Status for jordbruksforhandlingene

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Lars Petter Bartnes
Lars Petter Bartnes er jordbrukets forhandlingsleder i årets jordbruksforhandlinger.

Jordbruket og staten i nye forhandlingsmøter fredag kveld.

Etter to dager med prosedyrer har dagen i dag blitt brukt til oppsummering og avklaring om veien videre. Klokka 16 fredag ettermiddag gikk lederne i de to bondelorganisasjonene til nye møter med statens forhandlingsleder.

Torsdag kveld avslutta jordbruksorganisasjonene og staten gjennomgangen av alle punktene i kravet og tilbudet til årets jordbruksoppgjør. Avstanden er stor og jordbruket har klare krav til forhandlingsvilje.

- Jeg forventer en betydelig forhandlingsvilje fra regjeringa. Stortinget har vedtatt at vi skal ha et landbruk over hele landet, og da må vi sikre lønnsomheten på de små og mellomstore brukene for å hindre at jord går ut av drift, sa jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, da jordbruket satte seg ved forhandlingsbordet tirsdag formiddag.

Han understreka da at jordbrukets forhandlingsutvalg ikke kan akseptere ei løsning som gir betydelige tap for store produsentgrupper, slik statens tilbud legger opp til. Jordbrukets forhandlingsutvalg legger også til grunn at det er forskjellen i inntekt målt i kroner, ikke prosenter som skal reduseres og at dette må synliggjøres i årets jordbruksoppgjør.

Årets jordbruksoppgjør skal være ferdig seinest mandag 15. mai.

 

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus
Onsdag
21
Mars

Representantskapsmøte

Thon Hotell Opera
Torsdag
19
April

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere