Starter jakten på 100 klimaløsninger i landbruket

Av Elisabeth Sæther,
  • Tips en venn om denne siden

Odin Jensenius presenterer jaktens første klimaløsning
Sauebonden Odin Jensenius presenterer jaktens første klimaløsning.

Mer ekstremnedbør og større værvariasjon gjør at norske bønder allerede merker konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer. Derfor setter et samlet landbruket i gang jakten på 100 klimaløsninger i landbruket.

Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket har som formål å finne og dele kunnskap og erfaringer om gode klimaløsninger i landbruket. Jakten arrangeres av prosjektet «Klimasmart landbruk» som eies av Bondelaget, Norsk Landbruksrådgiving, Felleskjøpet Agri, Nortura og Tine.

Bjørn Gimming, 1. nestleder i Bondelaget leder styringsgruppen for Klimasmart landbruk er optimistisk og håper at så mange som mulig vil bidra, både i og utenfor landbruksnæringen.

− Det finnes ikke en enkeltstående klimaløsning for landbruket, men et mangfold av store og små. Jeg tror mange av løsningene er der ute allerede og at nytenkende og oppfinnsomme norske bønder og bedrifter allerede sitter metoder som kan tas i bruk av mange flere, sier Gimming.

Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket starter 28. mars og varer til oktober. Løsningene vil synliggjøres på www.klimasmartlandbruk.no og via sosiale medier. Alle som ønsker kan sende inn bilde og en kort tekst av sin klimaløsning via Instagram med bruk av hashtag #100løsninger, merk innlegg på Facebook med «Jakten på 100 klimaløsninger» eller bidraget kan sendes inn til post@klimasmartlandbruk.no.

Divisjonsdirektør for landbruk i Felleskjøpet Agri, Trond Fidje, håper at bønder og resten av landbruket hiver seg på for å få vist fram både kjente og hittil ukjente løsninger. Han viser til at det er gode tradisjoner for å dele på kunnskapen i landbruksnæringa.

− Et mer klimasmart landbruk handler om å få mest mulig ut av ressursene på gården på en bærekraftig måte. Det være seg strategier for bedre fôring, smartere gjødselspredning eller mer effektiv energibruk og traktorkjøring, sier Fidje.

Direktør i Norsk Landbruksrådgiving, Kristen Bartnes, påpeker at verden trenger mer mat produsert med mindre utslipp. Han mener norsk landbruk har alle forutsetninger for å bli et internasjonalt foregangsland innen klimasmart landbruk.

− En godt organisert næring med kort vei mellom bonde, landbruksbedrifter, fagmiljøer, og rådgiving gjør at norsk landbruk er i tet innen innovasjon og teknologi. Vi har alle forutsetninger for å være et foregangsland innen klimasmart mat og landbruk, sier Bartnes.

Les mer om jakten på klimasmartlandbruk.no.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus
Tirsdag
20
Mars

Styremøte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere