Tallfeil om eksportstøtte

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Eksportstøtten utgjør 25 øre per liter drikkemelk.

Jarlsberg. Foto: Tine. Åttedobling av eksportstøtten fra Frp’eren Morten Ørsal Johansen i NRK-debatt.
I går kom innstillingen til globaliseringsmeldingen fra Utenriks- og forsvarskomiteen. Eksportstøtten til Jarlsbergosten skal fases ut innen 2019. åtte prosent av melkeproduksjonen blir overflødig, tilsvarende produksjonen fra Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud og Akershus.

Her og Nå på NRK P1 i går ettermiddag ble fjerningen av eksportstøtten debattert, og Morten Ørsal Johansen sa ”Vi bruker 130 mill hvert år på dette. Det vil si at hver gang du og jeg går i butikken og kjøper en liter melk så går 2 kroner av den prisen vi betaler til å subsidiere at forbrukere i USA og Australia skal få kjøpt billigere Jarlsberg.”

Dette stemmer ikke. Det riktige tallet er 25 øre.

Med Ørsal Johansens argument, ville eksportstøtten utgjort 858 millioner kroner årlig. Det riktige er 130 millioner kroner.

Ikke over statsbudsjettet

Støtten til eksport av ost blir finansiert over prisutjevningsordningen, en ordning som betyr at bøndene får likt betalt for melka de leverer, uansett hvor gården ligger og om melka tappes på kartong eller foredles til ost, smør eller yoghurt. Ordningen er basert på en omsetningsavgift som alle bønder betaler, og er selvfinansierende.

Det blir ikke bevilget penger til eksportstøtte av ost over statsbudsjettet. 

Les mer om prisutjevningsordningen hos Landbruksdirektoratet.

 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere