ny sjef, og vi lurer på hva hun skal gjøre for å snu skuta?

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
31
januar

Bonden og nasjonal kriseberedskap

Landbrukets Hus, Hollendergata 5, Oslo
Tirsdag
04
februar

AU-møte

Landbrukets hus
Onsdag
05
februar

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere