En undersøkelse gjennomført av Norges Bondelag viser at bønder som driver med gårdsturisme, lokalmatproduksjon eller Inn på tunet opplever store inntektstap på grunn av koronasituasjonen.

– Mange lokalmatprodusenter som leverer til hotel og restauranter har mistet 50-80% av inntektsgrunnlaget sitt over natta, forteller Kari Marte Sjøvik, rådgiver i Norges Bondelag med ansvar for blant annet lokalmat. 

Lokalmatsprodusentene har vist stor optimisme og ståpåvilje og mange har klart å finne seg nye markeder og måter å nå ut på. Nettbutikker er opprettet, noen leverer hjem på døra og Bondens marked har startet opp et nytt konsept - Bondens utlevering. Et konsept tilpasset den situasjonen vi nå står i. 

På Bondens marked/utlevering kan du kjøpe mat direkte fra bonden. Du selger alt fra ost, til frukt, bær, grønnsaker, økologisk kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning og til og med iskrem. Her er det med andre ord gode muligheter til å sikre seg et skikkelig godt måltid. 

HER FINNER DU OVERSIKTEN OVER SALGSSTEDER I DITT OMRÅDE

Om vi som landbruk og forbruker ønsker dette rikholdige mangfoldet også etter korona må vi bokstavelig talt handle nå. Derfor er det utrolig viktig at alle som nå har mulighet benytter seg av disse nye salgskanalene når du handler inn mat til både hverdag og fest!

Når du handler direkte fra bonden som man gjør på et sånt marked, får du en helt annen nærhet til det produktet du kjøper. Du vet akkurat hvor det kommer fra og hvordan det er laget. Og kanskje oppdager du også noen nye produkter som du ikke har sett tidligere? Her venter mange gode smaksopplevelser.

Om du ikke har et Bondens marked i nærheten – så ta kontakt med noen av produsentene – kanskje har de startet nettbutikk, hjemlevering eller prøver å nå deg på annen måte.

Gjennom direkte kjøp bidrar du til å styrke inntektsgrunnlaget på gården gjennom at bonden sitter igjen med en større del av verdiøkningen. Vi som forbrukere får spesialprodukter til en rimeligere pris, og et rikere utvalg enn om maten skulle vært innnom mange ledd i matvarekjeden. 

Er du opptatt av å støtte bønder og lokalmatprodusenter? Da er tiden inne for å handle.