Synnøve Galaasen Olsen er årets Askeladd 2014.Hun serverer selvplukkete bær og elg fra egen skog i finstua på hjemgården. Hun vil bidra til å vise mangfoldet av det Trysil har å by på, og håper hennes bedrift kan gi flere arbeidsplasser i bygda. Synnøve Galaasen Olsen er årets Askeladd.

- For meg betyr prisen anerkjennelse og er et bevis på at Akre Matopplevelser har en betydning for lokalmiljøet. Prisen vil også hjelpe meg å nå ut til mine fremtidige gjester. Den viser at det går an å være ung kvinnelig gründer på bygda, sier den glade prisvinneren.

Fersk matgründer

Det er kun et halvt år siden 33-åringen åpnet Akre Matopplevelser hjemme på gården Akre i Galåsen i Søre Trysil. Den unge gründeren ville vise at det er mulig å skape sin egen arbeidsplass flere mil unna der folk vanligvis åpner spisesteder.

-  Jeg ønsker å vise tilreisende og tryslinger at Trysil har så uendelig mye positivt å by på, sier Galaasen Olsen.

Derfor byr hun på lokalt kjøtt og fisk, selvplukket bær og sopp, lokalproduserte grønnsaker og drikke servert med historier om maten, grenda og slektas historier som strekker seg helt tilbake til 1650-tallet.

-  Alt blir servert i finstua mi som jeg har pusset opp slik den kunne ha sett ut i 1875 da huset ble bygget. Akre Matopplevelser skal tilby en unik smaksopplevelse med fokus på lokale råvarer, tradisjoner og historier presentert på en annerledes måte i historiske omgivelser, forteller hun.

Vil bidra til bygda

Synnøve er også veldig opptatt av at bedriften hennes skal gi positive ringvirkninger for hele bygda.

-  Jeg håper jeg etter hvert har mulighet til å ansette folk og bidra til flere arbeidsplasser i Trysil. Jeg ønsker å skape en positivitet i bygda, og vise unge folk som ønsker å flytte tilbake at det går an.

For 19. året på rad deler Norges Bondelag og Landkreditt SA ut Askeladdprisen under årsmøtet til Norges Bondelag på Lillehammer. Prisen deles ut til ungdom under 35 år, som er i ferd med, eller som har etablert næringsvirksomhet på bygdene. Vinneren får en pengepremie på 30.000 kroner.

Årets Askeladd tror mesteparten av premiepengene vil gå til utvikling av nye matretter basert på hennes skogfinske røtter. Noe vil også gå med til å gå på kurs for å lære ennå mer om hva naturens matfat kan brukes til.

Skaper aktivitet utover sin egen bedrift

- Årets prisvinner er en ung, energisk og engasjert kandidat som har vist at det er mulig å få noe til i hjembygda. Synnøve Galaasen Olsen og Akre Matopplevelser viser at ved å fokusere på egne kunnskaper og interesser er det mulig å skape sin egen bedrift. Ved å ta i bruk lokale ressurser er hun også med på å skape aktivitet utover sin egen bedrift, noe som er viktig for videre suksess og vekst framover, sier juryformann og leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.
 
Styremedlem i Landkreditt SA, Elisabeth Gjems, var med og delte ut prisen på vegne av Landkreditt. Hun har følgende å si om årets prisvinner.

- Ved å titulere seg som odelsjente og skogfinne gir Synnøve Galaasen Olsen tydelig signal om hvor hun hører hjemme. Hun forvalter en unik arv, og har tatt et modig valg ved å skape en bedrift midt i de vide Trysilskogene - et godt stykke unna skiheisene i Trysilfjellet.