Tar grep fram mot jordbruksoppgjøret

Av Ove Magne Ribsskog,
  • Tips en venn om denne siden

Med en landbrukspolitikk i det blå og Frp i Landbruksdepartementet, blir det få hvileskjær i Bondelaget framover.

En lydhør forsamling hørte Nils T. Bjørkes betraktninger om den nye blå regjeringen.

- Vi er nødt til å ta grep med en ny regjering og nye folk. Vi må komme i inngrep og få fram sammenhengene i norsk landbrukspolitikk.

Det sa leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag da han innledet under ledermøtet i Nord-Trøndelag og Rogaland Bondelag, som samlet rundt 100 tillitsvalgte på Sola fredag og lørdag.

Han fastslo at målet i Matmeldinga ligger klart: Økt norsk matproduksjon. Da må alt areal over hele landet tas i bruk, og vi må ha en politikk som gjør det lønnsomt, sa Bjørke.

Klar retorikk

Den nye regjeringen har satt kostnadseffektiv matproduksjon som sitt hovedmål.

- Retorikken er klar: Vi skal slippes fri, og vi skal få lov til å bli selvstendige næringsdrivende. Men jeg har følt jeg har vært det lenge, sa Nils T. Bjørke.

Den nye landbruks- og matministeren, Sylvi Listhaug, har møtt både Bjørke og de to fylkeslederne i Nord-Trøndelag og Rogaland etter at hun ble utnevnt.

- Hun er en minister som absolutt vet hva hun vil, og er utrolig ivrig etter å få til endring, sa Bjørke, som var fornøyd med at hun sier hun skal basere seg på kunnskap.

Liste med endringer

I møtet med Bondelaget la Listhaug fram en liste med endringer hun ønsket å gjennomføre, og ville ha svar på hva Bondelaget kunne være med på.

- Hun sier "jeg vet hvilken retning jeg vil, hvis dere vil være med og påvirke, må forslagene gå i den retning". Hva svarer vi da? Vi vil være med og påvirke. Men blir vi så ivrige at vi blir med på ferden, eller står vi fast på den politikken vi har meislet ut på forhånd? spurte Bjørke.

- På sikt tas vi mer på alvor om vi står på vår politikk. Men vi er åpen for å diskutere, sa bondelagslederen, som også var opptatt av å få regjeringen til å konkretisere de mål den har satt seg.

Nils T. Bjørke sa at forhandlingene til våren blir spesielle. I Norge er det sedvane at inngåtte jordbruksavtaler ikke blir endret i Stortinget. Blir det brudd, vil statens tilbud gå til Stortinget. Hvis dette blir vedtatt uendret av Stortinget, vil det bli en svært vanskelig situasjon, påpekte bondelagslederen.

- Skal vi ha matproduksjon, må vi ta vare på matjorda som er igjen i dette landet, sa Arnstein Røyneberg.

Arnstein Røyneberg, 1. vara til styret i Norges Bondelag, sa i sin innledning at Bondelaget må ha handa på rattet.

- Vi må velge de rette kampene, og da trenger vi innspill fra alle lokallagene, sa Røyneberg.

Han var meget skeptisk til regjeringens utspill om å redusere tollmurene.

- Høyre kaller seg et næringspolitisk parti. Men hvis regjeringen reduserer støtten og tollmurene, lurer jeg på hva jeg skal få av inntekt som kan dekke avdrag og renter, og gjøre det mulig å ta ut ei inntekt, sa Røyneberg.

  • Les mer:
Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere