Statsbudsjettet: Uansvarlig og uforståelig av regjeringa

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Flom Birkenes
Slik så det ut da Tovdalselva vaska vekk matjord i Birkenes under flommen tidligere i oktober. Dronefoto: Harald Rugsland

Behovet for flomsikring øker, men regjeringa kutter bevilgningene.

- De verste flomskadene kan ikke repareres, men dette kan forebygges. Det krever at regjeringa bevilger nødvendige midler til det. At regjeringa nå gjør det motsatte ved å kutte overføringene til NVE, er helt uforståelig, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

43 prosent reduksjon i overføring

NVE, Norsk vassdrags- og energidirektorat har det nasjonale ansvaret for statens oppgaver i arbeidet med å forebygge tap og skader fra flom og skred. I forslaget til statsbudsjett blir bevilgninga til direktoratets arbeid med sikring mot flom og skred, redusert med 43 prosent.

- Det er svært uforståelig at regjeringa ikke tar disse klimaendringene på alvor og bevilger nødvendige midler til det viktige arbeidet med flomsikring. Økte nedbørsmengder og mer overflatevann truer verdifull matjord langs elver i hele landet, men med denne reduksjonen i overføringer vil det ikke være rom for nye forebyggende sikringstiltak, sier Lars Petter Bartnes.

Konsekvenser i generasjoner

Lars Petter Bartnes på flombefaring i Agder tidligere denne uka

Bare de to siste ukene har flere bønder i Agder mista grunnlaget for deler av produksjonen sin på grunn av flom, og det er ikke første gang at flomstore elver gjør store ødeleggelser.

- De samfunnsmessige konsekvensene av manglende forebygging kan bli store. Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å forebygge framfor å gjennomføre kostbare reparasjoner i etterkant, sier Bartnes.

- Dette er naturskader som kan få konsekvenser for matproduksjonen i generasjoner. Elvene kan vaske vekk matjorda og fjerne grunnlaget for matproduksjon på et blunk. Jeg skulle ønske at regjeringa tok dette på alvor og bevilga mer penger til flomsikring, avslutter han. 

Landbrukspodden

Har du sjekka ut Landbrukspodden?

Har du lyst på litt landbrukspåfyll mens du ligger på stranda eller sitter på traktoren i sommer? Landbrukspodden er en podcast for deg som er interessert i landbruk, politikk og samfunn, produsert av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag.

Illustrasjonsbilde landskap

Trenger du noen å snakke med?

Tørken og fôrkrisa gir hodebry og bekymringer for mange bønder. Norsk Landbruksrådgivning har rådgivere du kan ta kontakt med dersom bekymringene blir store og du trenger noen å snakke med.

Bartnes og Furuberg

Samordner arbeidet med tørke og fôrkrise

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige om å lage en felles kriseorganisering av arbeidet med tørke og fôrmangel, for å få en enda bedre kontakt med medlemmer og myndigheter.

Rundballing på Mustadseter

Viktig informasjon ved import av fôr

Fredag 13. juli åpnes det for tollfri import av høy og halm. Men import av fôr er ikke risikofritt, og og Mattilsynet er bekymra for smitte som kan følge med innførsel av grovfôr.

oppmøte kalnes

Møttes for å diskutere fôrsituasjonen

Flere hundre bønder var til stede på de første informasjonsmøtene Bondelaget og samvirkeorganisasjonene arrangererte i går. Det er planlagt flere møter utover uka.

Tørr åker

Beholder korntilskudd

Nå er høyeste prioritet for bønder i tørkeutsatte områder å sikre nok fôr til dyra. Da kan det komme godt med at LMD klargjør at korn som ikke treskes, men slås til grønnfôr vil beholde arealtilskudd som for korn.

Tesco

Britisk lov om god handelsskikk fungerer

Fem år etter oppstart kan det britiske handelsombodet konstatere at leverandørane klagar mindre og daglegvarekjedane opplever at forholdet til leverandørane har betra seg.

Dette skjer i Norges Bondelag

Tirsdag
14
August

Gården som læringsarena i skolen

Auditoriet, Arendal Bibliotek
Tirsdag
14
August

Den store landbruksduellen!

Lille andevinge, Arendal
Onsdag
15
August

Bondepub!

Barrique øl- og vinstue, Arendal

Våre samarbeidspartnere