Svenske bønder støtter beskyttelse av norsk melkeproduksjon

Av Ragna Kronstad,
  • Tips en venn om denne siden

Etter at Nils T Bjørke skrev et innlegg i en svensk landbruksavis hvor han forsvarer det norske tollvernet har han fått støtte av svenske bønder. - De sier at det er bra vi står på og ønsker oss lykke til videre.

Mange svenske bønder skulle ønske de hadde gjort mer av det samme vi gjorde. I et system med frihandel klarer de seg ikke med konkurranse fra Europa. Man trodde at det i konkurransen holdt at produktene skulle være svenske, men det er pris som er avgjørende, sier lederen i Norges Bondelag Nils T Bjørke.

Han får støtte fra politisk redaktør i Lantbrukets Affärstidning Lars Vernersson som forteller at man må importerer om lag 50% av alt storfekjøtt i Sverige. Gjeldene tall for svin er 30 %. Sverige er heller ikke selvforsynte på melk slik som Norge.

 

- Støttet noen svenske bønder oss i tollsaken, eller rister alle på hodet?

- Det er vanskelig å si hvor mange som gjør det, men jeg kan tenke med at det finnes en hel del om ville tro at å minske frihandel ved hjelp av importvern ville hjulpet svenske bønder til å produsere mer, sier Vernersson.

 

Les innlegget til Nils T Bjørke her

 

Ku på beite på Kjerringøy. Foto: VisualDays

Flere inn på eiersiden i Klimasmart Landbruk

Siden nyåret har åtte landbruksbedrifter- og organisasjoner gått inn som medeiere i prosjektet Klimasmart Landbruk. – Interessen og responsen har vært over all forventning, dette lover godt for næringas videre klimaarbeid, sier prosjektleder leder Tony Barman.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus
Onsdag
23
Mai

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere