Hvordan slår avtalen ut på ditt bruk?Her kan du sjekke hvordan jordbruksavtalen påvirker økonomien på ditt bruk.
Jordbruksavtalen 2022 – kort fortaltÅrets jordbruksavtale omtales som et første viktig steg i en snuoperasjon for landbruket. Dette er hovedtrekkene i avtalen.
Jordbruksavtale: Første steg i nødvendig snuoperasjonNorges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har blitt enige med staten om en jordbruksavtale for 2022 og 2023.
Pressekonferanse om jordbruksoppgjøretDet inviteres til pressekonferanse om årets jordbruksoppgjør - følg direktesending her.
Forhandlingene inne i avgjørende faseMøtene mellom jordbruket og staten har fortsatt gjennom helgen. Fristen for å komme i mål er mandag 16. mai.
Kjenner du en Askeladd?Gjennom Askeladdprisen vil Landkreditt og Bondelaget trekke fram kreative bygdegründerar. I år har vi fjerna aldersgrensa, og fristen for å søke er 20. mai.
Hvorfor blir det så høye kostnader?Taksameteret går fort når bonden jobber med å lage mat til deg og meg. Vi har laget en film med et eksempel fra en kornprodusent, som viser kostnader vs inntekter. Svaret er ganske enkelt, ekstraordinære kostnader må dekkes og inntekten må opp!
Statens tilbud vs. jordbrukets kravFredag ble det klart at jordbruket går i forhandlinger med staten. Dette er hovedforskjellene mellom jordbrukets krav og statens tilbud.
Jordbruket går i forhandlingerJordbrukets forhandlingsutvalg varslet i ettermiddag at vi går til forhandlinger med staten om en jordbruksavtale for 2022.
Statens tilbud: Nødvendig snuoperasjon vil kreve merStatens tilbud i jordbruksoppgjøret møter jordbrukets krav et godt stykke på kostnadskompensasjon, men ikke på inntektsløft. – For at bonden skal fortsette å produsere mat, trenger vi et kraftig inntektsløft, sier Bjørn Gimming, jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag.