Takk for innsatsen!

Publisert 20.12.2017
  • Tips en venn om denne siden

Lars Petter Bartnes

I 2017 har jeg som leder i Bondelaget virkelig fått sett hva som bor i denne organisasjonen, skriver Lars Petter Bartnes i sin julehilsen til medlemmer og tillitsvalgte i Norges Bondelag.

Kjære medlemmer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere

Så har vi nådd midten av desember igjen, og det er tid for å se tilbake på året som har gått. Det har nesten blitt en juletradisjon i seg selv å lure på hvor året ble av. 2017 har vært et innholdsrikt og viktig år for Norges Bondelag og resten av landbruket, et år med få hvileskjær. Vi har hatt uvanlig mange store politiske saker på bordet, saker som har stor betydning for næringa. Og vi har gang etter gang sett hvilken gjennomslagskraft vi som organisasjon har, når vi mobiliserer kreftene våre, i lokallag, fylkeslag og i det sentrale apparatet i Oslo.

I 2017 har jeg som leder i Bondelaget virkelig fått sett hva som bor i denne organisasjonen. Gjennom hele året har vi stått samla og opptrådd med klokskap i møte med enhver utfordring.

9. desember i fjor ble regjeringas jordbruksmelding lagt fram, ei melding som angrep landbruket fra alle kanter. Og tett oppunder jul gikk regjeringa inn for å stoppe uttaket av ulver som rovviltnemndene på Østlandet hadde gått inn for. Gjennom aksjoner og kløktig politisk arbeid våren 2017, endte Stortinget opp med å vedta ei jordbruksmelding nesten uten spor av regjeringas opprinnelige forslag. Det er en viktig lagseier, av og for et samla landbruk. Rovdyrpolitikken har vært vanskeligere å endre, men vi gir aldri opp. Det minste vi kan kreve av regjeringa og Stortinget, er at de følger sin egen vedtatte politikk, rovdyrforliket.

Årets jordbruksforhandlinger ble tøffe, og til slutt var det dessverre ikke mulig å inngå avtale. Det sitter langt inne å bryte jordbruksforhandlingene.

Ved å bryte tar vi fra våre medlemmer muligheten til inntektsvekst. Men tilbudet fra staten var i år så lavt, og lå så langt fra de målsetningene og den politikken Stortinget har vedtatt, at det ble umulig å komme til enighet. Også etter bruddet stilte organisasjonen opp og bidro til helhetlige og kraftfulle markeringer. Takk til dere alle!

Jordbruksforhandlingene med de etterfølgende fordelingsforhandlingene var knapt avslutta, da valgkampen starta. Vi fikk dessverre ikke med oss velgerne på å stemme for en bedre landbrukspolitikk. Men det finnes vel knapt den listekandidaten i Norge som ikke har vært i kontakt med et lokallag eller et fylkeslag av Norges Bondelag i løpet av denne valgkampen. Dette er kontakter det er viktig å ha på laget i de kommende fire åra.

Med ei mindretallsregjering og et storting med større gjennomslagskraft enn tidligere, er det mulig å endre politikken i den retninga vi ønsker.

Det er imponerende å se bredden i aktiviteten til lokallaga våre. I årets adventskalender fra Norges Bondelag har vi presentert et lokallag hver dag, og fått vite mer om hva dere gjør gjennom et år. Ikke bare jobber dere politisk, er med på aksjoner og kampanjer i regi av sentralleddet i Bondelaget, og lager sosiale og faglige møteplasser for medlemmene. Dere legger også ned et ekstremt viktig arbeid i deres nærmiljø med å formidle hva landbruk er. Da NRK Sommertoget kjørte gjennom det meste av landet i sommer, gikk det ikke en dag uten at vi kunne se logoen til Norges Bondelag langs ruta. Åpen Gård trakk som vanlig mange tusen mennesker, og er blant de viktigste formidlingstiltakene vi gjør gjennom året.

Jeg tror den jobben som gjøres på grunnplanet i organisasjonen, er svært viktig for at Norges Bondelag har et godt omdømme og at vi stadig får nye medlemmer.

Både aktive bønder og enkeltpersoner som ønsker å vise sin støtte til landbruket, melder seg inn. I fjor passerte vi 63.000 medlemmer, og i år har vi blitt enda flere. Vi har nå det høgeste medlemstallet på 20 år.

Det er en styrke å ha så mange i ryggen når vi går inn i et nytt år med nye politiske kamper. Vi har fortsatt ei regjering som har helt andre ambisjoner for norsk landbruk enn det Norges Bondelag har. De blåblå prøvde i løpet av de fire første årene med regjeringsmakt å fjerne flere av stolpene i landbrukspolitikken. Vår organisasjon og resten av næringa greide å stoppe de fleste angrepene på den norske landbruksmodellen. Venstre varsla like før jul at de vil gå i forhandlinger om regjeringsmakt. Jeg håper at Venstre i regjering vil kunne stagge regjeringas ensretting mot store bruk og kostnadseffektiv matproduksjon, og verne om den norske modellen.

Uansett føler jeg meg trygg på at organisasjonen vår vil mobilisere også i 2018, dersom det blir nødvendig. Takk til medlemmer, tillitsvalgte, samarbeidspartnere og ansatte for innsatsen i året som har gått. Vi har for alvor vist oss selv og omverdenen at Norges Bondelag er en sterk og tydelig organisasjon med stor gjennomslagskraft.

Jeg ønsker dere alle ei riktig god jul og et godt nyttår!

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere