Stopp i utbetaling av lammeslakttilskuddet

Publisert 08.02.2018
  • Tips en venn om denne siden

Det blir en stopp i utbetalinga av lammeslakttilskudd på fjorårslam fra 1. mars.

De som leverer lam etter 1. mars vil ikke lenger få lammeslakttilskudd. Dette ble bestemt i jordbruksforhandlingene 2017, fordi vi ikke ønsker å stimulere til å holde lam utover vinteren, men få dyrene ut i markedet når etterspørselen er til stede på høsten. 

Lam levert etter 1. mars er likevel berettiga husdyrtilskudd og avløsertilskudd, og lam som leveres til slakt til høsten, vil selvsagt få lammeslakttilskudd. 

Endringer i WTO-avtalen

Satsen for lammeslakttilskudd er i dag 500 kroner per slakt. Denne satsen ble løfta til 533 kroner i 2017. Bakgrunnen for det var å kompensere for fjerning av lammeslakttilskudd for klasse O i inneværende år. WTO-avtalen setter begrensning for antall dyr som kan få tilskudd (blå boks i WTO), og dette taket var i ferd med å bli nådd. Derfor ble tilskuddet fjerna for klasse O. Faglaga fikk ikke gjennomslag for kompensasjon utover 2017.

Til kommende jordbruksoppgjør vil tilsvarende problemstilling berøre kvalitetstilskuddet for storfeslakt.

Stortinget

Stortingshøring om matmaktlov

- Det er på høy tid å innføre lov om god handelsskikk, sa Norges Bondelag under en åpen høring om matmakt på Stortinget. Arbeiderpartiet har foreslått å innføre matmaktloven som regjeringa la i skuffen for tre år siden.

mTr

Serverte frokost til stortingspolitikerne

Politikere fra de fleste norske partiene møtte opp på Bondelagets årlige frokost foran Stortinget. Kvalitet, verdiskaping og forutsigbarhet i landbrukspolitikken var noen av stikkordene fra de som holdt appeller.

Åpen Gård på Facebook

Bli med på Åpen Gård på Facebook!

Fredag 20. april gjentar vi suksessen fra i fjor, og arrangerer Norges største Åpen Gård på Facebook. Arrangementet gir oss mulighet til å vise norsk landbruk fram på sitt beste i forkant av årets jordbruksoppgjør. Skal vi lykkes trenger vi din hjelp!

ost

EU vil innføre lov om god handelsskikk

EU-kommisjonen la denne uka fram forslag om en lov om god handelsskikk som skal gi mer rettferdig konkurranse i dagligvaresektoren og styrke bondens inntektsgrunnlag. – Stortinget bør la seg inspirere, mener Bondelaget.

Lars Petter Bartnes og Leif Forsell

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket. – Alvorlig for framtida til norsk matproduksjon og et krevende utgangspunkt for årets jordbruksforhandlinger, mener Bondelaget.

Sau på beite

Åpner for etterregistrering

Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.

Marte Bogstad fikk god hjelp til fjøsstellet. Foto: NBU.

Ungdomspolitikere på fjøsbesøk

​​​​​​​Nærmere tjue topptillitsvalgte fra ungdomspartiene fikk en smakebit på unge bønders hverdag da de hjalp til med fjøsstellet på Smedstad gård.

Gjerpen og Solum Bondelag

Kjempar om å bli Årets lokallag

Dei 18 lokallaga som kjempar om den gjeve tittelen Årets lokallag i Norges Bondelag, er no klare. Her kan du sjå kven dei nominerte er.

Fjorårets vinnere.

Kjenner du en Askeladd?

Vi leter etter en kreativ bygdegründer til årets Askeladdpris. Prisen som går til unge etablerere på bygda er i år økt til hele 50 000 kroner.

Dette skjer i Norges Bondelag

Torsdag
26
April

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av jordbrukets krav

Landbruks- og matdepartementet
Fredag
04
Mai

Jordbruksoppgjeret 2018: Overlevering av statens tilbod

Landbruks- og matdepartementet
Onsdag
23
Mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere