Tallfeil om eksportstøtte

Av Guro Bjørnstad,
  • Tips en venn om denne siden

Eksportstøtten utgjør 25 øre per liter drikkemelk.

Jarlsberg. Foto: Tine. Åttedobling av eksportstøtten fra Frp’eren Morten Ørsal Johansen i NRK-debatt.
I går kom innstillingen til globaliseringsmeldingen fra Utenriks- og forsvarskomiteen. Eksportstøtten til Jarlsbergosten skal fases ut innen 2019. åtte prosent av melkeproduksjonen blir overflødig, tilsvarende produksjonen fra Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud og Akershus.

Her og Nå på NRK P1 i går ettermiddag ble fjerningen av eksportstøtten debattert, og Morten Ørsal Johansen sa ”Vi bruker 130 mill hvert år på dette. Det vil si at hver gang du og jeg går i butikken og kjøper en liter melk så går 2 kroner av den prisen vi betaler til å subsidiere at forbrukere i USA og Australia skal få kjøpt billigere Jarlsberg.”

Dette stemmer ikke. Det riktige tallet er 25 øre.

Med Ørsal Johansens argument, ville eksportstøtten utgjort 858 millioner kroner årlig. Det riktige er 130 millioner kroner.

Ikke over statsbudsjettet

Støtten til eksport av ost blir finansiert over prisutjevningsordningen, en ordning som betyr at bøndene får likt betalt for melka de leverer, uansett hvor gården ligger og om melka tappes på kartong eller foredles til ost, smør eller yoghurt. Ordningen er basert på en omsetningsavgift som alle bønder betaler, og er selvfinansierende.

Det blir ikke bevilget penger til eksportstøtte av ost over statsbudsjettet. 

Les mer om prisutjevningsordningen hos Landbruksdirektoratet.

 

Landbrukets klimaplan

Her har vi samlet alle våre saker om Landbrukets klimaplan. Følg med for praktiske eksempler og oppdateringer.

Lars Petter Bartnes på representantskapsmøte

Ønsker forenklede forhandlinger

Etter dagens møte i representantskapet i Norges Bondelag, er målet å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår for å få på plass rammene for matproduksjonen framover.

I dag blir landbrukets klimaplan overlevert

Landbrukets klimaplan er oppe til vedtak i et samlet landbruk i dag, og deretter overrakt i et videomøte mellom statsrådene Bollestad og Rotevatn i regjeringskvartalet, og bondelagsleder Lars Petter Bartnes fra Trøndelag.

Kan levere mer melk

Melkekvotene for kumelk øker med fem prosentpoeng for å demme opp for usikkerhet i markedet.

Årsmøtet i Norges Bondelag er utsatt

Styret har vedtatt å utsette representantskapsmøtet og årsmøtet 9.-11. juni. Så snart situasjonen tilsier det, vil det bli vurdert en nytt tidspunkt for gjennomføring av årsmøtet i 2020.

Ny ordning kan gi mer arbeidskraft i landbruket

Regjeringa innfører en ordning som gjør det mer gunstig for permitterte å ta seg jobb i landbruket. – Løsningen kan bidra til at flere ønsker å ta seg arbeid i landbruket, sier Bartnes.

Bondelaget vil bidra til trygg forsyning av mat

- Stortinget har slått fast hvor viktig matforsyningen er for samfunnet. Vi vil samarbeide for å sikre trygg forsyning av mat i den usikre situasjonen vi er i, sier bondelagsleder Bartnes.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
21
april

Kornkonferansen 2021

Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo
Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere