Synnøve er årets Askeladd

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

Årets Askeladd til fersk matgründer fra Trysil.

Synnøve Galaasen Olsen er årets Askeladd 2014.Hun serverer selvplukkete bær og elg fra egen skog i finstua på hjemgården. Hun vil bidra til å vise mangfoldet av det Trysil har å by på, og håper hennes bedrift kan gi flere arbeidsplasser i bygda. Synnøve Galaasen Olsen er årets Askeladd.

- For meg betyr prisen anerkjennelse og er et bevis på at Akre Matopplevelser har en betydning for lokalmiljøet. Prisen vil også hjelpe meg å nå ut til mine fremtidige gjester. Den viser at det går an å være ung kvinnelig gründer på bygda, sier den glade prisvinneren.

Fersk matgründer

Det er kun et halvt år siden 33-åringen åpnet Akre Matopplevelser hjemme på gården Akre i Galåsen i Søre Trysil. Den unge gründeren ville vise at det er mulig å skape sin egen arbeidsplass flere mil unna der folk vanligvis åpner spisesteder.

-  Jeg ønsker å vise tilreisende og tryslinger at Trysil har så uendelig mye positivt å by på, sier Galaasen Olsen.

Derfor byr hun på lokalt kjøtt og fisk, selvplukket bær og sopp, lokalproduserte grønnsaker og drikke servert med historier om maten, grenda og slektas historier som strekker seg helt tilbake til 1650-tallet.

-  Alt blir servert i finstua mi som jeg har pusset opp slik den kunne ha sett ut i 1875 da huset ble bygget. Akre Matopplevelser skal tilby en unik smaksopplevelse med fokus på lokale råvarer, tradisjoner og historier presentert på en annerledes måte i historiske omgivelser, forteller hun.

Vil bidra til bygda

Synnøve er også veldig opptatt av at bedriften hennes skal gi positive ringvirkninger for hele bygda.

-  Jeg håper jeg etter hvert har mulighet til å ansette folk og bidra til flere arbeidsplasser i Trysil. Jeg ønsker å skape en positivitet i bygda, og vise unge folk som ønsker å flytte tilbake at det går an.

For 19. året på rad deler Norges Bondelag og Landkreditt SA ut Askeladdprisen under årsmøtet til Norges Bondelag på Lillehammer. Prisen deles ut til ungdom under 35 år, som er i ferd med, eller som har etablert næringsvirksomhet på bygdene. Vinneren får en pengepremie på 30.000 kroner.

Årets Askeladd tror mesteparten av premiepengene vil gå til utvikling av nye matretter basert på hennes skogfinske røtter. Noe vil også gå med til å gå på kurs for å lære ennå mer om hva naturens matfat kan brukes til.

Skaper aktivitet utover sin egen bedrift

- Årets prisvinner er en ung, energisk og engasjert kandidat som har vist at det er mulig å få noe til i hjembygda. Synnøve Galaasen Olsen og Akre Matopplevelser viser at ved å fokusere på egne kunnskaper og interesser er det mulig å skape sin egen bedrift. Ved å ta i bruk lokale ressurser er hun også med på å skape aktivitet utover sin egen bedrift, noe som er viktig for videre suksess og vekst framover, sier juryformann og leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.
 
Styremedlem i Landkreditt SA, Elisabeth Gjems, var med og delte ut prisen på vegne av Landkreditt. Hun har følgende å si om årets prisvinner.

- Ved å titulere seg som odelsjente og skogfinne gir Synnøve Galaasen Olsen tydelig signal om hvor hun hører hjemme. Hun forvalter en unik arv, og har tatt et modig valg ved å skape en bedrift midt i de vide Trysilskogene - et godt stykke unna skiheisene i Trysilfjellet.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket ber regjeringen om krisepakke

Tørken over store deler av Norge får store konsekvenser for norsk matproduksjon. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber regjeringen om en foreløpig krisepakke for å berge mest mulig av norsk matforsyning.

Halmballer blir verdifullt fôr i år.

Formidling av halm og grovfôr

Felleskjøpet og TINE etablerer nå et felles fagteam for å håndtere henvendelsene i de ulike tjenestene for formidling av grovfôr. Her er en oversikt over hvem som formidler kjøp og salg av grovfôr og halm.

Illustrasjonsbilde gård

Generasjonsskifte på gården

Om sommeren, når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Halmberging. Foto: Åsmund Langeland

Åtte tips om halmpressing

Treskinga er så vidt i gang, og kornbønder oppfordres til å ikke kutte halmen, slik at den kan brukes til fôr. Her er tips som får halmen fra jordet til fôrbrettet.

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere